VECKOMATSEDEL

Då startar vi upp denna söndagen med en färgglad matsedel.

Måndag : Halloumitacos
Tisdag : Lax med grönsakspytt
Onsdag : Baconsås med champinjoner
Torsdag: Färgglad falulåda
Fredag :Pad Thai

Padtai Pad Thai

 

Det här behöver du för att laga denna thailändska maträtt :

3 kycklingfileer
300 gram nudlar / risnudlar
2 gul lök
3 vårlökar

Pad Thai såsen:
1  msk fisksås
1 1/2 msk ostronsås
1/2 msk kinesisk soja
3 vitlöksklyftor
3 msk vatten
saften av 1 lime
1- 2 chilifrukter
1 tsk med socker

2 1/2 dl  groddar
2 ägg (lättvispade)

Garnering : Hackad färsk koriander & hackade jordnötter

Gör Pad Thai så här : 

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackning.
Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst och har tinat upp lite grann) Hetta upp en wokpanna med olja och fräs kycklingen och löken som du lägger ner efter att du har skivart den i rejäla klyftor – stek på medelstarkvärme, några minuter tills kycklingen fått färg.  Gör såsen : blanda ihop vatten, pressad lime, soya, ostronsås, fisksås, socker, pressad eller tunt skivad vitlök med finhackad chili. Blanda ner nudlar, hackad vårlök , och groddar och fräs med lite mer olja , rör sedan ner såsen och fräs ett par minuter. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem lätt innan du blandar ner dem , låt fräsa under omrörning tills äggen har stannat till sig.

Klart att servera.

* * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Nutellasnittar

Det här behöver du till cirka 40 st Nutellasnittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knappt 3 dl nutella

Topping: hackade rostade nötter

Gör dina nutellakakor så här:

Börja med att ta fram ett bakplåtspapper och fördela ut 3 linjer med rumsvarm nutella. Och lägg in i frysen i cirka 20 minuter, bara för att den ska bli lättare att hantera. Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och gör en grop på längden och fyll med med den frusna nutellan.Fyll den med nutellan och arbeta ihop till tre längder. Toppa med den hackade rostade nötterna. Ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Goda att både äta kalla & ljumna.
Kan frysas

 

 

2

11 responses to “VECKOMATSEDEL

 1. Maria skriver:

  Hej Jenny, stort tack för alla dina superrecept som jag med glädje gör.Jag har en fråga ang falukorven, som jag alltid har älskat o även sonen STORT genom hans uppväxt, bästa räddaren i nöden. Men hela familjen tycker att falukorven på sista tiden är så förändrad o definitivt till det sämre, vi har provat alla möjliga varianter o känner bara …. ” suck tack men nej tack”. Vilken falukorv rekommenderar du som den bästa?

 2. Hanna skriver:

  Hej!
  Jag har precis startat en ny matblogg med inspiration från andra matbloggar. Mitt fokus kommer vara på vardagsmatlagning med enkla, varierade och goda recept, hur man får ihop planeringen på ett bra sätt samt även ekonomin och tips på mina egna favoritprodukter.

  Bloggen heter https://vardagsmatlagning.wordpress.com/ och jag har precis kommit igång! 2019, nu kör vi 🙂

 3. Chatarina skriver:

  Har så svårt att hitta groddar som är bra, vilka använder du?
  Tack för många urgoda recept 😘

 4. Tina skriver:

  Hej Jenny,
  Bara en tanke, vore det inte bra om den senaste kommentaren var dem som kom upp först i flödet? Då slipper man scrolla igenom de kommentarer man redan läst för att se de nya kommentarerna. (Detta är verkligen ett i-landsproblem! Men ändå 😊)
  Mvh Tina

 5. Elina skriver:

  Vilken härlig veckomeny!

 6. Lena Samuelson skriver:

  Tipps på god falukorv är, nötkorv. Den är smakrik och saftig. Äter bara den numera.
  Tack Jenny för alla goda recept.
  Mvh Lena

 7. Gülay skriver:

  Hej Lena
  Jag har hittat kycklingfalukorv,kalkonfalu i affärerna men aldrig sett nötkorv,det lät gott.

 8. Lena skriver:

  Nötfalu finns på ICA Maxi.

 9. Therese skriver:

  Den enda falukorven vi köper är Vaggeryds Chark. Vet inte hur stort spridningsområde de har, tror tyvärr inte de levererar till hela landet, men bor du i Smålandstrakten så är det mitt bästa falukorvstips.

 10. Eva skriver:

  Vi här hemma köper alltid en lokalproducerad falukorv med hög kötthalt. Bohusfalu heter den med 80 procent kötthalt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *