Öländsk Lufsa

Till middag i går så hade finaste lillasyster ställt sig och lagat lufsa,
och inte vilken lufsa som helst utan efter tant Sveas recept.
Det var bara så himla gott!! 🙂

lufsa

Detta behöver du :

8 råa potatisar
2-3 msk mjöl
1ägg
3-4 dl mjölk
1 msk sirap
500 gram skuret fläsk

( ev. lite salt och peppar )

Gör så Här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ställ in det tärnade fläsket i en form ugnen tills det fått färg.
Ta upp fläsktärningarna och lägg på att hushållspapper.
Skala och Riv potatisen väldigt tunt ( finaste sidan på rivjärnet )  Gärna i en matberedare.
Vispa ihop mjölet med lite mjölk och ägget , rör sedan ner detta i potatisen med resten av mjölken, och sirapen.
Lite salt och peppar i. Tänk på att fläsket är ganska salt.
Potatissmeten ska vara ganska krämig.
Häll upp smeten i långpannan och strö över fläsket,
grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter , eller tills lufsan fått en fin gyllenefärg.

Skär upp lufsan i fyrkanter och servera med lingon

  Har du ätit Lufsa någongång ?

2

6 responses to “Öländsk Lufsa

  1. Lina skriver:

    Hej Jenny! Gillar verkligen din blogg, hittade den nyligen och kul med alla inspirerande recept du lägger upp. Min sambo är också från Öland och vi brukar äta lufsa men lite annorlunda än din då det är både lök och ägg i receptet jag gjort efter. Ska prova din variant. Tänkte även ge mig på att göra kroppkak receptet någon dag som jag hittade på din blogg. 🙂
    /Lina

    1. Jenny Warsen skriver:

      🙂 Vad roligt. Kroppkakor är superkul att göra och så gott!
      Lycka till

  2. Ann-Catrin skriver:

    Hej Jenny! Jag har aldrig ätit Ölänsk Lufsa.Här uppe i Norrland kokar vi potatis palt. Men jag ska pröva laga lufsa, kul med ett nytt recept. Tack för inspiration du ger oss läsare /Ann-Catrin

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag har aldrig ätit palt, hade varit roligt att prova- men de påminner nog lite om kroppkakor… Är det inte så?
      Kram och god fortsättning.

  3. Ann-Catrin skriver:

    Palt gör vi på råriven potatis. Jag fyller inte palten med fläsk,steker rimmad fläsk som tillbehör! Piteå som ligger 12 mil från oss där är pitepalten alltid fylld. En smaksak!! God fortsättning till dig med. Kram från Norrbotten

  4. Lotta skriver:

    Spännande, måste testa!!! Men lät som lite av allt , räcker det verkligen till en långpanna? ( jämförde lite med fläskpannkaka)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *