Tre olika efterrättstips till nyår

 Och så de roligaste på nyårsmenyn – efterrätten 😀

En ljuvligt krämig hallonpannacotta med chokladsås .

IMG_3015

För 10 portioner

10 dl grädde
2 vaniljstänger
1 dl strösocker
400-450 gram hallon
4 stycken gelatinblad

Chokladsås på tub, chokladcrisp och färska vinbär

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till en slät kräm / pure. Mät upp grädden i en stor kastrull, gör snitt i vaniljstängerna och skrapa ut fröna- lägg både fröna och stängerna i kastrullen. Häll ner sockret och låt gräddblandningen sjuda upp på svag värme i cirka 3-5 minuter. Rör om då och då. Dra bort kastrullen från plattan. Sila ner hallonkrämen i blandningen. man behöver inte sila, men annars blr det väldigt mycket hallonkärnor i pannacottan. Krama ur vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ner det i blandningen, vispa tills gelatinet löst sig. Häller upp chokladsås i serveringsskålarna/ glasen – häll sedan i pannacotta krämen och ställ svalt i 3- 4 timmar.

Dekorera sedan pannacottan med bären och chokladcrispen.

IMG_3010

Tobleronemousse med krisp

För 4- 6 portioner:
200 gram toblerone
2 ägg
3 dl grädde
1 msk flytande honung

Färska hallon och 50 – 100 gram finhackad toblerone

Gör så här :

Smält chokladen över vattenbad tillsammans med honungen. Låt svalna. Under tiden vispar du grädde fluffig. Ta fram en annan skål och vispa de 2 äggen fluffigt. Lite i taget så rör du ihop chokladen med äggen , rör hela tiden så att du blandar om till en chokladsmet. Nu så tar du lite grädde i taget och väder ner , vänd  så lite som möjligt – men endå så det blandar sig. Rör ner den finhackade tobleronen.  Och sedan häller du upp i fina portionsskålar och låter stå kallt i kylskåp i minst 2 timmar.

Servera den fluffiga moussen med färska hallon.

Chokladbakelser med spritsad grädde

IMG_9152

Det här behöver du till ca 10 kladdkakemuffins:

100 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Garnering : Vispad grädde, choklad rosor + blad

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader Smält smöret  och låt svalna. Ställ ut formarna på en plåt. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga torra ingredienserna ( som du blandat innan). Blanda sist ner  smöret. Fördela sedan i formarna – fyll dem ca 3 / 4 . Grädda dem i mitten på ugnen i ca 10- 13  minuter.

Låt svalna på galler innan du spritsar grädde och dekorera dem .

IMG_9156

0
Prenumerera
Notis om
2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
west70
8 år sedan

Hej!

Tack för alla nyårsrecept, ser underbart gott ut alltihopa, potatisbakelserna är en stående favorit här hemma.
Funderar på Toblerone moussen till dessert, tror du att den går att göra kvällen innan?

Kram

jennysmatblogg
Reply to  west70
8 år sedan

West70 : Ja, det tycker jag absolut man kan göra,
och så häller man upp i fina skålar precis innan man ska servera. ! Kram

Nästa inlägg

Tre olika varmrättersförslag till nyår

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x