Ljuvlig tårta med kolakräm och färska bär

Hej och välkommen måndag.
Hoppas du fått en riktigt härlig start på veckan! Nu kommer receptet på Nomis tårta vi hade på kalaset igår. En tårta som alla kan baka, och den är grymt god. Tröttnar aldrig på den 🙂
Ni hittar bloggen på Facebook för fler tips KLICKA HÄR
Och även på instagram här: @jennysmatblogg

acake (1)

Tips för allergiker !
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen

Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög färska bär .

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Gör så här:

Kolakräm:
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ in i frysen i fem minuter. Bred sedan ut kolakrämen ( den karamelliserade mjölken ) Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.

1

29 responses to “Ljuvlig tårta med kolakräm och färska bär

  1. Den ser helt ljuvlig ut! Vilken fantastisk sötsak 🙂

  2. Jenny skriver:

    Brukar göra någon liknande, så himla gott 🙂

  3. Helena skriver:

    En dum fråga kanske.. men ska burken vara liggandes eller ståendes när man kokar den? Spelar kanske ingen roll 😉

    1. jennysmatblogg skriver:

      Helena : Det spelar ingen roll. Så länge den är täckt med vatten 🙂

  4. RebeccaJ skriver:

    Oh my God vad gott det ser ut 😉 Ska ta med fika på nästa personalmöte, får nog bli en sån här! 🙂 Tack för en mysig blogg. Kram

    1. jennysmatblogg skriver:

      Rebecca : Det tycker jag att du gör rätt i. 🙂
      Det uppskattas säkert. Kram

  5. Linda skriver:

    Hej!!!
    Tack för alla superbra recept och fina inredningstips!! Denna tårta är verkligen supergod!! Har dock gjort den med banan-sååååå gott:)

  6. Camilla skriver:

    Hej! Hur länge håller sig tårtan i kylskåpet? 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      En eller ett par dagar 🙂 Sen blir grädden ful.
      🙂

  7. Linda skriver:

    Kan man förbereda burken dagen innan? Tänkte bjuda på detta nästa Söndag, men kan jag koka burken på Lördagen och sedan ha den i kylen över natten och öppnar den på Söndagen och lägger på de på tårtan?

    Mvh Linda

    1. jennysmatblogg skriver:

      Linda: Så brukar jag göra. Så det går alldeles utmärkt.

  8. Nettan skriver:

    Hej! Fantastiskt bra blogg

  9. Nettan skriver:

    Så många smarriga recept du ger oss!! Önskar laktosfritt alternativ till kondenserad mjölk och karamelliserad mjölk. Du använder det ganska ofta i dina bakverk, så det hade varit kul om du hade nåt bra recept på laktosfri, lätt hemkokad kolakräm, om det inte redan finns i handeln såklart

  10. Susanne skriver:

    Går det lika bra med karamelliserad mjölk för då slipper man koka

    1. Jenny Warsen skriver:

      Absolut

  11. Louise skriver:

    Hej!
    Hur länge ska kolan koka?

  12. Maj-lis skriver:

    Var köper man kondenserad mjölk .

    1. Jenny Warsen skriver:

      Köp den karamelliserade mjölken så slipper du koka. den är redan färdig, och finns att köpa i bakhyllan på t.ex city Gross & Ica

  13. Margareta skriver:

    ang laktosfritt använder vi en tablett som heter Prolaktas som man äter dagligen och köps på Apoteket. Sedan kan man äta allt i stort sett för vår sond del är han något känslig för grädde trots tabletten men då finns ju laktosfri grädde. Hoppas detta hjälper de med laktosintolerans
    🙂

  14. Carin skriver:

    Hej!
    Tänkte göra tårtan men kan inte hittande man ska använda den karamelliserade mjölken och hur man gör kolasåsen!?
    Vart hittar jag det?

    Tack på förhand!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Hej Carin den karamellierade mjölken är kolasåsen 🙂

  15. Johanna skriver:

    Hej! Jag förstod inte riktigt om du har jordgubbar i tårtan innan du har på grädden? Eller är det bara bär uppe på tårtan! Tacksam för svar, tänkte baka denna imorgon! ?

  16. sandra skriver:

    Jättegod tårta men kolakrämen rann överallt. Borde stå i receptet att man ska göra en liten kant kanske så den hålls kvar. Den var jätteuppskattad på kalaset

  17. Anna skriver:

    Så himla god tårta! Och som du säger, så enkel att sno ihop.
    Dock kan jag nämna att jag blev förvirrad och blandade ihop med en annan tårta, senast jag skulle göra den om det var maräng eller digestivebotten. Men var sugen på maräng så tänkte äsch funkar säkert. Visst det funka, men jäklar vad sött det blev. Så digestivekex ska det vara! 😀

    Gillar din blogg otroligt mycket, så kul att följa!

  18. Pernilla skriver:

    Hej!
    Ser att de står ”bred ut den karamelliserade mjölken” & ”bred ut kolan”. De står på två olika ställen, ska man dela upp kolan eller jag förstår inte riktigt? 🙂

  19. Anna skriver:

    Hej jag gjorde en likadan! Fast min blev inte så stor som din alltså jag gjorde med degestivekex glutenfria men man kan säga att min blev typ platt kexen syns inte som på din, vad Beror det på?:) tack på förhand.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Kanske beror på storleken på formen?

  20. Barbro skriver:

    Går den att frysa?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Nja, jag tror inte att den blir så bra att frysa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *