Majsbröd

God kväll!
Hoppas eran tisdag har varit riktigt bra.
Vi fick lite trevliga fikagäster idag lagom till mellanmålet – Ingela och barnen kom förbi 🙂
Det blev hembakat bröd- blandannat hade jag bakat ostfrallor och majsbröd.

Och majsbröd det var verkligen  länge sen jag gjorde, och jag tycker fortfarande att det är lika gott ! Och receptet på ostfrallorna ( som blev barnens favvobröd) dyker också upp inom kort.
majs (1)

Det finns lika många recept på majsbröd som det gör på källarfranska.
Så här gjorde jag iallafall.

50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl
alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl
1 liten burk med majs

Doppa i : Rågmjöl

Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan, och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Rör sedan ner den avrunna (!)  majsen och vänd i ordentligt så att de blandar sig. Nu kan det behövas lite mer mjöl för att majsen har lite vätska med sig.  Låt sedan jäsa i cirka 60 minuter. Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut,  doppa brödbullarna i rågmjölet och lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.  Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10-15  minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.

majs1 (1)

0
Prenumerera
Notis om

13 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
11 år sedan

Har inte pröva något brödrecept här men lär ju göra det. Majs är favorit här hemma just nu så detta brödet lär ju gå hem!
mvh /Emma

Två barnsmamma :)
11 år sedan

Jag bakade mjuka tekakor med havregryn 🙂 Otroligt goda och riktigt uppskattade av hela familjen (som annars aldrig vill äta hembakade bröd) så de kommer jag baka igen.

Sandra
11 år sedan

Hej Jenny!
Jag bakade de där frallorna du gjorde för några dagar sedan och hade lite grahams mjöl i, de blev väldigt goda men dock lite kompakta… Vad kan de va för fel då?
Tack för en underbar blogg!!
Kram

jennysmatblogg
11 år sedan

Roligt att ni er några som prövat på brödrecepten.
Sandra : jag gissar att det är grahamsmjölet, det gör brödet lite matigare än vanligt vetemjöl. Läs lite nyttigare 🙂

11 år sedan

ser gott ut

11 år sedan

W42e

Jenny J
11 år sedan

Jag och ena dottern bakade dina tekakor nu i eftermiddags. Dom blev supergoda 😀

11 år sedan

Ser gott ut! Och roligt med majs i. Kram

Sophie
11 år sedan

Jag provade mig på att baka dina frallor förra helgen 🙂 Är inte mycket för att baka bröd och sånt som behöver jäst och jäsas.. jag misslyckas alltid?? Sedan har jag tyvärr ingen matberedare till hjälp heller.

jennysmatblogg
Reply to  Sophie
11 år sedan

Sophie : jag brukar ha ljummet vatten till jästen. Och låta degen jäsa på ett ställe som är varmt och där det inte vid fönster där det kan dra in kall luft. Ställ degen Vid spisen eller ugnen där brukar min deg jäsa bäst. Och sedan är det Viktigt att inte ha för mkt mjöl heller.
Lycka till!

11 år sedan

Oj vad gott det såg ut!

Jenny J
11 år sedan

Ett tips till Sophie…

Jag har heller ingen matberedare/köks assistent. Jag använder elvispen med degkrokar när jag bakar, fungerar ju hur bra som helst tycker jag 🙂

Marie
11 år sedan

Första gången jag bakade bröd i hela mitt liv. majsbrödet blev en succé !! 🙂

Nästa inlägg

Glassig nyhet

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x