GRATINERAD HUMMER

I går provade jag att gratinera hummer för första gången. Och det blev riktigt gott.
Hittade receptet på ”Mitt Kök”, men ändrade om lite i måtten så det passade mina smaklökar bättre.
.


.
Du behöver:

2 kokta humrar
.

Såsen:
1 msk smör
3 msk mjöl
2 1/2  msk hummerfond
2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk riven ost t ex västerbotten

Gratinering:
2 msk riven ost
.

Gör så här:
Klyv hummern på längden. Börja med att sätta kniven i nacken och skär fram mot ögonen. Lägg sedan ett snitt efter skölden ned mot stjärten. Skär försiktigt, tills hummern är helt delad. Ta bort tarmen och magsäcken. Plocka ut köttet från skalet. Knäck sedan klorna. Lättast är att använda baksidan av ett knivskaft. Peta ut köttet med ett smalt föremål till exempel en potatissticka Smält smör i en kastrull på svag värme och tillsätt mjöl, fräs varsamt. Tillsätt fond och grädde. Låt småkoka ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt och peppar. Ta kastrullen av värmen och rör ned äggulor, ost och smör. Låt svalna, blanda sedan i köttet från hummern. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg hummern på en plåt med bakplåtspapper. Fyll hummern med stuvningen. Toppa med ost. Sätt in plåten i ugnen. Gratinera cirka 5-7 minuter, tills den får gyllene färg. Använd gärna grill, men passa noga så att det inte bränns vid.

 

0
Prenumerera
Notis om

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annica
4 år sedan

Då har jag ett recept som jag blev bjuden av min svärmor för ett antal år sedan som kan passa dina smaklökar ….
4 hummrar (kokta)
1 schallottenlök
2 dl creme fraiche med smak av saffran & tomat ( för mer sting byt ut till paprika & chili smak )
2msk margarin
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl parmesan
Klyv hummrarna som du gjort på bilden men huvudet är kvar…Klyv klorna. Ta ut allt kött.Sätt ugnen på 200 grader . Smält smör i en kastrull lägg i löken och låt puttra lite sen i med resten av ingredienserna (utom osten) .Låt sjuda i 5 min.Häll sist i hummerköttet fördela det över hummerskalen och sen på med riven parmesan. I ugnen ca 8-10 min eller tills det fått fin färg . Hoppas du testar detta goda recept =)

4 år sedan

Vad gott det ser ut =)

Nästa inlägg

EMMAS GODA RÄKSNITTAR

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x