Kolapannacotta med pecannötter & lingon

Att bli tipsad och prova nya recept är alltid roligt- annars är det ju lätt att fastna i sina egna gamla vanliga maträtter & bakverk. Jag fick ett gulligt mail av en bloggläsare som heter Therese , för ganska länge sen – som tyckte jag skulle prova hennes goda kolapannacotta med karamelliserade pecannötter. Och hur gott lät inte det – så igår vart jag tvungen att prova!   Till er  nya läsare som hittat hit: Bli inte nervösa för att detta skulle va ett svårt recept – detta är lika lättlagat som resten av recepten här. Jag gillar själv inte när det blir för krångligt,  eller innehåller för mycket ingredienser ( eller kryddor och saker man inte vet vad det är för något ) . Plus att denna efterrätt kan få vilken hemmakock som helst att känna sig som värsta mästerkocken.

Nåväl sagt och gjort – vi provade hennes recept med några små justeringar- och detta  är så GOTT!

img_4577-003 (1)

Kondenserad mjölk är det i denna pannacottan – det är alltså den som gör kolasmaken. Finns att köpa i alla matbutiker, står bland bakprodukterna eller bland de internationella varorna.

Det här behöver du till 8- 10 stycken portioner:
1 dl nutella + 3 msk grädde
1 burk med kondenserad mjölk sötad (cirka 400 gram)
5 dl vispgrädde
4  gelatinblad

Karamelliserade pecannötter:
1 påse pecannötter
4 msk sirap
2 msk strösocker
2 nypor flingsalt

Dekorera med lingon eller andra bär.

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Värm upp grädde & kondenserad mjölk tillsammans i en kastrull – den ska inte koka men bli het. Krama ut gelatinbladen och vänd ner i grädd/mjölken rör ner den så att den blandas väl och löses upp. Ställ av från plattan och ta fram glasen du ska fylla efterrätten med. Rör ihop nutella med grädde ( fungerar också med lite philadelphiaost om du inte har grädde ) Nutellan blir väldigt hård i kylskået om man inte blandar ut den med något. Fyll glasen med en msk eller par av nutellan, höll försiktigt ner pannacottan i glasen och ställ kallt i fyra timmar. Under tiden kan du göra de karamelliserade pecannötterna. Grovhacka nötterna , typ dela dem tre gånger. Hetta upp en panna och häll i sirap, socker och salt och låt detta bubbla några minuter under omrörning. Vänd ner nötterna och blanda om så det fördelas över alla nötter.  Ta fram en bakplåtsklädd plåt och fördela ut pecannötterna där med hjälp av två gafflar ( detta är super varmt) ställ in i ugnen i cirka 5- 10 minuter. De ska bara få fin färg och dofta nötigt – låt svalna.

Servera sedan pannacottan med de goda nötterna och lite färska syrliga bär.
img_4582-001 (1)

Extra bra att den kan förberedas redan kvällen före – smidigt om man ska ha gäster och inte vill stressa. Och nu hinner jag inte sitta här framför dataskärmen längre,  ska jag sätta igång med dagens lunch- så vi hörs om en stund igen.

Kram och trevlig fredag!

2

10 responses to “Kolapannacotta med pecannötter & lingon

  1. Ida skriver:

    Jag antar att man inte ska koka den kondenserade mjölken innan?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Nix

  2. Linda skriver:

    Hej Jenny. Måste fråga en ev dum fråga, men finns det olika storlekar på gelatinblad? Jag gjorde denna idag och det gick knappt att skära igenom ”puddingen”, verkade som att det blev alldeles för mycket gelatin i…. eller kan jag ha gjort något annat fel som gör att den blir som hårt gummi?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Vad konstig Linda,
      Min blev som den ska… Är det lite olika kring olika märken?
      vad hade du för märke?

      1. Linda skriver:

        Hej, tack för svar. Jag hade Dr.Oetker

        1. Jennys_matblogg skriver:

          Om det är någon skillnad vet jag inte men min förpackning var blå och vit ? Inte Dr Oeteker… men minns inte vad det var för märke heller.

          1. Linda skriver:

            Provade igår igen…. och den blev återigen jättetjock. Jag tänker dock inte ge upp och kommer att prova att lägga ett blad mindre nästa gång =)

        2. Jenny Warsen skriver:

          Om det är någon skillnad vet jag inte men min förpackning var blå och vit ? Inte Dr Oeteker… men minns inte vad det var för märke heller.

  3. IdaP skriver:

    Låter smarigt! vilken temp i ugnen för nötterna?

  4. Anna skriver:

    Hej Jenny!

    Finns det några andra nötter som kan passa istället för pekannötter? Finns inte att få tag på här nämligen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »