Falsk fläskfile

Nu är vi på plats ( och har varit ett bra tag ) här på Öland , jag och Thelma. 🙂 Molly fick stanna kvar med Jonathan, och resten av barnen. Hunden gillar ju inte att åka bil så himla mycket, och vi stannar ju bara tills imorgon. Vi har hunnit med att äta god middag, promenerat, fikat.

Jag kom att tänka på att jag inte har hunnit sriva om denna klassiska och goda 80-tals klassiker som vi lagade förra veckan.

Till en falsk fläskfile behöver du :
600 gram blandfärs
2 msk med aromat ( eller annan valfri kryddning)

Till såsen :
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar

Serveras med kokt potatis

Gör så här

Blanda och rulla ut på plastfolie till en file, frys in i cirka två timmar.
Ställ ugnen på 175 grader. Ta sedan fram filen och skär i skivor, smör stek dem  klara i en pannan och lägg i en ugnssäkerform.

Köttet ser nästan till och med ut som fläskfile när man steker det. 

Värm upp alla ingredienser till såsen i samma panna som du stekte köttbitarna. Och låt sjuda upp i ett par minuter. Häll såsen över köttbitarna och ställ in i ugnen, i cirka 10 minuter en kvart.

Servera sedan med en god sallad, kokt potatis och strössla över lite röda lingon.

1

34 responses to “Falsk fläskfile

  1. Låter gott tror jag testat nåt liknande för länge sen:)
    Ha det fint!
    Kramar från Victoria

  2. mimime skriver:

    Hej Jenny!
    Denna rätt lura jag mina svärföräldrar på för några år sedan;)
    De trodde de var fläskfile…….
    Kram och tack för alla goda recept följt dig från Pernillas blogg ,men jag kommenterar inre så ofta…..

    Mvh
    Linda knäred

    1. jennysmatblogg skriver:

      Minime: vad kul att du kommenterar 🙂
      ja, den rätten har verkligen gjort succé här hemma också 🙂

  3. Åse 56kilo skriver:

    Sååååå rackarns gott!! Det där recpetet knycker jag! =) Kram!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Åse , det gör du rätt i:)
      Kram

  4. Staiina skriver:

    Hej! Kan man använda någon annan kryddning då jag inte är så förtjust i aromat? Trevlig helg! 🙂

  5. Jeanette skriver:

    Denna rätt gjorde jag idag till min familj och t o m min kräsna 6-åring gillade det! Kul och annorlunda idé till maträtt!

    Hälsningar från Sävedalen

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jeanette : roligt att ni gillade receptet 🙂

  6. Linda Andersson skriver:

    Hur många personer beräknas detta till?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Beror på hur mkt man äter. Gissar cirka 4- 5 personer.

  7. Jessica Larsson skriver:

    Lagade det här nyss o jägarns vad gott 😀 till och med barnen som vägrar köttfärs åt och mumsa.

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Å vad roligt att höra.

  8. Carina Molin skriver:

    Har ätit detta några gånger under ett par års tid………man blir lika förvånad varje gång över att det är så vansinnigt gott och att konsistensen är så förvillande lik filè…..

  9. Carina Freij Nolin skriver:

    Denna rätt är jättegod och jag brukar ha örtagårdskrydda i såsen också:)

  10. Kerstin Bruce skriver:

    Härligtmed dina underbara recept♥

    1. Jennys_matblogg skriver:

      ♥ ♥ ♥

  11. Eva skriver:

    Kan jag byta ut kinesisk soya mot något annat? Är glutenintolerant.

    1. Ninni skriver:

      Willys har en glutenfri soyasås. 🙂

  12. felicia skriver:

    Åh, vad sugen jag blev! Men lite besviken när jag läste aromat. Tog för ett tag sen beslutet att aldrig mer laga min goda fisksås med aromat i just pga hur dåligt det är med glutamat för våra kroppar. Kan jag byta ut det mot något annat tro? Svårt kanske att få samma smak eftersom det är glutamatet som ger den mesta smaken i aromaten

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Man kan krydda med varsom helt- numera brukar jag använda salt, peppar och lite grillkrydda också.

  13. Elisabet skriver:

    Byt aromat mot örtsaltet Herbamare el Trocomare, blir jättegott! Tack för en bra blogg:)

    1. Karin skriver:

      Bytte ut aromat mot Herbamare men det blev så salt så vi kunde knappt äta det!!! Blev fantastiskt besviken efter alla positiva kommentarer här på bloggen. Nästa gång provar jag med aromat istället.

      1. Jennys_matblogg skriver:

        Jag använder inte Herbamare – så det kan inte jag ha skrivit 🙂

  14. Veronika skriver:

    Så Otroligt gott, det här kommer vi absolut göra om, alla i familjen åt.
    Bytte dock ut Aromaten pga allergi, använde grillkrydda, svart, vitpeppar och lite örtsalt istället

    1. Jenny Warsen skriver:

      🙂

  15. Malin skriver:

    Har oxå gjort detta recept tidigare o det är väl klart att det blir gott med sååå mkt aromat i, går inte att misslyckas.. Men det beror ju på att aromat innehåller smakförstärkare vilket inte är bra för oss.. För mig är aromat matfusk!!! Inget jag någonsin skulle servera mina barn.

  16. Karin skriver:

    Mmm, vad gott det var!!!

  17. Ewa skriver:

    Kan man frysa mer än två timmar? Om man gör det nu och ska äta först på kvällen?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja, absolut. Låt den tina några minuter längre bara så du kan skära fina bitar.

  18. Eva skriver:

    Ett gott men något jag bjutit på många gånger under 10 år

  19. Eva skriver:

    Ett alternativ jag bjudit på med många gånger under 10 år. Jag brukar bbryna lök och färska champinjoner och lägg i en ugnssäker form därefter den falska fläskfilén och häller sen över såsen sätter i ugnen 10 min tycker ris passar bäst till.

  20. Jeanette skriver:

    Jag har gjort rätten 2 ggr nu? Första gången med kantarellsås och ris till. Idag gjorde jag den med chili bearnaisesås, sparris och ris. Så gott?

  21. Christina Lindgren skriver:

    EVA, så gör jag med, brynt lök och svamp o.s.v. mums! Tack Jenny för ett gott (ett av många) recept :3 H: Christina

  22. Christina Lindgren skriver:

    Tack för ett bra recept

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *