Nu blir det lite mera julrecept, och saffransbak. Dessa bullar är så saftiga och goda.
Vill man göra det enklare för sig så kan man röra ihop marsankräm.
Tips för den som vill ta genvägar.
Fotograf Ulrica Pousette,
Till dessa saffransbullar behöver du:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 16 dl vetemjöl
Vaniljkräm ( leilas recept ) :
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1/2 dl socker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
50 gram mjukt smör
Gör dessa lussebullar så här :
Börja med vaniljfyllningen : Mät upp mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med stången.
Låt koka upp tillsammans under omrörning, fiska upp stången och kasta den. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med en elvisp. Häll över den heta mjölkblaningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt, tillsätt smöret ( vattenbad eller kylskåp ) rör om då och då så ingen hinna bildas. Nu kan du börja med vetedegen.
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 30-35 bullar. Använd spritsen och fyll bullarna med cirka 1 msk av vaniljkrämen Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225- 250 grader och grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter- tills de blivit gyllene.
Ta ut de färdiga bullarna och pensla med smält smör och doppa genast i strösocker.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och så lite jultips såklart! Just nu är det 30 % RABATT på den dyraste varan med koden :
455721 Klicka här för att få massa julinspiration
”Arbeta in nästan allt mjöl, gärna med bakmaskin”? Är inte det en maskin som man bakar bröd i, eller har jag förstått fel?
Med bakmaskin menar hon nog en vanlig assistent, typ Kitchen Aids.
Äger ingen sprits,,finns något annat knep att få in vaniljkrämen?
Ser så himla gott ut 😍
Blir nog enklast och minst kladdigt om du köper en sprits
Har bakat dessa men krämen försvann i bullen så det var ingen krämig kräm kvar när bullarna var stekta. Jag klämde i så jag såg att bullarna blev större men tydligen för lite ändå. God smak men jag saknade krämen.
Går dom att frysa?
Absolut 🙂