Blomkålsgratäng- LCHF

Detta kan nog vara den godaste LCHF-rätten som jag har ätit …

IMG_8521
Det här behöver du :
1 blomkålshuvud
1/2 gul lök
( 2 pkt bacon ) – kan skippas över för att göra vegetarisk
5 dl creme fraiche
1 msk tomatpure
1-2 tsk Sambal oelek
salt och peppar

Ca 1 dl riven ost till gratinering

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 – 25o grader. Skär lagom stora buketter från kålhuvudet. Koka upp vattnet och lägg ner blomkålsbuketterna i saltat vatten
Finhacka/ riv löken och klipp baconet. Fräs sedan baconet klart i en stekpanna och lägg ner löken som ska fräsas glansig. Vänd ner tomat pure, och creme fraiche i baconröran och låt det sjuda upp och små puttra någon minut. Medan du smaka av med salt, peppar och lite sambal oelek.

När blomkålen är lagom mjuk / lite tuggmotstånd så tar du upp den och lägger i en ugnssäker form, det ska täcka hela botten.
Häll sedan över baconröran och riv sedan rikligt med ost över. Gratinera tills gratängen fått en fin färg ca 15 minuter

Smaklig måltid.

IMG_8529

Från tidigare recept så har också broccoligratängen varit en favorit just från LCHF-arkivet.

1

21 responses to “Blomkålsgratäng- LCHF

  1. Anna skriver:

    verkar både god och billig 🙂 ska absolut provas.

  2. viola skriver:

    Måste prövas och har för en gångs skull allt hemma

  3. Hannah skriver:

    Hej

    Ville bara fråga hur många portioner denna gratäng räcker till?

    Jamie Oliver gjorde något liknande på hans 30 minutes meal show länk till hans recept :http://pinotandprose.blogspot.se/2011/10/jamie-olivers-cauliflower-macaroni.html

    Väldigt god o lätt att göra!!
    om man inte har panchetta,fungerar bacon, vilket var det han använde till sitt recept.

  4. jennysmatblogg skriver:

    Hannah : Det beror på lite hur mkt man äter. Vi var två som åt denna, men det hade räckt till en person till.

  5. Elin skriver:

    Lagade gratängen i går och den blev jättegod!!

    Tack för en väldigt bra och inspirerande blogg.

  6. Emme skriver:

    vegetarisk är den väl inte om där e bacon 😀

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag har uppdaterat, jag brukar göra denna både med och utan bacon.

  7. Nina skriver:

    Ser gott ut men speciellt vegetarisk var den ju inte som det stod på facebook (bacon). Testar att byta ut baconen mot ett vegetariskt alternativ 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag har gjort denna både med och utan bacon-
      Jag brukar faktiskt skippa baconet helt- nästan godare.

  8. Emelie skriver:

    Tack för receptet! Blev blomkålsgratäng och bacon till kvällsmat idag. Rekommenderar verkligen detta recept!

  9. Anna skriver:

    Prova att steka ströbröd i smör och häll över blomkål, sååå gott! 😉

  10. Doris skriver:

    Så gott! 🙂

  11. Margareta skriver:

    Jag har gjort den här rätten många gånger och jag håller med dig, den är fantastiskt god man kan nästan inte sluta äta! Rekommenderar verkligen att pröva den :-).

  12. Tovis skriver:

    Hej Jenny! Testade att laga denna maträtt idag med mitt boendestöd och vi blev nöjda. Jag valde att strö över färdig riven västerbottenost istället för vanlig gratäng ost mer smak på västerbottenost tycker jag. Och istället för bacon så valde jag att ha i Kapris istället så det blev vegetariskt. Det jag saknade va lite sting i själva såsen jag får alltid chreme fraiche och tomatpure tsm att smaka så vattnigt men det kanske var sambal oleken som fattades? Jag köpte inte den då jag inte visste vart den stod i affären. Så det kanske jag ska ha i nästa gång för å få en mer rundare smak i såsen? Jag tycker alla smaker blandade sig bra i munnen så denna rätt kommer jag försöka arbetare vidare på å göra fler gånger. Första gången jag provar nått från din blogg, tack för tipset! Är super nöjd 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja prova sambal, det e är gott.

  13. Tovis skriver:

    Mena jag testade att provlaga recptet på blomkålsgratägen 🙂

  14. Mats skriver:

    Godaste gratängen ever som jag ätit, både med och utan bacon.

  15. Moa skriver:

    Funkar det med fryst blomkål också? 😊

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det gör det 🙂

  16. Ann Jansson skriver:

    vi gör denna gratäng om och om igen, är supergod

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »