Skogspanna med fläskfile & lingon

Missa inte att följa bloggen via Facebook HÄR 
eller på instagram: @jennysmatblogg

Gryta fläskfile

För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

IMG_4467-001

Jag valde att ha ungsbakade primörer som tillbehör, potatis & morötter som jag bakade med olivolja, flingsalt & ströbröd.
Varför ströbröd? Jo det ger en knaprigare yta- jättegott!

IMG_4469-001

0
Prenumerera
Notis om
20 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ida
7 år sedan

Ser smaskens ut! Det hamnar direkt på nästa veckas matsedel 🙂 Eller varför inte redan på måndag när det mycket enkelt firas bröllopsdag här hemma!

Jennys_matblogg
Reply to  Ida
7 år sedan

🙂
Härligt med bröllopsdag- grattis i förskott!

sanna
7 år sedan

Gott, hoppas ni alla bara köper svensk fläskfilé och inte dansk

7 år sedan

men hjälp vad gott. måste verkligen testa.

Sanna
7 år sedan

Eller så blundar folk i vanlig ordning för djuren som mår dåligt… 🙁

Ida
7 år sedan

Väldigt gott att smaksätta såsen i en dån här gryta med med messmör. Gör jag med mina viltgrytor

Jennys_matblogg
Reply to  Ida
7 år sedan

Det ska jag testa i nästa älggryta har jag tänkt mig – låter så gott! 🙂

Magnus
Reply to  Ida
5 år sedan

Hur mycket messmör har du i såsen?

Linda Harpe
7 år sedan

Gjorde denna i veckan. Verkligen jätte gott.Uppskattades av hela familjen

ragna
7 år sedan

Gjorde detta idag och la in på min blogg! Tack för underbara recept! 😀 KRAM
ragna.forme.se

sara
7 år sedan

Istället för fläskfile så tog jag rådjur 🙂 svin gott! Näwta gång blir drt älg o även rött vin i 🙂

Carina
7 år sedan

Kul att du publicerade den just idag för den står redan på min att göra-lista för dagen men jag brukar göra den med champinjoner för mannen tål inte kantareller och så serverar jag den med pressad potatis vilket passar riktigt bra till.

Isabel
6 år sedan

Hej Jenny jag vill veta vilken skillnad finns mellan japanska soja eller kinesiska soja…bra blogg !!

Linn
Reply to  Isabel
5 år sedan

Den japanska sojan är tunnare, är inte lika svart i färgen och mycket sötare än den kinesiska

Rebecca
6 år sedan

Vad använde du för potatis? 🙂

Carola Forsmarker
6 år sedan

Har lagat denna många gånger, är en av favoriterna!

Gubbe 70 år,
5 år sedan

Har lagat denna i dag himmelskt god,tog två matskedar Messmör i såsen,blev riktigt gott,
ska man bjuda barnen på en dag,

Bill
5 år sedan

Tänkte bjuda min underbara kollega på denna rätt till lunch, en helt vanlig måndag. Pressad potatis eller kluftisar med veckans färska premörer blir det, for sure. Återkommer med feedback 😉

Magnus
5 år sedan

Ska man ha på ströbrödet direkt när man sätter in det i ugnen?

Ingmarie Strand
1 månad sedan

Så otroligt gott och lättlagat

Nästa inlägg

Heta räkor

20
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x