KALAS OCH SOCKERKAKS-BAKELSER


Hej hej,
Hoppas ni haft en fantastisk lördag, det har jag.  Kom precis hem igen efter födelsedagskalas på Öland.
Vi firade världens bästa Milia som fyllt 6 år, och jag lånade med mig Nomi för hon ville också fira lillkusinen. God mat, massa skratt och skvallra ikapp. Så mysigt så! Nu saknades mormor & morfar, men nu är det ju som det är med allt som händer i världen, och vi hoppas bara att vi snart kan få återgå till det normala. Mamma skickade iallafall massa filmer från kalaset, så de var ju med på ett litet hörn iallafall.

Lova och Nomi hjälper till att hälla upp läsken. Det bjöds på supergod kycklingsallad med smöriga vitlöksbröd.
Den kalla såsen är sååå god. Och busenkel att göra, min och syrrans favvo. Det är bara de färdiga påsarna med chipsdipp som vi rör ihop med gräddfil alternativt crème fraîche. 


Till efterrätt provade Daries ett nytt recept. Såååå gott.
En form av sockerkaksbakelse som blev så lyckad. 

Det här behöver du till rulltårtan:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl vatten ( kokande )

Fyllning: 1 1/2 dl valfri sylt

Topping : vaniljgrädde ( recept nedan)

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader.
Vispa ägg, och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner detta i smeten. Rör försiktigt ner det kokande vattnet.
Bred ut smeten på en långpanna  ( cirka 30 *40 cm )med bakpapper. Grädda i mitten av ugnen på 5 minuter. Stjälp upp rulltårtan på ett sockrat bakpapper. Dra försiktigt bort pappret som använts vid gräddningen. Bred ut sylten och rulla ihop rulltårtan från långsidan. Låt sedan svalna.
.
Vaniljgrädde: 
2 1/2 dl vaniljkräm  ( kallrörd marsankräm )
4 dl vispgrädde
.
Gör vaniljgrädden så här:
Vispa grädde rätt hårt så den blir fluffig, och rör ihop med marsankrämen.
Låt stå kallt till rulltårtan svalnat. Skär upp rulltårtan och spritsa ut vaniljgrädden över bakelserna.
Toppa med färska bär och servera.

Sååå gott.

2

6 responses to “KALAS OCH SOCKERKAKS-BAKELSER

  1. Martin skriver:

    Det där är min favoritbakelse sedan jag var liten men vi kallar den för påskbakelse och äter den vid påskhelgen då, såklart. Vi brukar inte ha hallon på utan en klyfta inlagd persika på den, så det blir något gult och påskfärgat. Vi brukar också bara ha vanlig vispgrädde, men får ju prova med vaniljgrädde någon gång det är ju gott.

  2. Lisbeth Svanberg skriver:

    Snabbt gott och billigt

  3. Lena skriver:

    Påskbakelsen skell väl likna ett ägg?

    1. Martin skriver:

      haha ja troligtvis, det har du rätt i. Jag har faktiskt aldrig tänkt på det själv. Men det blir ju vitt och gult!

  4. Mia skriver:

    Vilken dipp använder ni? 😊

    1. jennysmatblogg skriver:

      Sourcreme och tacos är supergoda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *