Chokladkolagrottor

Godkväll i stugorna,

En lugn söndag vart det här, barnen har haft lekkompisar och jag har bakat ett par olika sorters kakor. Det är kanon att bjuda på när barnen har sina vänner här. Men just dessa chokladkolagrottor bakade jag häromdagen, och de var farligt goda.

Jag bakade dem med den smaksatta karamelliserade mjölken ( går lika bra med den naturella ) 
IMG_8011

Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Till fyllning :
Karamelliserad mjölk / naturell eller chokladsmak + 2 nypor flingsalt

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg ( behövs det så lägg till lite mer smör ) , antingen för hand eller i matberedare. Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med karamelliserad mjölk och lite lite flingsalt.
Grädda sedan i ugnen 10-14 minuter tills de är klara. Låt kakorna svalna innan servering.

Kakorna innan ugnen.
IMG_7972

Grottorna fungerar såklart bra att frysa in, som de flesta andra kakor.

IMG_8009

1

15 responses to “Chokladkolagrottor

  1. Jennie skriver:

    Ser supersmaskiga ut! Men hur mycket vaniljsocker ska det vara? Det står 2 bara. Antar att det ska stå teskedar? Tack för den bästa matbloggen!

    1. Jenny Warsen skriver:

      <3 Tack snälla.
      Ja tsk.

  2. Sofie skriver:

    Muuums vad gott, jag som aldrig bakar måste testa dessa! Hur mycket karamelliserad mjölk behöver man? Tack för alla grymma recept!

    1. Jenny Warsen skriver:

      1/2 burk går åt ungefär (200 gram)

  3. Rebecca skriver:

    Hej Jenny.

    Tack för en supersmarrig blogg som jag inspireras av varje dag ☺ Vart köper du din karameliserad mjölk med choklad?
    Mvh Rebecca

  4. Elin skriver:

    Hej!
    Vad kan man använda istället för kondenserad mjölk? Kan man göra en kolakräm istället, smakar det samma?
    Tack för inspirationen till att laga mat och baka!
    Mvh Elin.

  5. Emma skriver:

    Hej!
    Tänkte baka dessa men hittade inte den karamelliserade mjölken med chokladsmaken, men jag vill ändå ha chokladsmak på fyllningen! Tror du det funkar att smaksätta dulce de lechen med kakao eller smält choklad?

    Tacksam för svar 🙂

  6. Cecilia skriver:

    Ska den kondenserade mjölken kokas innan så den blir sådär tjock o krämig?
    Och jag undrar också om man kan smaksätta den naturella sorten med någon typ av choklad?
    Tack för en inspirerande blogg!
    //Cecilia

  7. Helena skriver:

    Vad är karamelliserad mjölk? Var hittar jag den? Är den sådär tjock o brun eller har du tillrätt den på något vis? Tacksam för svar!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Karamelliserad mjölk hittar du i bakhyllan, det är lika gott och baka med den vanliga ”kola” färgade.

  8. Carina skriver:

    Hej alla!
    Den karamelliserade mjölken är en nyhet och har inte funnits så länge ute i butikerna så alla butiker kanske inte har än men ICA butikerna har den där bakprodukterna finns

  9. Anna skriver:

    Undrar också om den karamelliserade mjölken ska kokas innan man använder den?

  10. Hanna skriver:

    Bakade dom igår och dom var sååå goda 🙂 Plus att dom var enkla att göra med.

  11. Anette skriver:

    Är karamelliserad mjölk samma dom kondenserad?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Karamelliserad är den redan färdigkokta. Kondenserad sötad mjölk ska koka i 3 timmar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *