MUSTIG RÖDVINSÅS

En riktigt god rödvinsås provade vi förra helgen.
Receptet lånade vi från Tina Nordström. 10 stjärnor av 10.

Det här behöver du:
3 schalottenlökar
1/2 vitlök delad på mitten
1/2 palsternacka
3 kvistar timjan
2 lagerblad
8-10 krossade vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
60 cl rött vin, fylligt och med låg sötma
8 dl kött eller kycklingbuljong
30 g smör
2 msk olivolja
salt
svartpeppar från kvarn

* Maizena

Gör så här:

Skala och skiva schalottenlöken, skala och tärna ner palsternacka. Fräs lök, vitlök och palsternacka med olivolja på medelhög värme i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och karamelliserat. Tillsätt kryddor, tomatpuré och låt det fräsa i 1-2 minuter till. Tillsätt vin och låt koka ner ”reducera” till 2/3 delar återstår. Tillsätt buljong och låt det reducera ner till hälften (ca 4 dl återstår), sila av såsen igenom en fin nätsil och koka upp såsen igen. Red av såsen med lite maizena. Blanka av såsen genom att tillsätta smöret i små klickar under vispning.

Smaka av med med salt och peppar.

3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *