INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

KRÄMIGASTE POTATISGRATÄNGEN MED OXFILE & HEMSLUNGAD BEA

Jamen ni hör ju!
Hur bortskämd har inte jag blivit på Gotland ?

Potatisgratängen är svårt att ge i exakta mått. Men vi skivade potatisen tunt med mandolin. Kokte den mjuk i hälften grädde, och hälften mjölk. Smakade av den med kalvfond, salt & peppar. Slängde upp den i en ugnsform och rev över ost och swish in i ugnen på 250 grader tills den blivit gratinerad.

Till detta serverade vi en mör och god oxfilé. Rödvinsåsen hittar ni här

Det här behöver du till bearnaisesås:
150 gram smör
2 schalottenlökar
2 msk vitvinsvinäger
4 vit pepparkorn
3 msk vatten
2 äggulor
1/2 msk torkad dragon
1 nypa salt


Så här gjorde vi bea:n:
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Krossa vitpepparkorn i en mortel. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Sätt åt sidan att svalna. Smält smör i en kastrull på låg värme. Låt stå smält vid sidan och svalna till runt 40-50 grader. Smöret får inte vara för varmt när du blandar det med äggen då spricker bearnaisen direkt. Värm vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad. Börja med låg värme runt 50 grader. Sila över vinägern i en liten såskastrull. Tillsätt äggulorna till vinägern. Vispa ihop. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Vispa äggulorna fluffiga för hand eller med elvisp ca 30 sekunder. Obs börja med låg värme – blir det för varmt då koagulerar äggen och såsen spricker direkt. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Obs börja med låg värme som sagt annars spricker såsen. Tillsätt salt och dragon.
När du vispat i allt smör med äggen så fortsätt vispa och öka värmen försiktigt på vattenbadet så kommer såsen att börja tjockna. Vispa och värm såsen till en majonnäs-liknande konsistens. Det kan ta några minuter. Obs chansa ej och värm för länge – den ska ej bli för varm (över 60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar.
Smaka av Bearnaisesåsen med salt och vitpeppar samt ev. mer dragon.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Och ett annat litet Tisdagstips är ju REA:N på Bubbleroom, där det just nu är upp till 70 % 
på alla dessa fina kläder. KLICKA HÄR.

1
Prenumerera
Notis om

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

DOVHJORT MED RÖDVINSSKY OCH RÅSTEKT POTATIS

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x