Amerikansk (jätte) cookie

Yeeeeej…. Välkommen Fredag!

Solig dag ser det ut att bli, och jag ska ta och bege mig för att handla lite vårlökar och en ny utekruka. Nu innan helgen och allt så tänkte jag att det kunde vara läge att presentera denna chokladspäckade dröm. Och hur ska man nu beskriva denna godingen ? Det var  lite som att hamna i chokladhimlen faktiskt, helt underbart god. Det är en seg jättestor amerikansk cookie, perfekt om man bara ska äta 1 kaka 😉

Inspirationen hittade jag ur den braiga tidningen”Hembakat” sen ändrade jag om receptet för att det skulle passa mig bättre.

 IMG_6967

Kan serveras med en klick grädde eller vaniljglass

IMG_6989

 

IMG_6847

 

Istället för mörkchoklad så bakade jag min cookie med Dumle, schweizernötsmjölkchoklad och en näve salta jordnötter.  Denna kaka går att variera i evighet, och gissa om jag kommer baka den fler gånger? Blev helt såld på den…. Det är alltså ingen kladdkaka ut den smakar verkligen som en stor seg amerikansk cookie. Fast den bakas i en rund springform ( eller stekpanna som tål ugn fungerar lika bra)

 

IMG_6863

Det här behöver du:
200 gram mjölkchoklad te.x schweizernötssmak
15 stycken Dumlekolor
1 dl med salta jordnötter
175 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl brunt farinsocker
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl havregryn
3 1/2 dl vetemjöl

Spara 3 dumlekolor + några rutor choklad till toppingen

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Grovhacka choklad, dumle & jordnötter. Tärna ner det det rumsvarma smöret i en skål tillsammans med brunt farinsocker & strösocker. Vispa ihop det med en elvisp, sedan räcker det att du rör ihop resten för hand. Vänd ner ägg, och de torra ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.

IMG_6860
Vänd ner choklad & jordnötskross och arbeta in till en jämn smet. Klä en rund form med bakplåtspapper cirka 22-24 cm och tryck ut kakdegen där i. Grädda sedan i nedre delen på ugnen i cirka30 – 35 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Pudra över lite florsocker när kakan svalnat något.

Serveras som den är eller med lite grädde. Ljuvligt god när den är ljummen, och lika farligt god och segare när den svalnat.

IMG_6900

3

38 responses to “Amerikansk (jätte) cookie

  1. sofie skriver:

    Åh så god den såg ut måste testas! Har du nå bra recept på havrekakor med russin och kanske apelsin? Ha en fin fredag!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Inte mkt havrekakor alls på bloggen faktiskt. Måste bli ändring på det snart:-)

  2. Hanna-Li skriver:

    Du bakar mycket med jordnötter (som är såååå gott!) men om man inte tål just jordnötter, kan man byta ut mot cashewnötter eller hasselnötter och ändå få en gudomlig efterrätt? Älskar din blogg,man vill prova allt!!!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Tack, vad glad jag blir!
      Det går både byta mot andra nötter- eller utesluta helt 🙂

    2. ulrika skriver:

      prova med att ta naturgodis- rostad och saltade majskorn

  3. Vidji skriver:

    Topping?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det står i receptet:-)
      3 dumle och ett par bitar av den hackade chokladen,.

  4. Ulle skriver:

    Åh, vad gott det ser ut och låter:-) Tror du att man kan göra den utan ägg? Jag kör sockerfritt så mycket som möjligt men vid kalas och fest så unnar jag mig något och då kollar jag alltid din sida först, du har verligen lyckats med ditt jobb!

  5. Mia skriver:

    Men oj, så gott. Man går upp tre kilo bara av att titta på den. Men strunt i det. Livet är till för att levas!En sådan gör jag i morgon. 🙂

  6. Pernilla skriver:

    Provade originalreceptet från ”Hembakat” för några veckor sedan och den är verkligen jättegod! Dock rekommenderar jag att man äter den ljummen, medan den är sådär härligt seg i kanterna. Blir lätt lite hård när den kallnat.

  7. Christina skriver:

    Måste bara säga vad du är bra på att svara.
    Ha det så gott i det härliga vädret

  8. JennyS skriver:

    Gjorde den här till fikat i eftermiddag, herregud så god 🙂

  9. Anna skriver:

    Oh lord, set ju valet god ut 🙂

  10. Anna skriver:

    Amerikansk kaka och med en massa svenskt godis i???
    Jag bor i USA och kan inte så tag på det. Ser supergod ut precis som allt annat som du bakar!!
    Kram å trevlig helg 🙂

  11. Marie skriver:

    Va god den ser ut! Jag som älskar att baka måste bara prova den här inom snar framtid:)

  12. sofie skriver:

    Vad synd – vi ska ha kalas imorgon söndag och hade hoppats du skulle ha ett super recept:)

  13. Sofia skriver:

    Åh så gott det såg ut! En riktig Sofia-kaka! Åkte direkt till affären o inhandlade ingredienserna. Har nu bakat kakan o den väntar nu på oss till mello-myset ikväll. Tur att jag blev stoppad annars hade jag ätit upp degen, sååååå gooood!!!!!! Tack för ännu ett fantastiskt recept!!!!

  14. Cornelia skriver:

    Wohoo detta ser SÅ gott ut!

  15. Kathrine skriver:

    Bakade denna på mitt jobb igår och MY GOOD!! Vilken smaksensation, godaste kaka jag ätit.

    1. Jenny Warsen skriver:

      Roligt att höra 🙂 Tyckte också den blev himla god.

  16. Sara skriver:

    Ska man vispa äggen för sig innan man häller i dem i skålen med smör ?:)

    1. Jenny Warsen skriver:

      Nej det behövs inte.

  17. Carin skriver:

    Tack för goda och roliga recept! Tror du det funkar att frysa denna?

  18. Katarina skriver:

    Åh, den ser helt underbart god ut! Kram

  19. Tina skriver:

    Hej!
    När ska man ta in dumle? Ska man ha i de i kakdegen innan man tar in den i spisen eller ska man ha i de bara i toppingen?:)

  20. Charlotta skriver:

    Jag har gjort kakan idag,onsdag,kan den stå framme till fredag eller ska jag prova att frysa den??

  21. Malin skriver:

    Nyfiken på denna! Eftersom jag har en son som inte gillar tårta funderar jag på att till hans kalas göra denna, be över ett lager grädde och ev toppa med lite hallon. Funderar bara på oom botten blir för hård för att kunna skäras? Är browniereceptet bättre till botten tro?

  22. Jenny skriver:

    Måste ju testas! Undrar om man kan förbereda degen innan och förvara i kylskåp. Skulle vilja ta fram och grädda när det är dags att äta för att kunna server den ljummen.

    1. Elin skriver:

      Åh,det skulle jag också vilja veta!Någon som testat???

  23. Erica skriver:

    Åååå vilken gudomligt god kaka! Min dotter (9 år) bakade denna underbara kaka till efterrätt idag. Vi serverade hemgjord vaniljglass och jordgubbar till. Högsta betyg fick efterrätten från alla.

  24. Jenni skriver:

    Bakar du denna med ”riktigt” smör eller bakmargarin?

  25. Shandra skriver:

    Låter som ett himmelskt gott recept!
    Kan man göra detta som ”vanliga” cookie oxå!?

  26. Pernilla skriver:

    Hejsan bästa jenny! bakade denna kaka idag åt min mor och hennes arbetskollegor (pappa har även beställt en till sitt jobbfika nästa helg) däremot blev 3/4 av kakan kvar och vi firar min syster på tisdag och torsdag så min fråga är: funkar det bra att frysa in denna och sedan ta fram och värma på lite innan servering? 🙂

    P.s
    Här har du en tjej som ALDRIG gillat och baka och nu lagar jag middag och bakar mest hela tiden! 😀 Tack för en grym blogg (dock äter jag inte något sånt här gotte själv speciellt ofta! men alla andra njuter för fullt!) M.v.h. Pernilla

    1. Jenny Warsen skriver:

      Tack snälla
      Jo det går att frysa, dock är den godast nybakad. 😀

  27. Louise skriver:

    Bakade denna till fredagsfikat idag och alla älskade den!! ?
    Jag provade att även ha i lite vit choklad vilket blev väldigt gott!

  28. Pernilla skriver:

    Hej Jenny!
    Funkar det att frysa kakan?

  29. Libda skriver:

    Går den att frysa ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja absolut

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »