Nybakade kanelbullar

Finns det något godare än nybakade varma kanelbullar,
ja det skulle vara att skölja ner dem med ett glas iskallt mjölk. Här kommer receptet på mammas goda kanelsnurror.
Jag brukar göra dubbelsats perfekt att frysa in.

Till ca 35 bullar behöver du :

1 pkt jäst ( söta degar)
125 gram smör
8 dl standard mjölk
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 kryddmått salt
Vetemjöl Special cirka 1,1 kilo

Kanelfyllning :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3-4 msk kanel

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och blandar ( alternativ. använder bakmaskin ) Jag hade i en 2 kilos påse plus tre- fem dl till. Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme.Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Denna degen bakade jag ut i 6 olika omgångar. Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.


Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna. Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.

Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *