I morgon är det Lucia, då tänkte jag tipsa om lite gott julgodis.
Du behöver :
200 gram smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Topping :
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk ljussirap
100 gram mörk choklad
Gör så här :
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt svalna. Vipsa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienser och vänd ner i smeten och rör sist ner smöret. Häll upp i en form på cirka 35*25 cm. Kakorna ska bli ganska tunna- och grädda i mitten av ugnen i cirka15- 20 minuter. Låt sedan svalna medan du gör toppingen. Koka upp grädde, socker och sirap tills smeten tjockar något, vispa / rör om under tiden. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen, rör tills allt har blivit en smidig smet. Låt svalna så att toppingen tjocknar innan du breder ut den över kakan.
Förvara sedan stå kallt .
* * * * * * * * * *
Följ gärna bloggen på facebook, klicka HÄR eller instagram : @jennysmatblogg
Gräddkola
Det här behöver du till 45 st:
50 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrullvänd ner resten av ingredienserna och låt sjuda upp till cirka 122- 125 grader. Det tar cirka 20 minuter, kolla med kökstermometer eller gör kulprovet*
Häll upp smeten i en form klädd i bakplåtspapper och låt svalna i kylen innan du skär upp fina bitar.
* Kulprovet är att du droppar ner lite av smeten i ett glas med kallt vatten. När du kan forma smeten till en kulan
är det klart.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Polkabräck
Detta är ett julgodis som du faktiskt hinner med att göra , trots att du tror att du inte har tid. Smälter du chokladen i micron så tar det inte mer än tio minuter att göra dessa polkabräck.
Du behöver till detta julgodis:
100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
1/2 påse med polkagrisar
Bra att ha : hammare
Så här gör du polkabräck:
Smält chokladen över vattenbad eller micro ( på svagaste effekt )
Ta fram i en bakplåtsklädd form cirka 15*20 cm, lägg första lagret med chokladen i botten och ställ svalt med an du smälter choklad nummer två.
under tiden hammrar du polkagrisarna till karamellströssel. Låt dem ligga kvar i påsen, så skvätter det inte så mycket. Häll på lager två av chokladen och strö polagrisarna över, och ställ svalt tills du kan skära upp lagom stora bitar av godiset.
Förvaras framme i rumstemperatur en stund innan servering.
* * * * * * * * * * * * *
Saltlakritskola
Det här behöver du för att koka lakritskola :
1 1/2 dl med turkisk peppar karameller
3 dl med mörkt muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
50 gram smör
Bra att ha : kökstermometer
Gör din saltlakritskola så här :
Lägg karamellerna i en påse och hamra dem till karamellpulver med kavel eller hammare. Spara ciran 1/2 dl till att toppa kolan med.
Smör,socker,grädde och sirap häller du upp i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp till 120-122 grader eller tills kolan klarar av kulprovet. Dvs. att om du häller ner en tsk av den kokande kolan i ett glas med iskallt vatten och du kan rulla smeten till en kula, så är kolan klar.ta bort från plattan och rör ner 1 dl av lakrispulvret tills allt smälter samman. Häll lakritssmeten upp i en bakplåtspapperskläddform ( cirka 15*30 ) . Strö över resterande lakritspilver ( eller så mkt du vill ) och låt kolan svalna innan du skär upp den i lagom stora portionsbitar. En godare julkola får du leta efter.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Nutellfudge
Det här behöver du till din nutellafudge :
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
2 dl nutella
Gör din nutellafudge så här:
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120-122 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ” . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och rör till sist ner den nutellan i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Känner du att smeten blir gryning – sätt på lite värme på plattan igen och rör tills den blivit blank. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*20 cm.
Skär upp i lagom stora bitar när fudgen svalnat. Låt gärna den stå över natten
Försvinnande goda.
Vad heter de översta godisarna? Är det någon sorts kärleksmums?
Åååå polkabräck, det är mitt favvo-julgodis. Så himla gott och enkelt.
Men vad bra att du tog med receptet på nutellafudgen i detta inlägget 🙂 Jag kollade på den i din app häromdagen men där står inte mängden nutella med. Detta skall testas och älskar för övrigt din app!