Krämig lax- och sparrisgratäng LCHF

Tisdagsmorgon och jag tänkte starta dagen med ett litet middagstips.
Det blir en krämig LCHF- rätt,  med sparris och lax som jag lagade häromdagen. Jag serverade även med kokt potatis ( inte LCHF) – och jag tror att både ris och potatismos uppskattas av den som inte äter lchf.

IMG_2888-001

Gör så här:

1 knippe med färsk grön sparris
4 portionsbitar lax
salt och peppar
2 1/2 dl grädde
200 gram philadelphiaost
1/2  dl creme fraiche
1 msk konc. hummerfond
salt, peppar
cayenne
2 dl riven ost

Toppa med skalade räkor.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg ner den tinade laxfileerna i en smörjd ugnsform. Koka sparrisen halvklar, eller förväll den och lägg över laxen.
Värm upp creme fraiche, philadelphiaost, fond och grädde i en kastrull, rör om då och då. Smaka av såsen med lite salt, peppar och cayennepeppar.
När den sjudit på svag värme i ett par minuter så häller du den över såsen över lax/sparris.
Riv över ett par deciliter ost och ställ in i mitten på ugnen. Gratineras i ca 40 minuter , eller tills laxen är klar.

Serveras genast.

IMG_2906-001

1

20 responses to “Krämig lax- och sparrisgratäng LCHF

  1. Katarina skriver:

    Ser ljuvligt gott ut med sparrisen! Kram

  2. Åse skriver:

    Åh ser underbart gott ut!! 🙂 kram!

  3. Daries skriver:

    Vad gott det ser ut fina du <3. Detta kan vi väl laga i helgen då ni kommer!?
    :-D. Mums!

  4. Caroline skriver:

    mm gott… älskar färska räkor.. Är det bra priser på era räkor i växjö. Jag bor ju på västkusen o det e sällan att priser ligger under 99 kr kilot
    Gjorde en god fisksoppa häromdagen som blev uppskattad.. men den tog tiiid..Kram C

  5. Jessica skriver:

    Det ser jättegott ut verkligen! Men jag som inte tycker om lax (!) sitter och funderar på om det kan funka lika bra med vit fisk istället…?

  6. Viola skriver:

    Åh vad glad jag blev, har allt detta hemma redan – bara att fixa ihop det när jag kommer hem OCH hinner med en lite promis när det står i ugnen, lycka 🙂 tack, tack

  7. ÅÅÅH ser ju helt ljuvligt ut, sparris börjar ju äntligen kosta lite rimligt! 🙂

  8. ÅÅÅH ser ju helt ljuvligt ut, sparris börjar ju äntligen kosta lite rimligt! 🙂

  9. ÅÅÅH ser ju helt ljuvligt ut, sparris börjar ju äntligen kosta lite rimligt! 🙂

  10. ÅÅÅH ser ju helt ljuvligt ut, sparris börjar ju äntligen kosta lite rimligt! 🙂

  11. ÅÅÅH ser ju helt ljuvligt ut, sparris börjar ju äntligen kosta lite rimligt! 🙂

  12. Malin Quiding skriver:

    Hej!
    Testade detta igår…..SÅÅÅÅ GOTT:) Tack för detta recept & tack för inspirationen man får från din fina blogg<3
    Ha en bra dag/Malin

  13. jennysmatblogg skriver:

    Malin , roligt att du hunnit testa receptet 🙂

  14. Sofia skriver:

    Hejhopp! Vilken härlig blogg du har!! Tänkte prova denna smarriga lax idag, undrar om du tror att det passar bäst med någon pasta eller ris till detta?
    Tack på förhand!
    Sofia

  15. jennysmatblogg skriver:

    Hej Sofia.
    Tack, vad roligt att du gillar bloggen.

    Allra godast tycker jag potatis är. Sedan tror jag ris är väldigt gott till också 🙂

  16. Sofia skriver:

    Åh då provar jag med det!! Tack för ditt snabba svar och ha en härlig helg!!!
    Sofia

  17. Ann-Charlotte Nilsson skriver:

    Hej…vill bara säga att jag är 48 år har 4 barn och lagat det mesta, tycker även om att laga mat, du har inspirerat mej .. så nu ryker det i alla pannor!

  18. Eva skriver:

    Hejsan!
    Älskar lax men räkor funkar inte. Ser supergott ut men kan man byta hummerfonden mot nåt? Så kan jag också ära detta. Tack för alla suveräna recept ?

  19. Anna skriver:

    Hej,

    Hittade precis hit och kan inte fatta att jag inte gjort det tidigare…för detta är en matblogg precis i min smak!!! Ljuvliga recept utan förbud, inga lightprodukter (jag har inte ätit sådana på 10-15 år men minns fortfarande hur hemskt de smakade på den tiden jag viktväktade och räknade points), men samtidigt potatis och pasta och ris till maten:-)

    Jag är så trött på alla dessa LCHF-bloggar där man ser en god kött- eller fiskrätt tillsammans med några tomater eller en avokadoskiva. Jag vet att det bara är att lägga till de tillbehör jag vill ha, men inspirationen kommer lite av sig för mig när helhetsupplevelsen försvinner. Något som jag däremot inte behöver sakna här…så tack för en toppenblogg med underbara recept som jag nu kan botanisera bland, vare sig jag ska ha fest eller bara fixa något snabblagat till middag och nästa dags matlåda…!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *