Saftiga vetebullar

Nu har vi precis fikat lite på altanen – jodå vi har fint väder men iiiiiiiskallt. Brrrrr.
Vi bakade riktigt goda och saftiga bullar igår, inte för att jag brukar baka torra bullar annars heller. Men detta receptet var lite utöver det vanliga, ett nytt favoritrecept helt enkelt. Och för att lyckas med vetebrödet så är fyllningen till bullarna minst lika viktigt, snålar man med den så blir det inget bra.  När jag bakar bullar så bakar dubblar jag nästan alltid, lika bra att fylla upp frysen med fikabröd när man iallafall bakar. Cirka 70 bullar fick jag ut av att dubbla detta receptet.

Vad dricker ni helst till nybakade bullar  kaffe, mjölk eller saft ?

Varma bullar med iskall jordgubbssaft, jag brukar tina upp frysta bullar på 80- 100 grader i ugnen. Blir som nybakade igen.

Till ca 30-40 bullar :
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
15-16 dl vetemjöl

Kanelfyllning :
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk kanel

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och arbetar degen ( alternativ. använder bakmaskin ) Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar från skålen, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme.Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna. Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.

Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.

Frys in 5- 6 stycken i portionspåsar, jättebra att ha när man får oväntat besök.

1

11 responses to “Saftiga vetebullar

  1. Moreva skriver:

    Trevligt det låter men jag är inte med riktigt i receptet…. Var tog äggen vägen? Du måste verkligen göra JÄTTEBULLAR för jag får normalt ut ca 80 normalstora bullar på 1 liter mjölk.

  2. jennysmatblogg skriver:

    Samtidigt som kardemumman.
    Jo, det blev ganska medelstora bullar. Jag bakar nog gärna lite större – om man bara ska äta 1 bulle till kaffet- varför snåla 😉

  3. Åsa skriver:

    Jag älskar din blogg och dina recept .
    Ska prova dessa redan i helgen.

    Kramizar

    1. jennysmatblogg skriver:

      <3

  4. Åsa skriver:

    Själv dricker jag helst ett stort glas kall mjölk till mina bullar. Mmmmm

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja, det är gott! Den enda gången jag dricker mjölk- ja förutom till kroppkakor då också.
      Kram

  5. KatarinaS skriver:

    Så fina! Jag dricker helst mjölk eller te med bullar! Kram

    1. jennysmatblogg skriver:

      Just det- te hade jag missat som alternativ 🙂

  6. Lotta skriver:

    Vad goda de ser ut… något att göra med barnen i helgen tror jag.

  7. Monita skriver:

    Åh nej…nu blev jag sugen på bullar! Typiskt när man inte har grejer hemma för att baka, det får bli en tripp till affären. 🙂

  8. sara skriver:

    Om man anvander torrjast hur MKT ska det vara?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *