PLANKA MED OXFILE

Jag använder mina plankor alldeles för sällan alltså!
Det är ju bara så jäkla gott med en plankstek! Tror oftast jag drar på det eftersom det blir så många moment. Nu älskar jag ju hemgjort potatismos, men för de som inte märker skillnad så kan man såklart fuska med pulvermos. Ibland finns det ju enkla genvägar så att säga.  Jag fuskar gärna med ” köpe-bea” har en ny favorit där som smakar som den man slungar själv hemma.

Prova detta till helgen vetja! Och följer ni mig inte på Instagram redan.
Gör det : @jennysmatblogg
.

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
600 gram Oxfile
sparris / broccoli
.

Frästa grönsaker som te.x
paprika
.

Till pepparsåsen:
2 msk hel vitpeppar
1 finhackad schalottenlök
1/2 msk grönpeppar
1/2 msk estragon, finhackad
olja
3 dl kalvfond alternativt. (2 msk konc + 3 dl vatten)
1 dl rödvin
2 msk konjak
2 dl vispgrädde
,

.

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Sparrisen/broccolin kokade jag ett par minuter och la dem på plankorna. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
.

Såsen gör du så här:
Rosta vitpeppar i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. Fräs sedan schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparn.  Slå i lite olja, slå på den blandande fonden, rödvin, konjak.  Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.

Häll såsen över köttet och servera genast.

0
Prenumerera
Notis om
9 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emilia
1 år sedan

Varför skriver du inte vilken bearnaisesås det är? 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Emilia
1 år sedan

Haha… kan tolkas som ett samarbete.
Men enligt mitt tycke så är Jureskogs bea helt magisk.

Emilia
Reply to  jennysmatblogg
1 år sedan

Tack för svar. Du måste ju få tipsa om saker utan att det är reklam. Skulle det vara ett samarbete så får man ju lita på att du märker inlägget 🙂

Isabelle
1 år sedan

Vill också veta vilken bea som är godast!🙂

jennysmatblogg
Reply to  Isabelle
1 år sedan

Jureskogs, finns på City gross & Ica Maxi …

Anita
1 år sedan

Den är bäst tycker jag också
Har du testat hans tryffelaioli så magisk god
Har en fortsatt härlig dag

jennysmatblogg
Reply to  Anita
1 år sedan

Det har jag inte…. Men måste minsann göra-
Det hör jag det 🙂

Madde
1 år sedan

Har du något tips på vad man skulle kunna ha istället för kött om man vill göra en vegetarisk variant på plankan? 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Madde
1 år sedan

Gillar du halloumi ?

Nästa inlägg

PIFFA TILL EN SOCKERKAKA

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x