SURSTRÖMMINGSPREMIÄR & KORTSPEL

Hej där,
Hoppas helgen varit superfin!
I veckan så var det ju ”äntligen” dags för surströmmingspremiär här för oss.
Jag har aldrig ätit detta tidigare, och sedan en tid tillbaka har den stått på min Bucketlist, och ja nu så har vi en check på den.

Det var svårt att få tag på denna lilla delikatess. Efter att ha efterlyst en burk på Facebook så fick jag köpa en av en läsare.
Detta var hela bitar, kanske enklare att börja med färdiga fileer som är klara?

Morfar gick ut på altanen där han öppnade burken som ett proffs. Mina morföräldrar tycker detta är så gott och trevligt så…… Jag var såklart tvungen att följa med honom ut för att få uppleva doften på riktigt. Men snälla någon var det INTE luktade gott. Det hulkades både hit och dit… hahahah.

Men när den vädrat bort en stund så försvann lukten och morfar tog in fisken,
mormor hade förberett med tunnbröd, kokt mandelpotatis, gräddfilssås och massa lök. Självklart med massa smör i botten också. Såååå….. jag smakade och lyckades att få ner en tredje del av tunnbrödet med innehåll.
Så mitt betyg för att för första gången ätit surströmming var : Minus 2, jag har ätit några saker som är äckligare och det är levergryta. Annars så måste jag erkänna att det inte var någon höjdare. Men självklart borde man smaka ett par gånger innan man bestämmer sig helt. Så vem vet, kanske får det ett försök till i sommar.

Kvällen avslutades med kortspel, skvaller och massa chips. En bättre vardagskväll helt enkelt.
Och fast jag inte gillade surströmmingen alls så är det ju lite roligt att ha fått prova på denna konstiga svenska tradition.

Nu ska jag packa upp och tvätta upp allt efter helgen som varit.
Ville bara kika förbi och säga hej.

Kram på er.

13
Prenumerera
Notis om

14 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena
1 år sedan

Åååh,du skulle fått smaka Oskars filéer,så goda,bara älskar strömming🤗😋😘

Helena Karlsson
Reply to  Lena
1 år sedan

Det kan jag hålla med på😊

Karin Alverhag
1 år sedan

Som förstagångsätare är det lättast att börja med färdiga filéer….inge kladd o mildare i smaken. Men ge det en chans till 😋😋😋😋😋

Malin
1 år sedan

Som en van surströmmingsätare så ska jag ge dig mina bästa tips och hoppas du testar 2n gång till! Filéer är mycket enklare, de ska skäras i små små bitar. Sedan ska man ha knäckebröd, smöret och sedan varm potatis på. Sedan sätter man på strömmingen fördelat över hela mackan, behöver inte vara supermycket. Sen tomat och rödlök, Sedan kan man toppa med cheddarchips eller Västerbottensost. Så gott!! 🥰

Jenny Dahlberg
1 år sedan

Kul att du testat surströmming 👍🏼 En av mina favoriter och jag tycker att det är så gott 😻😻 Kallax eller Röda ulven är favoriter 🥳🥳🥳

Madelene Gustafsson
1 år sedan

Kul att du vågade prova i alla fall. När jag flyttade till Norrland för 20 år sedan, så introducerades denna kulinariska rätt.
Jag längtar aldrig efter det men jo, en firre går ner. (Sambon får dock rensa den 😎) Vi har dock (förutom de ingredienser du åt) även skivade tomater och något som heter ”blana” till (Blana = vispad grädde som är smaksatt med mycket messmör) Det gör bla att du slipper de vidriga surströmmingsraparna efteråt 👍🏻och så döljer den en del av smaken….
Hoppas du vågar prova igen.

Nilla
1 år sedan

Jag älskar surströmming och har gjort det sen barnsben. Alla gör ju olika förstås, men jag förstår inte varför man ska dränka fisken med så mycket annat?! Då kan man ju äta något annat i stället….Jag äter surströmming på hårt tunnbröd med potatis och finhackad rödlök och till dricker jag Bordsdricka, det smakar väldigt likt julmust. Prova fler gånger, det är få som gillar det första gången, lite som med kaffe ungefär…..//Nilla

Karin
1 år sedan

Jag lärde mig äta surströmming för några år sen och jag tycker det är godare att äta på hårt tunnbröd med Smör, potatis, rödlök, tomat och mycket persilja som tillbehör. Har testat i mjuktbröd men det var ingen höjdare. Men smaken är som baken 😉

Maria Westerberg
1 år sedan

Inga tomater och ingen västerbottensost.
Man måste ha allt 😊
Oscars är mycket bättre med

Helena Karlsson
1 år sedan

Man måste nog prova flera gånger! Jag tyckte inte heller om det från början! Förstod inte dom som längtade att äta! Men nu är jag en av dom😊 men jag vill även ha tomat och ädelost på😊

Mona
1 år sedan

Levergryta är nåt av det bästa jag vet.

Gisela Vikström
1 år sedan

Vet många ha tomat på också! Ska tydligen va toppen till.

Helena Blom
1 år sedan

Det är nog ganska få som gillar surströmming på första försöket. Det tog mig nog 5-6 gånger i alla fall. Jag är uppvuxen med positiva minnen av fest och glädje kopplat till doften, så jag tycker knappt det luktar illa! Som norrbottning var jag väldigt motiverad att börja tycka om att äta den också, man vill ju vara med på surströmmingsfesterna! 😀 Gillar inte inlagd sill och det är ofta det som bjuds som alternativ för icke surströmmingsätare

Susanne Åsén
1 år sedan

Jag har alltid ”löksmorning” till som jag är uppvuxen med. Vispa 3 dl grädde lagomt tjock,ha i en finhackad rödlök samt halv tub kaviar. Rör runt och servera till strömmingen vilket är godast på tunnbröd😊

Nästa inlägg

VECKOMATSEDEL

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x