GRILLAD PIZZA

Ska ni grilla i helgen?
Klart ni ska. Prova då att grilla pizza!! Kan göras på både pizzasten eller vanlig ugnsplåt.
Här går det att ta många genvägar. Du kan köpa färdig pizzadeg, det är ok. Eller färdig tomatsås- du bestämmer helt själv. Nedan kommer iallafall receptet på min godaste pizza.

Till två plåtar pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Kebabsås :
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1/2 dl Fanta
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
sal & peppar
ev. 1 tsk sambal oelek för mer hetta

Fyllningsförslag :
ost, mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon , kebab, oxfile, fläskfile ……. eller som här ost, tonfisk och lök.

Toppa med en god bea, eller kebabsås.
rör ihop alla ingredienser ovan och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Lägg pizzastenen eller plåten på grillen, tills pizzan fått fin färg

IMG_7007

 

Godaste pizzasalladen : 
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar
1 kruka finhackad dill

Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl. Klipp ner dillen och smaka ev av med mera ättika eller kryddor.
Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.

 

1

7 responses to “GRILLAD PIZZA

  1. Jess skriver:

    Vi har provat att grilla pizza på vår nyinköpta pizzasten men blir inte riktigt nöjda, har provat med färdig deg och med egengjord men båda liksom fastnar på plåten. Har du bakplåtspapper? ser så ut på bilden.

    1. Sara skriver:

      Jag brukar bara täcka stenen med lite mjöl. Funkar perfekt 👌

      1. Jess skriver:

        Lägger du pizzan direkt på stenen? Vi har stenen på grillen och sen en plåt på stenen, haft mjöl på plåten men hjälpte bara lite

  2. Maria skriver:

    Tack för tipset! Så mycket fina saker!!!!

  3. Maria skriver:

    Tack för tipset! Så mysiga prylar!!!!

  4. Anette skriver:

    Men en pizzasten ska ju ligga i grillen länge för att bli varm innan pizzan läggs på. Måste väl vara samma med en plåt. Borde bli väldigt sexigt annars.

  5. Fredrik skriver:

    Underbar matblog inget kr¨rångel med orimliga recept, enkelt gott ..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *