Fattigmanssilver

Roligt att läsa hur ni alla har hittat hit till bloggen, jätteroligt att ni är så många som följt bloggen i flera år och to.m ett par stycken som hängt med från allra första start !

Jo sen har fått flera frågor om mina gamla brickor som jag har på ett par bord i huset.  Det är gamla fat i fattigmanssilver – hittas lättast på loppisar, auktioner  eller liknande. Tycker det är toppen att handla begagnat, och kunna blanda gamla och nya saker, det gör ett hem mer personlig – även om jag mest föredrar att ha mitt hem i vitt 🙂

 Brickan på bilden är alltså i fattigmansilver.

En fin glasburk med godisar i – och mitt tips till er som också vill ha ”prydnadsgodis” för att det ska se fint ut. – Köp äckligt godis, men med fina papper – annars får ni aldrig ha godiset i fred 😉  Vem gillar egentligen de där Mozart-godiset ?! Bara undrar….

0
Prenumerera
Notis om

12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
11 år sedan

Följande är absolut inte menat som nån form av kritik, bara intressant information… (Om någon skulle missförstå.) Nysilver och fattigmanssilver är INTE samma sak! Nysilver eller nickelmässing består av 54 % till 67 % koppar, 22 % till 29 % zink och 9 % till 20 % nickel. Fattigmanssilver (silverfolierat glas) kan man läsa om här: http://www.antikvarlden.se/fattigmanssilver.aspx?article=12773

jennysmatblogg
Reply to  Maria
11 år sedan

Då är det såklart fattigmanssilver mitt fat är av. Trodde faktiskt det var samma sak, man lär så länge man lever.
Tack för infon! 🙂 jag uppdaterar.

Trevlig helg.

Åsa
11 år sedan

Hahaha! Vad du ör rolig. Fick läsa texten 2ggr.
Köpa äckligt godis? Fniss. Det är precis vad jag ska göra det. Tackar för tipset.
Går man fråga vart du har köpt de för äckliga Mozart-godiset ????

jennysmatblogg
Reply to  Åsa
11 år sedan

Jag hittade dem påå willys. Men enligt erica här ovan finns de tydligen att handla på Ullared också 🙂

Erica
11 år sedan

Sånna Mozart-kulor är ju jättegoda! 😀 Köper alltid hem ett lager när jag är i Ullared, men det är svårt att hålla fingrarna borta 😉

jennysmatblogg
Reply to  Erica
11 år sedan

Ha ha 😀

11 år sedan

Skojar du eller? Jag ääälskar Mozartkulor!! Marsipan, nougat OCH choklad på samma gång, mums alltså!! 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Sandra - Fru Bogren
11 år sedan

Dessa är ingen marsipan i.. De är choklad- men ingen god choklad. 🙂

frue-c
11 år sedan

Ha, ha… äckel-godis finns inte i min mans och min stora sons värld de går lös på allt…de må vara äckligt men ätas ska det ha, ha…hade önskat att ditt tips funkat för det ser jätte fint ut…härlig och inspirerande blogg du har

jennysmatblogg
Reply to  frue-c
11 år sedan

Ha ha.. Är det så.
Nja, här hemma är de finsmakare. Så dessa små godisbitar får allt stanna kvar.

11 år sedan

Skojar du?? Inte gilla Mozartkulor?? De är ju på topplistan över gott godis!! Iaf äkta mozartkulor. De som du har, har jag inte smakat. Haha, äckligt godis däremot är sånadär bubbliz-flaskor. Blä!!

Maja
10 år sedan

Fast det står ju att fattigmanssilver är glas som har en silverfolie på sig, och ditt fat ser inte ut att vara av glas utan av metall/sk nysilver?

Jag har massor av liknande fat och de är inte av glas utan oftast av mässing som sedan är försilvrade, vissa är nysilver dvs en legering av koppar och zink samt nickel som då ser ut som silver (som ditt fat ser ut att vara)

Medan vissa fat har äkta silver sk plätering som då svartnar fort.
Detta brukar också kallas Nysilver, särskilt bestick gör man så på genom en elektroplätering täcker man ytan med äkta silver på men har nysilver i själva godset.

Dessa stakar från Ikea tex ser ut att vara fattigmanssilver= glas med silverfolie http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30123556/

Så ditt fat ser ut att vara av nysilver = metall/mässingsfat med en legering som ser ut som silver men inte är äkta silver men det ser ut som silver alt är det äkta silver på.

Nysilver är det silver man ofta köper nu för tiden i bestick, fat mm utan att det kostar skjortan. Nysilver har ju en tunn yta så putsar du för mycket så försvinner snart ”silvret” medan äkta silver kan du putsa mycket och det svarta blir silvrigt och fint.

Men jag tycker INTE att ditt fat ser ut att vara av glas?! Är det det?

Fattigmansilver = glas + folie
Nysilver = mässing + mix av metaller
(som ser ut som silver alt tunn yta av silver som är pläterat)

Trevlig helg

Nästa inlägg

Vit kladdkaka och hur hittade du hit ?

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x