Middagsplaner och recept på källarfranska

God kväll i stugorna,
Hoppas du har en fin lördag, det har vi haft och har. Här ska vi snart börja på med middagen. Idag fick barnen välja  (allt utom tacos)  Och efter en röstning så blev det hembakad pizza, och det gillar alla och man får välja precis vad och hur mycket man vill ha på sin bit.  Vad brukar du välja för pizza ?

Såg att jag inte hunnit visa  denna bilden från häromdagen då jag än en gång ”möblerat” om i glasverandan.

Kistan är ett fynd från blocket, som jag bara målat om.

Sen såg jag att jag fick frågan om jag inte hade recept på källarfranska- och visst har jag det 🙂 Har bakat det massor, och det är gott och väldigt enkelt att göra. Sen finns det finns många varianter på källarfranska hur många som helst faktiskt , men detta är den som jag brukar baka. När jag inte har rågsikt hemma så brukar jag baka med bara vetemjöl, och de blir kanonbra det med.

Kanske något att baka till morgondagens söndagsfrukost?  

IMG_0859

Det här behöver du :

5 dl fingervarmt/ ljummet vatten
1 pkt jäst
1/2  tsk salt
1msk rapsolja
1 msk flytande honung
10 dl vetemjöl
3 dl rågsikt

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke, och rör ut med lite av det ljumna vattnet, när jästen löst sig tillsätt resten av vattnet. Blanda i resten av ingredienserna och tillsätt så mycket mjöl det behövs för att få en smidig deg- arbeta degen väl. Täck med plast eller en bakhandduk och låt jäsa i ca 40 minuter. Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda degen, och dela den i fyra längder och dela dem i ca 6 bitar vardera. Doppa snittsidan i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Grädda sedan i mitten på ugnen i  225 grader . Cirka 10 – 15 minuter.
Klart.

IMG_0849

 

 

 

 

Söker ni lite inspiration till olika fyllningar och pizzabotten,
så hittar du mina tidigare pizzarecept  HÄR

0
Prenumerera
Notis om

13 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Å
10 år sedan

Du är flitig du jenny. Önskar jag hade hälften av din energi.
Kramisar

susanne
10 år sedan

Halloj
Bakar aldrig, eller gör högst kola snittar vart 5 år. Provade ditt recept på kladdmuffins, helt ok. Jag e verkligen glad att du ger oss massor av bra tips om mat! Tack. Kistan är så snygg!

jennysmatblogg
Reply to  susanne
10 år sedan

Vad roligt att höra:-)
Tack!

Erika GBG
10 år sedan

Hej Jenny! Det vore kanongott med nybakat till söndags-frukost, men jag kan ju inte vänta i över 1,5 timma innan mat (med all jäsning). Vet du nåt bröd som man kan baka på kvällen, sedan lägga i frysen och ta ut och grädda på morgonen?!? Hoppas du förstår vad jag menar! Tack för all inspiration du ger!!!

jennysmatblogg
Reply to  Erika GBG
10 år sedan

Ja, du menar kalljäst bröd.
Jag har inte bakat det på evigheter. Men kan du inte googla på kalljäst bröd.

Ha en fin valborg. Kram

Nanna
10 år sedan

Kan man undvika honung?

Jennys_matblogg
Reply to  Nanna
10 år sedan

Absolut, ta sirap istället 🙂

Hanna
9 år sedan

Går det att frysa dessa bullar?

Jennys_matblogg
Reply to  Hanna
9 år sedan

Absolut 🙂

Linda
9 år sedan

Om jag inte heller har rågsikt hemma ska jag ersätta dessa 3dl med vanligt mjöl?

Jennys_matblogg
Reply to  Linda
9 år sedan

Ja, det går bra, de blir bara lite luftigare & ljusare.

Ella
7 år sedan

Vad menas med snittsidan? 🙂 gör de nu till mig & sambon! Längtar redan, ser jättegoda ut!

jennysmatblogg
Reply to  Ella
7 år sedan

Den sidan du har skurit.

Nästa inlägg

Tobias fantastiska tzatziki

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x