God morgon min vän.
Det ser ut att bli en strålande vårdag även idag, och jag hade tänkt att beskära äppelträden idag. Men finaste svärmor hörde av sig och kommer på fredag och hjälper mig- jag tycker det är lite svårt att veta hur mycket man ska ta bort på dem – förra året klippte ja alldeles för lite. Sen blir det blomkålssoppa till lunch idag, jag gillar soppor jättemycket- det är både tacksamt att laga och smidigt att laga mycket av och frysa in i portionsförpackningar.
En till god soppa är denna laxsoppan
för oss som gillar lite mer smakrik mat.
För 2 personer :
2 *125 gram laxbitar
1- 2 chilifrukter ( beror på hur starkt du vill ha den )
olivolja
2 morötter
2 stycken salladslök den ljusa delen ( eller en halv gullök )
5 dl vispgrädde
5 dl vatten
några kvistar färsk dill
1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk hummerfond
1/2 ask med kräftstjärtar
Garnering : några chilivitar och lite salladslök ( den gröna delen )
Gör så här :
Skala morötterna, och slanta dem i lagom stora bitar, hacka löken och chilin.
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs på morötterna och löken och chilin – de ska bli glansiga.
Skär laxbitarna i 1 * 1 cm tärningar.
Häll över vattnet, grädden, och låt sjuda upp. Sjud tills morötterna börjar mjukna lite. Smaka av med fond, vitvinsvinäger och färsk dill.
Rör ner laxen och låt sjuda i ca 5 minuter. ( eller tills laxen är klar )
Ta bort grytan från värmen och rör när kräftorna, de ska bara bli varma. Kokar de så blir de lätt sega.
Vill man göra det mer som en gryta, och servera potatis eller ris till så red av soppan med maizena eller mjölredning.
Och skulle grytan bli för stark trots att Ni smakat av , så rör ner några msk creme fraiche tills ni fått en mildare smak
Häll upp i skålar, och garnera med lök och chili
En annan god soppa är den här gulaschsoppan med nötfärs:
Detta behöver du :
400 gram nötfärs
Smör
1 finhackad gullök
( 1 röd paprika )
3 fasta potatisar
2 vitlöksklyftor
5oo gram krossade tomater
1 msk konc. oxfond
6 dl vatten
1- 1/2 tsk paprika pulver
Lite kummin + salt och peppar
Servera med en klick vispad creme fraiche
Gör så här:
Skala och finhacka löken , fräs den i smör. Skala potatisen och skär i mindre bitar.
Brym lökrn glansig – pressa ner vitlök och rör ner färsen och bryn den färdigt.
Häll i vatten, tomatkross, fond , och fint tärnad potatis. Jag skippade paprikan .
Låt sjuda upp och smaka av med kryddorna.
Serveras med en klick creme fraiche.
Massor av fler sopprecept hittar ni om ni klickar här.
Har sagt det förr och jag säger det igen – älskar din blogg! Har följt dig sedan du bloggade på Pernillas Värld 😛 men kan man frysa in soppor? Låter ju kanonbra!!!? /////en ganska mkt nybörjare i köket
Linda : Visst absolut.
Men gör jag soppa med pasta i så brukar jag ta bort pastan innan och koka nytt tills man ska värma upp den igen.
Kram
Mmmm… hur läckra.. Mange tack!!!
Jag brukar göra en snarlik soppa! Om du vill ha mer sting i den tillsätt; ett par tsk sambal oelek, chiliflakes, lagerblad & 8-10 hela pepparkorn. Brukar även köra i en skvätt rödvin! 🙂 sååååååå god!
Hej Jenny! Jag undrar varför det inte går att klicka på denna ”Massor av fler sopprecept hittar ni om ni klickar här” ?
Nu fungerar det 🙂
Tack Jenny!