Hembakad pizza med glassig efterrätt

Hej och hå,

nu är gräset färdigklippt – det gäller att passa på medan det inte regnar.
Och så var det gårdagens middag med middagsgästerna – det blev riktigt mycket mat – vi startade med hembakad pizza.
Alla fick välja sina egna ingredienser på pizzan  – det blir enklast så. Och barnen tycker också att det är roligt att vara med och laga mat 🙂
Det fanns tomatsås, ost, kyckling, skinka, fläskfile , oliver, ananas, champinjoner, lök, feffaroni, jalapenjo, pesto att välja bland.

IMG_2028

Detta var barnens val : tomatsås, ost och skinka.

Till två plåtar pizzor ( tunna )

25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Olika förslag till topping:  tomatsås, ost, kyckling, skinka, fläskfile , tonfisk, räkor , paprika oliver, ananas, champinjoner, lök, feffaroni, jalapenjo, pesto, färskost,

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar.
Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och kebaben , jalapenosen och färskosten.

Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.

Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader

Och till efterrätt så blev det glass med blåbär ( som Nomi och jag var ute och plockade några timmar tidigare )  och grädde, ingen orkade maränger  men däremot blev den en varm nygjord chokladsås.

Vi gjorde en ljus variant för barnens skull då de inte är jätteförtjusta  i mörk choklad. Annars brukar vi göra denna chokladsåsen  den är speciellt gott till marängsviss – mycket mycket bättre än färdigköpt.

IMG_2046-001

Hemmagjorda chokladsås :

2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
100  gram choklad
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
Smältsmöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen
rör till det smält samman, häll i grädden och låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.

Klart att serveras.

0
Prenumerera
Notis om

3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
11 år sedan

Mums vad gott allt såg ut. Ha en fantastisk dag!
Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

Camilla
11 år sedan

Va använder du för tomatsås?

jennysmatblogg
11 år sedan

Jag uppdaterar denna i recepet-
den finns bland tidigare . Ett ögonblick 🙂

Nästa inlägg

Tävlingsbidraget till Del Monte

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x