Ljuvlig tårta med kolakräm och färska bär

Hej och välkommen måndag.
Hoppas du fått en riktigt härlig start på veckan! Nu kommer receptet på Nomis tårta vi hade på kalaset igår. En tårta som alla kan baka, och den är grymt god. Tröttnar aldrig på den 🙂
Ni hittar bloggen på Facebook för fler tips KLICKA HÄR
Och även på instagram här: @jennysmatblogg

acake (1)

Tips för allergiker !
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen

Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög färska bär .

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Gör så här:

Kolakräm:
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ in i frysen i fem minuter. Bred sedan ut kolakrämen ( den karamelliserade mjölken ) Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.

0
Prenumerera
Notis om
29 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
7 år sedan

Den ser helt ljuvlig ut! Vilken fantastisk sötsak 🙂

7 år sedan

Brukar göra någon liknande, så himla gott 🙂

Helena
7 år sedan

En dum fråga kanske.. men ska burken vara liggandes eller ståendes när man kokar den? Spelar kanske ingen roll 😉

jennysmatblogg
Reply to  Helena
7 år sedan

Helena : Det spelar ingen roll. Så länge den är täckt med vatten 🙂

RebeccaJ
7 år sedan

Oh my God vad gott det ser ut 😉 Ska ta med fika på nästa personalmöte, får nog bli en sån här! 🙂 Tack för en mysig blogg. Kram

jennysmatblogg
Reply to  RebeccaJ
7 år sedan

Rebecca : Det tycker jag att du gör rätt i. 🙂
Det uppskattas säkert. Kram

Linda
7 år sedan

Hej!!!
Tack för alla superbra recept och fina inredningstips!! Denna tårta är verkligen supergod!! Har dock gjort den med banan-sååååå gott:)

Camilla
7 år sedan

Hej! Hur länge håller sig tårtan i kylskåpet? 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Camilla
7 år sedan

En eller ett par dagar 🙂 Sen blir grädden ful.
🙂

Linda
7 år sedan

Kan man förbereda burken dagen innan? Tänkte bjuda på detta nästa Söndag, men kan jag koka burken på Lördagen och sedan ha den i kylen över natten och öppnar den på Söndagen och lägger på de på tårtan?

Mvh Linda

jennysmatblogg
Reply to  Linda
7 år sedan

Linda: Så brukar jag göra. Så det går alldeles utmärkt.

Nettan
6 år sedan

Hej! Fantastiskt bra blogg

Nettan
6 år sedan

Så många smarriga recept du ger oss!! Önskar laktosfritt alternativ till kondenserad mjölk och karamelliserad mjölk. Du använder det ganska ofta i dina bakverk, så det hade varit kul om du hade nåt bra recept på laktosfri, lätt hemkokad kolakräm, om det inte redan finns i handeln såklart

5 år sedan

Går det lika bra med karamelliserad mjölk för då slipper man koka

Jenny Warsen
Reply to  Susanne
5 år sedan

Absolut

Louise
5 år sedan

Hej!
Hur länge ska kolan koka?

Maj-lis
5 år sedan

Var köper man kondenserad mjölk .

Jenny Warsen
Reply to  Maj-lis
5 år sedan

Köp den karamelliserade mjölken så slipper du koka. den är redan färdig, och finns att köpa i bakhyllan på t.ex city Gross & Ica

5 år sedan

ang laktosfritt använder vi en tablett som heter Prolaktas som man äter dagligen och köps på Apoteket. Sedan kan man äta allt i stort sett för vår sond del är han något känslig för grädde trots tabletten men då finns ju laktosfri grädde. Hoppas detta hjälper de med laktosintolerans
🙂

Carin
5 år sedan

Hej!
Tänkte göra tårtan men kan inte hittande man ska använda den karamelliserade mjölken och hur man gör kolasåsen!?
Vart hittar jag det?

Tack på förhand!

Jenny Warsen
Reply to  Carin
5 år sedan

Hej Carin den karamellierade mjölken är kolasåsen 🙂

Johanna
5 år sedan

Hej! Jag förstod inte riktigt om du har jordgubbar i tårtan innan du har på grädden? Eller är det bara bär uppe på tårtan! Tacksam för svar, tänkte baka denna imorgon! ?

sandra
4 år sedan

Jättegod tårta men kolakrämen rann överallt. Borde stå i receptet att man ska göra en liten kant kanske så den hålls kvar. Den var jätteuppskattad på kalaset

Anna
4 år sedan

Så himla god tårta! Och som du säger, så enkel att sno ihop.
Dock kan jag nämna att jag blev förvirrad och blandade ihop med en annan tårta, senast jag skulle göra den om det var maräng eller digestivebotten. Men var sugen på maräng så tänkte äsch funkar säkert. Visst det funka, men jäklar vad sött det blev. Så digestivekex ska det vara! 😀

Gillar din blogg otroligt mycket, så kul att följa!

Pernilla
4 år sedan

Hej!
Ser att de står ”bred ut den karamelliserade mjölken” & ”bred ut kolan”. De står på två olika ställen, ska man dela upp kolan eller jag förstår inte riktigt? 🙂

Anna
3 år sedan

Hej jag gjorde en likadan! Fast min blev inte så stor som din alltså jag gjorde med degestivekex glutenfria men man kan säga att min blev typ platt kexen syns inte som på din, vad Beror det på?:) tack på förhand.

jennysmatblogg
Reply to  Anna
3 år sedan

Kanske beror på storleken på formen?

Barbro
2 år sedan

Går den att frysa?

jennysmatblogg
Reply to  Barbro
2 år sedan

Nja, jag tror inte att den blir så bra att frysa.

Nästa inlägg

Recept på Kebabkrydda

29
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x