Saffransbullar med vaniljfyllning

Godkväll i stugorna !

Hoppas er  torsdag har varit bra, trots stormen som pågår i vissa delar av landet.  Här har det först nu börjat blåsa lite grann, men hoppas att det drar förbi snart.
Medan det bara är tråkigt väder ute så kan det vara extra roligt att baka något gott, så då kanske receptet på dessa saffransbullar kunde komma till nytta. Av detta receptet blir det riktigt mjuka och saftiga bullar med en hemkokt vaniljfyllning och bullarna som toppas med lite socker.

Bästa sockerbullsreceptet hitills – och dessa kan bakas helt utan saffran också.

vaniljbullar

Till dessa saffransbullar behöver du:

1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 16 dl vetemjöl

Vaniljkräm ( leilas recept ) :

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1/2 dl socker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
50 gram mjukt smör

Gör dessa lussebullar så här :


Börja med vaniljfyllningen :  Mät upp mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med stången.
Låt koka upp tillsammans under omrörning, fiska upp stången och kasta den. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med en elvisp. Häll över den heta mjölkblaningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt, tillsätt smöret ( vattenbad eller kylskåp ) rör om då och då så ingen hinna bildas. Nu kan du börja med vetedegen.

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter.  När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 30-35 bullar. Använd spritsen och fyll bullarna med cirka 1 msk av vaniljkrämen Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225- 250 grader och grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter- tills de blivit gyllene.

Ta ut de färdiga bullarna och pensla med smält smör och doppa genast i strösocker.

IMG_9119

Spritsen köpte jag på IKEA, och jag tyckte den var helt okej. Munstyckena som följde med var i bra material, och inte i plast som en del sämre varianter kan vara.
Prisvärt, tycker jag.

saffransbullar

Sprita cirka 1 msk vaniljkräm i varje bulle.

IMG_9126

Det doftar helt ljuvligt i hela huset när man bakar dessa. Saffran är ju en fantastisk krydda i både matlagning och bakning.
Och detta tycker jag en en rolig variant av lussebulle, istället för den vanliga traditionella lussebullarna.

Baka dem så snart ni får tid :-)

Pssst…. för att inte missa alla uppdateringar följ mig gärna på facebook klicka HÄR eller på instagram :  @jennysmatblogg

3

26 responses to “Saffransbullar med vaniljfyllning

  1. al68 skriver:

    Mums dessa måste jag testa när vi ätit upp dom jag bakade i helgen, jag gjorde saffran snurror som jag fyllde med smör, florsocker, vaniljsocker och smör blandning, mums

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Oh, låter gott 😀

      1. al68 skriver:

        Det skulle vara philadelphiaost och inte smör två gånger

  2. Malin skriver:

    Hur funkar det att frysa dessa? :)

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Funkar bra :-)
      Tina långsamt ( inte i micro)

  3. Annso skriver:

    1 1/2 vad av maizena? =D

    1. Jennys_matblogg skriver:

      1 1/2 dl :-)

  4. Martina skriver:

    Wow vilka smaskiga bullar! Måste prova de här. Hur länge kan man förvara dem i rumstemperatur?

  5. Ljuvligmat.se skriver:

    Gud vad gott! Älskar denna typen av bulle. :-)

  6. Linnéa skriver:

    Hejsan! Jag älskar dina recept och blir så inspirerad! Jag skulle bara höra om man kan använda saffranextrakt i stället och då hur mycket som motsvarar en påse saffran! :)

  7. Johanna Norekvist skriver:

    Bakade dessa idag och så goda! Rekommenderas!

  8. Jenni skriver:

    Ser jättegoda ut, ska absolut testa baka dessa. Innan du spritsar i fyllningen, ”gröper” du ut ett litet hål el räcker det med att man kör ner spritsen?

  9. Johanna skriver:

    Åh mums! Dessa ska jag prova att baka idag! Älskar vaniljbullar men med saffran kan det ju bars bli ännu bättre:-)

  10. Louice skriver:

    Hej Jenny! Jag bakade dessa i helgen, har bakat de förut också från Leila’s recept utan saffran. Super goda! Denna gång lyckades jag inte lika bra med vaniljkrämen. Tror att det var för att jag glömde bort 50g smör i krämen. Men nu när jag läser igenom ditt recept, så tror jag att du har glömt att skriva med när smöret ska i, i krämen ;).. Men dom vart goda ändå :). Tack för en superbra blogg, den gör vardagen enklare :)

    1. Jennys_matblogg skriver:

      :-) Smöret ska ner när krämen har tjocknat.
      Om man inte får krämen så tjock som man vill så kan man ha l lite potatismjöl och låta det koka upp.

  11. Lollo skriver:

    hur många blir det enligt receptet? Du skriver sällan antal på dina recept :(

    1. Jenny Warsen skriver:

      Väldigt svårt att skriva antal i kak – och bullrecept tycker jag, beror på hur stora man gör dem. I detta receptet står det antal i texten, läs igen :-)

  12. Maggie skriver:

    vilket recept! Mums kommer det bli.
    Men blir det lika bra med köpt vanlijkräm? Tänker om man ska använda sig av det så det går fortare att baka :)

  13. Karolinakempe skriver:

    Hej
    Kan man byta ut kvargen mot något om man vill ha allt mjölkfritt. Dottern är mjölkprotein allergiker.
    Mvh karolina

  14. Becca skriver:

    Hej!

    Dum fråga kanske, men vad menas när det står vattenbad eller kylskåp inom parentes när du skriver om att man ska tillsätta smöret i vaniljkrämen? Hur tillsätts smöret?
    Tänker baka dessa bullar i helgen, de verkar såååå goda! =)

  15. Kristine skriver:

    Hej! Satte precis vaniljkrämssmeten, men tyckte den blev på tok för stabbig och mjölig. Kollade leilas recept – helt identiskt, utom att hon har halva mängden maizena..

    1. Jenny Warsen skriver:

      Hi hi… Det står ju att det är Leilas recept.

  16. ida skriver:

    Hej! Testade baka dessa. Var ju jättesvårt att få i nog vaniljkräm. Jag pressade så trodde jag fått in mycket kräm men när jag sedan åt de var det knappt nå kräm alls i de! Nå tips hur jag ska få i mer kräm? :)

  17. Kristine igen skriver:

    Exakt, så är det möjligt att det blivit fel i mängden vad gäller maizena?

  18. Samia skriver:

    Hej! Hur gör man dessa bullar med torrjäst?

  19. Samia skriver:

    Hej! Hur bakar man dessa med torrjäst?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *