JULBRÖD MED NÖTTER

Gillar man inte russin så tar man bara bort det,
personligen fördrar jag mitt julbröd utan.


Fotograf Ulrica Pousette, recept från ”Jennys Jul”

Det här behöver du :
8 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl siktat
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk ( standard )
2 dl mörk sirap
ca: 6 dl blandade nötter / russin/ fröer
Jag hade hasselnötter,  pumpafrön, solrosfrön och lite krossade linfrön
Smöra och bröa formen med pumpafrön & solrosfrön

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de olika mjölsorterna, saltet och bikarbonat. Rör sedan ner filmjölken, sirapen och de olika sorters nötterna och fröerna. Rör om tills allt har blivit en jämn smet. Fördela sedan i två avlånga ( smorda och bröade med nötter ) formar. Lämna 2-3 cm för att brödet ska jäda upp. Strö över ytterligare lite fröer – och grädda i 200 grader i cirka 50 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20- 30 minuter.

Låt det svalan innan du stjälper upp det och skär det i bitar.

.

Hemmagjort smör
5 dl vispgrädde
2 msk olivolja alt. matolja
flingsalt

Gör så här :
Häll upp grädden i en skål. Vispa med elvisp länge.
Vispa tills det bildas små smörkulor grädden, krama bort den vätskan som bildas. Jag använde mig av dubbla kaffefilter. Vänd ner oljan och vispa tills du har ett poröst smör( Oljan är för att smöret ska bli smidigare & inte så hårt efter att ha förvarats i kylen. Men kan alltså skippas )  Rör ner salt efter egen smak. Och lägg upp i en vacker skål.

Förvara smöret i kylskåp. Ta fram en stund innan det ska ätas – så att smöret blir mjukt och lätt att bre med.

Klart!

 

0
Prenumerera
Notis om
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

JULKLADDKAKA MED KOLAKRÄM

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x