SAFFRANS GIFFLAR MED VIT CHOKLAD

Godmorgon,
Hoppas att ni har haft en härlig helg. Här har jag startat upp tjuvstarten med julpyntet. Var ute igår och klädde in balkongen med granris och belysning. Så nu har startskottet och nedräkningen till jul gått.

Dessa godingar vill ni definitivt provsmaka innan jul, recept kommer här:


Fotograf Ulrica Pousette, recept från min bok ” Jennys Jul”

Det här behöver du:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Fyllning: 
vit choklad

( smält smör + florsocker till garnering )

Gör saffransgifflarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter.

Dela sedan degen i 5 delar, och kavla ut degen såsom runda pizzor. Dela varje rundel i 8 bitar, som du ”slice:ar” en pizza.
Högst upp i varje ”slice” lägger du en bit vit choklad, och rullar in den i din giffel.
Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter. Under tiden sätter du ugnen på 225 grader.
Grädda dem sedan i ugnen i 5-8 minuter, ta ut dem och pensla dem med smält smör.
Innan servering pudrar du över florsocker.

 

7
Prenumerera
Notis om

9 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linda
3 år sedan

Hej! Tror du att det får bra att frysa gifflarna?

Jenny Svensson
2 år sedan

Blir det 40 gifflar av en sats? Eller tänker jag fel?
Vilket fetthalt på mjölk rekommenderar du? Tacksam för svar 😃

Kristiane
Reply to  jennysmatblogg
1 år sedan

Röd mjölk? Olika fetthalt på röd mjölk beroende på var i Sverige man bor.
Vilken fetthalt menar du?
Röd =Lättmjölk i Skåne

Elin
Reply to  Kristiane
1 år sedan

Jag tror hon menar den röda som har 3% fett

Åsa
1 år sedan

Vad gör jag för fel 😡degen blir så kladdig att den inte lossnar från varken händerna eller brödkavel 1: satsen åkte i soporna och andra gången likadant fick försöka kladda ut degen i en långpanna för den gick inta hantera 🥵 har gjort HELT enligt receptet båda ggr men de värsta bak jag varit med om (brukar baka utan större problem) så dessa gifflar – nej tack 😤

Maja
Reply to  Åsa
1 år sedan

Du hade kunnat testa med mer mjöl i. När man bakar måste man testa sig fram. Mängden mjöl varierar. Sedan behöver deg även knådas tillräckligt länge för att den ska bli bra. Det räcker liksom inte att bara röra ihop ingredienserna.

Vilma & Carl
1 år sedan

Hej Jenny. Tack för detta underbara recept. Vi bakade dessa saffran gifflar precis och resultatet blev otroligt gott. Tror våra blev bättre än dina till och med dock inte lika fina hehe 🙂

Nästa inlägg

VEGETARISK HALLOUMIGRYTA

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x