INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

LAX I CITRONSÅS


Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”

Det här behöver du : 
4 portionsbitar lax
handskalade räkor
färska örter

Citronsås: 
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
4 msk creme fraiche
1/2 msk hummerfond
finrivet skal från 1 citron + 2 msk pressad citronsaft

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader, lägg laxen i en smord form.
Smält smöret i en kastrull, pudra ner mjölet och fräs en kort stund.  Vispa ner grädde, crème fraiche och fond och låt sjuda några minuter.
Ta bort från värmen, riv ner och pressa ner citronsaften. Häll detta över fisken och ugnsbaka i 15-20 minuter.
Toppa gratängerna med räkorna och lite färska örter.
Klar att serveras, kanske med kokt potatis eller ris.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och självklart ett litet klädtips inför helgen. För huuuuur snygga är inte jackorna på Bubbleroom.
Kolla in dem här

8
Prenumerera
Notis om

14 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
3 år sedan

Så gott det ser ut, så gott med lax. Fina bilder.

Gülay
3 år sedan

Såg detta recept på din bok men dissade den nej ska jag behöva köpa creme fraiche för 4 msk skull. Nej ska jag köpa hummerfond för halv msk skull. Så funkar min hjärna om jag inte har creme fraiche och hummerfond hemma:))

Viktoria
Reply to  Gülay
3 år sedan

Gulay,
Det som blir kvar i burken resp flaskan kan du använda till annat så slipper du bli förtvivlad när du läser ett liknande recept nästa gång!

Mats Jonassen
Reply to  Gülay
3 år sedan

Köp färdig mat så slipper du tänka

Lilli
Reply to  Gülay
3 år sedan

Jag använde en halv fisk buljongtärning istället för hummer fond. Samt grekisk yoghurt istället för creme Fraiche. Blev jätte nöjd.

Gulay Gulay
Reply to  Gülay
11 månader sedan

Eller så använder man annat istället för Creme Frech eller så använder man den överblivna till en pasta, i en gryta eller annat??? Likså du använder inte hummerfond men köp då fiskbuljongtärning eller liknande de håller längre så slipper du ju detta eller i värsta fall LAGA inte maten alls eller köp en färdig rätt eller fördig fisksås… ;=) Förstår inte att man måste klaga över att det blir över i burken…

Eller ett stalltips ;=) Gör storkok o frys in o ät som matlåda ;=)

Gülay
3 år sedan

VIKTORIA du behöver inte läxa upp mig meddetsamma. Brukar inte använda just hummerfond,därför tyckte jag att köpa för halv msk det är inte lönt. Men kalvfond använder jag ofta,fast den passar inte till fisk:))

Maria
3 år sedan

Gülay, testa att smaksätta med något annat istället för fonden? 🙂 T.ex. någon krydda du gillar, en skvätt vin osv, creme fraîche kan du utesluta och reda såsen lite istället 🙂

Gülay
3 år sedan

TACK Maria för tipsen.

Malinn
3 år sedan

Wow så gott det låter. Jag är dålig på att laga till just fisk, så detta ska jag prova redan i veckan. Tack för alla goda recept, det är fantastiskt smarrigt att följa din blogg. Kram till dig Viktoria.

Viktoria
Reply to  Malinn
3 år sedan

🥰

Lise-Lott
3 år sedan

Låter jättegott 😋👌

Lilli
3 år sedan

Hej jag bor i Grekland och fick tips om ditt recept av en väninna i Sverige. Här finns inte hummer fond att köpa. Men sist jag var i Sverige köpte jag med mig fisk buljong tärning, som heller inte finns att köpa här. Jag tog en halv buljong tärning istället för fonden och det blev gott. Ibland om jag får tag på creme Fraiche använder jag det, annars blir det lika bra med grekisk yoghurt i samma mängd. Denna rätt är så underbart god att jag njuter bara av tanken… för egen del gillar jag att äta med potatismos.
Tack för ett lätt och gott recept.

Kara
1 år sedan

Tack för receptet på mycket god citronsås till laxen. (Hade inte hummerfond hemma tog vitt vin
istället)

Nästa inlägg

VECKOMATSEDEL

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x