Veckomatsedel

Sådär nu hade jag några minuter att sätta mej framför datorn, vi städar och donar för vi får lite finbesök snart på lunch.Och nu var det då åter igen dags för tips på en veckomatsedel.

Måndag  : Falsk fläskfile

Till en falsk fläskfile behöver du :
600 gram blandfärs
2 msk med aromat

Till såsen :
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar

Serveras med kokt potatis

Gör så här

Blanda och rulla ut på plastfolie till en file, frys in i cirka två timmar.
Ställ ugnen på 175 grader. Ta sedan fram filen och skär i skivor, smör stek dem  klara i en pannan och lägg i en ugnssäkerform.Värm upp alla ingredienser till såsen i samma panna som du stekte köttbitarna. Och låt sjuda upp i ett par minuter. Häll såsen över köttbitarna och ställ in i ugnen, i cirka 10 minuter en kvart. Servera med kokt potatis och en god sallad.

Tisdag : Lax med romsås

IMG_7928-1

Det här behöver du till 4 personer:
Kokt potatis
4 portionsbitar lax
smör
salt + citronpeppar

 Toppa med färsk dill & citron

Romsåsen :

4 dl gräddfil
( kan bytas mot creme fraiche )
1 dl majonäs
1 burk röd rom
Salt

Gör så här:
Rör ihop såsen och ställ kallt. Skala och koka potatisen.
Smörstek laxen och salta ,  peppra och bryn den tills den är genomstekt.
Klart att serveras.


 Onsdag : Pasta med ost- och skinksås

IMG_4160

Det här behöver du :
400 gram kassler
1 finhackad gullök
2 msk smör
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
2 dl riven ost
1/2 dl grädde
3 msk chilisås – eller mer om du vill ha lite sting

salt och peppar

Tillbehör : kokta gröna ärtor

Gör så här :
Strimla kassler tunt, värm upp en gryta / stekpanna med smör. Fräs löken glansig och rör ner kasslern.  Låt det bara få lite färg, sedan rör du ner mjölk, grädde, chilisås. Låt sjuda upp och vispa ner redningen ( vispad mjöl med 1/2 dl vatten ) låt sjuda medan du kokar pastan. Smaka av med salt och peppar. Dra av från plattan och rör ner osten.

Klart att ätas.

Torsdag : Fisksoppa med aioli

IMG_0316

Till 3- 4 personer

500 gram nyskalade räkor
( spara räkrenset)
olivolja
4  portionsbitar lax
400 gram torsk
1 gul lök

2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
5 dl grädde
2 msk tomatpure
1 1/2 msk vitvinsvinäger
Smaka av med salt och cayennepeppar

Till garnering: Ett knippe färsk dill

Aioli :
2 äggulor
2 – 2 1/2  dl neutral olja ( Rapsolja)
2 vitlöksklyftor
1 msk vit vinsvinäger
1 kryddmått salt

Gör så här:
Knäck äggen och lägg gulorna i en skål, pressan ner vitlöken, blanda i vit vinsvinägern och saltet. Vispa med vispen och droppa sakta / lite i taget ner olja bland äggsmeten.Vispa hela tiden, för att den inte ska skära sig. Ställ den kallt i tio minuter innan servering.

Gör så här:
Skala räkorna ( spara renset)Värm upp en panna/ kastrull finhacka löken och vänd ner i pannan , pressa ner vitlöken.Fräs dem mjuka, och rör ner tomatpure och vänd ner räkrenset. Fräs runt utan att bränna skalen lite hastigt, häll sedan ner vattnet. Och låt sjuda i 15 minuter,medan du skär fisken i lagom stora bitar.Sila sedan bort skalen från fonden – ett par gånger. Så att alla skal och rens är borta.Ställ på spisen igen.

IMG_0301

Häll i grädden och låt sjuda upp. När det börjat koka så vänder du ner fiskbitarna. Låt sjuda upp och koka i 7 – 10 minuter  beroende på hur stora bitar du gjort.Häll ner vitvinsvinägern under omrörning, smaka av med salt och lite cayennepeppar.Precis innan servering , vänd ner räkorna – de ska bara bli genomvarma inte koka.

Klart att serveras

Fredag :  Kyckling med potatis- och palsternackspure

Det här behöver du till 4- 5 personer :
1 kilo med potatis (mjölig ) & palsternacka – hälften / hälften
2 dl uppvärmd grädde / mjölk
2 msk smör
1 tsk salt

4-5 kycklingfiler
smör
salt och peppar

Rödvinssky :
Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kycklingfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
ev . majzena

Serveras med kokt sparris och lite hackad salladslök

Gör så här :
Börja med såsen- se längst ner i receptet. Skala palsternacka och potatis, koka upp i lättsaltat vatten.  Under tiden  steker du kycklingen, i mycket smör- salta och peppra.
När potatisen är mjuk häller du ut vattnet, salta och mosa potatisen med elvisp och vänd ner den uppvärmda grädden i potatisen och rör om tills du fått en fin pure.
Så här gör du såsen :

Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )

När kycklingen är genomstekt så är det klart att läggas upp på tallriken.
Smaklig måltid!

 Hoppas ni hittar lite inspiration till kommande matvecka 😀

6

21 responses to “Veckomatsedel

  1. ellabellabus09 skriver:

    Tack för matsedeln! Då vet jag vad vi ska äta kommande vecka. :) Louise

    1. jennysmatblogg skriver:

      😀

  2. Jessica skriver:

    Hej Jenny.
    Jag är så glad över veckomatsedlarna, ville bara tacka dig.
    Brukar kommentera lite då och då…men kan inte säga det för ofta: Tack för en superfin blogg den inspirerar mig så mycket både mat och inredning. Du är toppen!!
    Ha en härlig söndag, jag bor 4 mil från Växjö och vi har sol hoppas att ni också har det :)

    1. jennysmatblogg skriver:

      Hej Jessica,

      Å vad roligt att höra att ni gillar veckomatsedeln! Och vad det värmer att höra att du gillar bloggen.
      Jodå här e sol! Och vi har precis tänt grillen 😀

      Kram och ha en fortsatt fin söndag

  3. Lena skriver:

    Hej Jenny! Tack för en jättebra veckomatsedel:)
    Har du något bra tips på en studentbuffe? eller någon lättlagad mat man kan bjuda på vid student till ca 20 pers??? Det är fortfarande gott om tid, men börjar fundera redan nu. Tacksam för tips!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Till höger vid rullpilarna har jag en kategori som heter buffe. Har du kollat där? :-)
      Eller smörgåstårta – det finns om du söker på bloggen, det är alltid trevligt till en student.

      Kram

  4. milla skriver:

    Vilken härlig matvecka:)
    Ha det gott

    1. jennysmatblogg skriver:

      😀 Detsamma Milla

  5. Ulrica Bengtsson skriver:

    Då var veckans matsedel räddad. Tack för alla goda och lätt lagade recept du ger oss :)

    1. jennysmatblogg skriver:

      Kul att du gillar veckomatsedeln! :-)
      Jag tror vi fortsätter ett tag till med den !

      Kram

  6. Åsa skriver:

    Tack vilken härlig matsedel :)

  7. Karriärkvinna skriver:

    Jag måste prova falsk fläskfilé! Tack för bra recept och matinspiration!

  8. Karin skriver:

    TACK för underbart inlägg:)

    1. jennysmatblogg skriver:

      😀 😀

  9. Anna skriver:

    God morgon Jenny
    Tycker så mycket om din matblogg.
    Har läst den ett tag och bakat många kladdkakor. Mums.
    Nu när du har börjat dela med dej av en veckomatsedel så har min planering blivit mycket, mycket enklare.
    Vill bara säga ett STORT TACK.
    mvh Anna

    1. jennysmatblogg skriver:

      Så glad jag blir att höraq det! Jag fortsätter några veckor till med matsedel, så länge ni verkar uppskatta det 😀

  10. Rebecca skriver:

    Åh allt låter supergott :) Fredagsmenyn måste jag prova pronto!

    Kramis

    1. jennysmatblogg skriver:

      😀 😀 😀

  11. Kristin skriver:

    Hej! Tack för en fin blogg med härliga recept och mycket inspiration. En fundering bara, hur tänker du kring kryddor och livsmedel med natriumglutamat i? Med tanke på att man skulle ha 2 msk aromat till den falska fläskfilén. Det är rätt mycket. Jag försöker lära mig vilka kryddor som passar med vilka råvaror så jag slipper använda blandningar med E621 i (undviker även buljong med detta i). Givetvis förstår jag att du har en god kunskap om kryddor och matlagning, du har ju en fantastiskt fin matlagningsblogg. Har du en tanke kring E621?

    Med vänlig hälsning, Kristin

    1. jennysmatblogg skriver:

      Hej Kristin.
      Jag vet att glutamat inte är det nyttigaste, och brukar vanligtvis undvika det i min matlagning.
      Detta receptet, är inte ” mitt” utan fick det av en kompis. Men visst kan man krydda upp fläskfilen med vilka kryddor man vill, de behöver inte just vara aromat.

      / Jenny

  12. Anna skriver:

    Tack för en mycket fin och trevlig blogg! Idag provade jag den Falska fläskfilén, galet gott!!! Tack!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *