Smörstekt kyckling med palsternacks- och potatispure

Igår vart vi iväg till mataffären och handlade hem nyårsmenyn- och det var inte bara vi som gick i de tankarna att vara ute i god tid… nej det var proppfullt med folk, vi har valt en ganska traditionell trerätters meny med oxfile till varmrätt  – jag skriver mer om de olika rätterns sedan på nyårsafton. Har ni bestämt vad ni ska äta än ? Jag tycker inte att man behöver snöa in på hummer och oxfile bara för att det är nyår – det finns ju så mycket annat  gott att laga. Bra mycket billigare är det ju tillexempel att bjuda på kyckling eller lax…..

Denna kycklingrätten lagade vi häromdagen- jättegott, enkelt och lite festligt när det serverades  i de stora ”fin-tallrikarna”

Det här behöver du till 4- 5 personer :
1 kilo med potatis (mjölig ) & palsternacka – hälften / hälften
2 dl uppvärmd grädde / mjölk
2 msk smör
1 tsk salt

4-5 kycklingfiler
smör
salt och peppar

Rödvinssky :
Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kycklingfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
ev . majzena

Serveras med kokt sparris och lite hackad salladslök

Gör så här :
Börja med såsen- se längst ner i receptet. Skala palsternacka och potatis, koka upp i lättsaltat vatten.  Under tiden  steker du kycklingen, i mycket smör- salta och peppra.
När potatisen är mjuk häller du ut vattnet, salta och mosa potatisen med elvisp och vänd ner den uppvärmda grädden i potatisen och rör om tills du fått en fin pure.
Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )

När kycklingen är genomstekt så är det klart att läggas upp på tallriken.
Smaklig måltid!

0
Prenumerera
Notis om

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Tre olika efterrättstips till nyår

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x