Semmelkladdkaka


 

Igår testade jag en riktigt god kladdkaka nämligen den omtalade  semmelkladdkaka. Oj oj oj , så god och smakar verkligen som semla fast i en annan tappning då. Receptet hittade jag på ”mittkök.se” och har ni inte provat den så gör det snarast.
Farligt god.

IMG_1695

IMG_1698
Det här behöver du:
smör+ ströbröd till formen
150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Topping: 
2 dl lättvispad grädde
florsocker
75 gram mandelflagor

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen.
Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen (20-22 cm) och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter.  Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker &  på med den kalla mandeln

IMG_1723

 

2

22 responses to “Semmelkladdkaka

  1. Mallan skriver:

    Mmm, den ser fantastiskt god ut! 🙂

  2. Mina skriver:

    Åh herregud vad god den ser ut! Måste absolut prövas till helgen !

    Måste bara berömma för väldens bästa inspirations blogg ? Kollar flera gånger om dagen och använder mig av dina recept flera gånger i veckan .

  3. Tess skriver:

    Hej Jenny! Ville bara kika in och skriva ett stort TACK för all inspiration! Jag håller på att beta mig igenom din vackra och välskrivna blogg, och har sparat så många recept att jag inte vet var jag ska börja. Jättekul för mig som annars drar mig för att testa saker jag inte har rutin på i köket, att istället känna ett sug för att laga massa nytt. Kommer nog rulla fram snart, men det är det lätt värt! Stor kram till dig <3

  4. Anna skriver:

    Hej! Den ser jättegod ut. Funkar det bra att göra semmelkladdkakan nån/några dagar i förväg?

    1. al68 skriver:

      Hej Anna, jag bakade denna i fredags och den är lika god fortfarande så det funkar absolut att göra den några dagar i förväg, nästan godare ; )

  5. Caroline skriver:

    undrar samma sak, kan man förbereda den dagen innan och bara lägga på grädde o mandelflarn samma dag?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Semmelkladdkakan fungerar utmärkt att göra och frysa in låååång tid i förväg 🙂

  6. Lena skriver:

    Om man vill göra den i små folieformar typ mazarinformar, är det samma grader o tid i ugnen som gäller då ?

  7. Karolina skriver:

    Hej. Jag har länge undrat vilken mängd mald kardemumma man ska ta istället för ex 1tsk kardemumma kärnor?
    Tack för en inspirerande blogg!

    1. Sara skriver:

      Jag bakade denna igår med 1,5 tsk mald kardemumma och jag tyckte det hade kunnat smaka mer. Så tänkte ta 2 tsk mald nästa gång (för det lär ju bli en gång till).

      Den smakar ÄNNU bättre idag!

  8. Maria skriver:

    Jag bakade denna igår till min sons 1-årskalas! Kombon kladdkaka & semla blev verkligen supersmarrig. Tur att det blev över en bit så jag kan njuta av den idag också. Tack för tipset!

  9. Petra skriver:

    Kan man använda flytande smör? Har bara det hemma ..

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det borde fungera lika bra 🙂

  10. Linnea skriver:

    Hur många bitar blir det av det här receptet ungefär?

  11. Maria skriver:

    Någon som har tips på vad man kan ersätta mandelmassan med om man är allergisk? Eller kan man utesluta den?

    1. Anette skriver:

      Använd solrosfrön som du mal och gör egen massa av den – det gör dom på vår skola när det är semmeltider vet jag!

  12. Jane skriver:

    Hej, ska den vara rinnig när man tar ut den ur ugnen, hur kladdig ska den vara?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Den ska vara lite dallrig i mitten 🙂

  13. Giggi skriver:

    Hejsan
    Ska baka denna kaka imorgon. Får se om du hinner svara. Jag undrar kan man vispa socker och ägg med elvisp eller ska man undvika elvisp?
    Ha forsatt trevlig söndag

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ingen elvisp 🙂 Bara röra ihop alla ingredienser.

  14. Pingback: Pekingmamman
  15. Polly Erickson Vraneza skriver:

    The semlorkladd looks wonderful and I hope I am successful in changing grams to ounces. Is the base of the cake moist or more llike cake?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »