Skogspanna med fläskfile & lingon

Missa inte att följa bloggen via Facebook HÄR 
eller på instagram: @jennysmatblogg

Gryta fläskfile

För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

IMG_4467-001

Jag valde att ha ungsbakade primörer som tillbehör, potatis & morötter som jag bakade med olivolja, flingsalt & ströbröd.
Varför ströbröd? Jo det ger en knaprigare yta- jättegott!

IMG_4469-001

1

19 responses to “Skogspanna med fläskfile & lingon

  1. Ida skriver:

    Ser smaskens ut! Det hamnar direkt på nästa veckas matsedel 🙂 Eller varför inte redan på måndag när det mycket enkelt firas bröllopsdag här hemma!

    1. Jennys_matblogg skriver:

      🙂
      Härligt med bröllopsdag- grattis i förskott!

  2. sanna skriver:

    Gott, hoppas ni alla bara köper svensk fläskfilé och inte dansk

  3. men hjälp vad gott. måste verkligen testa.

  4. Sanna skriver:

    Eller så blundar folk i vanlig ordning för djuren som mår dåligt… 🙁

  5. Ida skriver:

    Väldigt gott att smaksätta såsen i en dån här gryta med med messmör. Gör jag med mina viltgrytor

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Det ska jag testa i nästa älggryta har jag tänkt mig – låter så gott! 🙂

    2. Magnus skriver:

      Hur mycket messmör har du i såsen?

  6. Linda Harpe skriver:

    Gjorde denna i veckan. Verkligen jätte gott.Uppskattades av hela familjen

  7. ragna skriver:

    Gjorde detta idag och la in på min blogg! Tack för underbara recept! 😀 KRAM
    ragna.forme.se

  8. sara skriver:

    Istället för fläskfile så tog jag rådjur 🙂 svin gott! Näwta gång blir drt älg o även rött vin i 🙂

  9. Carina skriver:

    Kul att du publicerade den just idag för den står redan på min att göra-lista för dagen men jag brukar göra den med champinjoner för mannen tål inte kantareller och så serverar jag den med pressad potatis vilket passar riktigt bra till.

  10. Isabel skriver:

    Hej Jenny jag vill veta vilken skillnad finns mellan japanska soja eller kinesiska soja…bra blogg !!

    1. Linn skriver:

      Den japanska sojan är tunnare, är inte lika svart i färgen och mycket sötare än den kinesiska

  11. Rebecca skriver:

    Vad använde du för potatis? 🙂

  12. Carola Forsmarker skriver:

    Har lagat denna många gånger, är en av favoriterna!

  13. Gubbe 70 år, skriver:

    Har lagat denna i dag himmelskt god,tog två matskedar Messmör i såsen,blev riktigt gott,
    ska man bjuda barnen på en dag,

  14. Bill skriver:

    Tänkte bjuda min underbara kollega på denna rätt till lunch, en helt vanlig måndag. Pressad potatis eller kluftisar med veckans färska premörer blir det, for sure. Återkommer med feedback 😉

  15. Magnus skriver:

    Ska man ha på ströbrödet direkt när man sätter in det i ugnen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *