KROPPKAKSKOK

Hej där, 
Vi hade ju ett ordentligt kroppkakskok i söndags, så himla gott alltså. Bjöd in hela släkten, och de som var friska och inte jobbade dök ju upp så klart. Festligare mat än kroppkakor kan man ju inte bjuda ölänningar på… Haha.

Detta receptet måste ni prova hörrni.

Vi kokade dubbelsats, och fick knappt 60 stycken.
.

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo fast potatis ( bintje tex )
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )
Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent.

Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål det kan behövas att tillsätta lite av den sen till smeten och sen lägger sig potatisstärkelse på botten som man senare ska tillsätta till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl , denna gången hoppade vi över detta. Och tillsatte bara potatisstärkelsen tillbaka i smeten. Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och askobinsyra. Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.

.

Sedan är det klart att serveras med lingonsylt, smör och ovispad grädde.

1
Prenumerera
Notis om

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
al 68
4 år sedan

Detta står på min to do lista, bara MÅSTE testa snart 😍❤

jennysmatblogg
Reply to  al 68
4 år sedan

<3 Så gott!! Kom igen, prova.

Katrin
4 år sedan

Hej Jenny!
Vilken bra och inspirerande blogg du har. Villl bara berätta att jag gjort din Pad Thai flera gånger, den är så god, vilket bra recept du tagit fram! Gillar även dina kokböcker och ser fram emot flera! Hälsningar Katrin

Christina
4 år sedan

Så gott! Vi äter flera gånger när vi är på Öland, hela familjen älskar Öländska kroppkakor! Dock köper vi på Eva’s, provade göra själv en gång men det blev inte så bra……….

jennysmatblogg
Reply to  Christina
4 år sedan

Evas är himla goda de också. 🙂

Nästa inlägg

VECKOMATSEDEL

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x