Köttbullar med brunsås och kokt potatis

God kväll i stugorna!

Strålande höstväder även idag – så härligt att gå en riktig långpromenad i den kalla friska höstluften ! Nu är jag nyss hemkommen från föräldrarmöte och tänkte sätta mig och skriva om dagens middag- för er som är lite nyfikna på vad vi åt till onsdagsmiddag. Och ja som rubriken låter, så blev det köttbullar med brunsås och kokt potatis till middag – många recept på köttbullar finns på bloggen- och här kommer ett till.

Gott med husmanskost.

Det här behöver du till en plåt med köttbullar:
1 kilo köttfärs
1 ägg
1 msk kalvfond
salt och peppar

Till såsen :

Ev. steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör

Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.

Gör så här:
Skala och koka potatisen

Rör ihop alla ingredienser väl, och rulla ut till små köttbullar, lågg på en smord ugnsplåt och ställ in på cirka 200 grader i cirka 10- 12 minuter, rör om då och då genom att skaka på plåten. Hur länge tid de behöver i ugnen beror på hur stora köttbullar man har gjort. Sedan är köttbullarna klara!  Häll i vatten en  stekpannan och se om du har någon steksky från köttbullarna , häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.

Klart att serveras med kokt potatise och brunsås

0
Prenumerera
Notis om

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
11 år sedan

jag verkligen älskar din blogg och alla roliga spännande recept!

http://www.finest.se/aronsohn

11 år sedan

Köttbullar fungerar alltid! 🙂

Nästa inlägg

Krispigt och gott knäckebröd

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x