Midsommar närmar sig

God kväll!

Det blev inte bara ett besök på loppis idag utan faktiskt  besökte jag fem stycken  – men tyvärr hittade jag  ingenting. Så kan det vara ibland – men jag letar vidare .Jag tycker att dagarna bara rusar förbi, knappt att man kan tro att det faktiskt bara är fem dagar kvar till midsommarafton.  Många mail har trillat in, och det önskas blandannat lättlagade rätter till midsommarsbuffen. Och jag har letat fram några här:

Västerbottenpaj

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

Lökpaj 

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
500 gram lök ( ca 4 medelstora lökar )
smör
1 1/2 dl valfri ost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Strimla löken ( Jag gjorde löken i halvmånar )
Bryn löken i smör , de ska inte få färg – bara bli mjuka och glansiga. Låt svalna medan du rör samman osten grädde och äggen och lite salt och peppar. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen kan serveras både kall och varm.

Minipajer ( tarteletter )

Fyllning nummer 1 : ( räcker till 4 st )
1 pkt Bacon
6 st klyftade körsbärstomater
1/2- 3/4 dl – creme fraiche
Ny malen peppar

Fyllning nu 2 : ( räcker till 4 )
10- 12 st Kryddig Kalkonskinka
1/2 Finhackad röd paprika
1/2 – 1 dl philadelphiaost

* I bägge recept kan man öka lite på creme fraiche / philadelphiaost. Men fyllningen får inte bli för lös.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Strimla och bryn baconet, rör ner creme fraichen. Och klyfta ner körsbärstomaterna, och rör ner nymalen peppar.
Fyll upp tarteletterna med fyllningen.Gör samma sak med skinkfyllningen, dock behöver inte skinkan att brynas. Utan rör ihop allt kallt.
Och fyll skalen med . Grädda i mitten på ugnen tills de fått en vacker färg.
Serveras ljumna.

Fyllda krustader

IMG_3053

Det här behöver du:

1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration

Fyll krustaderna och dekorera.

Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.

Skagenröra
1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom

Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp!

Gratinerad brietårta

Gratinerad brietårta är jättegott och enkelt.
Du skär av locket av den runda brieosten.
Fyller ”tårtan” med osaltade nötter och torkad frukt.
Ringla över honung och gratinera i ugnen på 200 grader tills den blir alldeles mjuk.

Servera med salta kex.

Egen inlagd sill

Du behöver :
1 burk med inläggningssill ( ca 420 gram )

Lag :
1 1 /2 dl vatten
1/2 dl ättika 12 %
2 dl socker

( Går ju även köpa färdig sill att lägga in så kallad 5 minuterssill – så blir det otroligt mycket enklare )

1 lime
1-2 röda chilifrukter
1 liten rödlök

Gör så här:

Koka upp lagen och låt den kallna.
Skölj sillen i kallt vatten, och låt rinna av ordentligt.
Skär i lagom stora porti0onsbitar.
Tvätta limen och skär tunna fina skivor av löken chilin och limen.
Varva sedan allt detta i en glasburk tillsammans med sill och lag.

Låt stå kallt i kylskåp och mogna i minst 24 timmar.

Senapssill

 

Du behöver :

1 burk med inläggningssill ( ca 420)
1/2 dl ättika 12%
1 dl socker
10 kryddpepparkorn
1 1/2 dl vatten

( Går ju även köpa färdig sill att lägga in så kallad 5 minuterssill – så blir det otroligt mycket enklare )

Senapsdressing:

5 msk senap ( Jag valde söt stark )
men vill man ha mildare smak så väljer man en mildare
2 msk vinäger
2 msk socker
vitpeppar
1/2 tsk salt
2 dl matolja

Gör så här:

Skölj sillen under kallt vatten, och låt rinna av.
koka upp ättikslagen till sillen och ställ kallt.
Skär upp lagom stora portionsbitar till sillen och lägg i en glasburk med lock.
Häll över den kalla lagen och ställ in i kylskåpet i 24 timmar.
Blanda senap, vinäger, kryddor och vispa sakta i oljan.
Låt sillen rinna av ordentligt. Blanda sedan ihop tillsammans med dressingen.
låt stå svalt innan servering.

 

Lite mer traditionella ägghalvor med majonäs och kräftstjärtar.

Gräddfil med klippt gräslök

Vill ni ställa frågor, kolla flera bilder och få ännu fler uppdateringar – så går det bra att följa Jennys matblogg även via facebook.
Klicka här så kommer du dit. Och nu är det dags att knåpa ihop ett inlägg om desserter till midsommar, kanske  lite tips på efterrätter om man har letar efter något annat än  den klassika jordgubbs- och gräddtårtan.

0
Prenumerera
Notis om

7 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
11 år sedan

Ja, tänk att det snart är midsommar! Inte klokt;-)

Mycket gott du samlat ihop!

kram

Sofia
11 år sedan

Du är bäst Jenny.
Här har jag alla recept samlade på vad jag ska tamed mig till vårat midsommarfirande.. Tack för bästa matbloggen och inredningsbloggen. Kram

11 år sedan

Åh, vilket toppeninlägg! Allt smarrigt till midsommarbordet. Tack tack!

Ulrica
11 år sedan

Åh, så gott! Blev riktigt midsommarsugen nu…

Vad finns på ditt bord under midsommar?

11 år sedan

Hallå ja vad gott det ser ut!

Therese
11 år sedan

Hej!
Jag ”halkade in” här av en slump och tänkte ”å vad bra med lite tips på midsommarmat!”. Jag letade egentligen inte alls efter recept utan det var som sagt en total slump att jag hamnade här. Sen fick jag syn på fotot på dig och hoppade till ”Nej men henne känner jag ju igen!” Så kom jag på att jag ju nyss varit hemma hos dig 😀 Så nu vet jag vad du gör när du jobbar hemifrån 😀

Vår 1,5-åring hälsar att han har mycket skoj med sin Bobby Car, att dockan är kul men lite otäck eftersom han inte riktigt fattat om den lever eller inte (han petade på den, hoppade bakåt och tjoade och slog den sen i huvudet med en polisbil :-D). Traktorn och bussen är mycket uppskattade! 🙂

Trevlig midsommar!

Stina
11 år sedan

Gjorde ditt recept på västerbottenpaj på midsommar och de blev så himla gott! 20 personer var vi och alla älskade den! Tack så mycket! Och tack för en super blogg, fantastiskt mycket inspiration 🙂

Nästa inlägg

Dagens planer

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x