En ny familjemedlem

  

Vi har efter att ha pratat länge kommit fram till att vi gärna vill skaffa oss en till familjemedlem. Jaaaay…
Hade bara jag och barnen fått bestämma hade det varit för länge sedan, men nu känner vi oss alla redo. Det är ett stort beslut och vi har såklart kollat, googlat och jämfört alla möjliga hundar. Vi vill välja en som passar i vår familj, med vår gamla Molly och som kommer trivas här med oss. När Molly kom hem till oss så var det så lagom med en liten hund, vilket det fortfarande är. Men nu hade vi velat ha en aningen större hund som sällskap till henne & oss. Jag tror vi landat och bestämt oss. Detta fast vi inte har någon större hundvana eller kunskap så, men vi har ju tiden.

Är en ”Golden Retriver” något för oss? 

1
Prenumerera
Notis om

59 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Chatarina
6 år sedan

Ja, det är en underbar hundras! Är uppväxt med en golden, han blev 13 år. Nackdelen är väl att de fäller mycket hundhår! En bra familjehund!👍👌

jennysmatblogg
Reply to  Chatarina
6 år sedan

Tack snälla,
Just nu känns inte städningen som ett problem 🙂

Sandra Hamberg
6 år sedan

Jag och min sambo får hem vår welsh corgi pembroke om drygt 4-5 veckor 🤗 väldigt härlig ras.
Ett tips kan vara att leta fram en facebookgrupp med folk som har golden och fråga. Självklart har du massor med läsare som säkert har golden som kan hjälpa till, men det har varit till stor hjälp att kunna fråga i vår grupp om corgis när vi undrat nått 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Sandra Hamberg
6 år sedan

Vi har googlat runt i månader 🙂 Alla hundraser har ju sina fördelar helt klart 🙂
tack för tips.

Madde
6 år sedan

Hej! Är just nu i USA och bor hos en familj som har en Golden. Hemma har vi en Bichon Frise som är ganska självständig när alla är hemma. Och kan ligga själv i soffan när man själv fixar i köket. Men sen jag kom hit har jag knappt fått gå och kissa själv, för att Cooper vill vara med mig absolut överallt. Jättegulligt men också en aning jobbigt efter ett tag. Det beror säkert på hunden också men jag upplever att det är en hund som vill vara med väldigt mycket. Och jag får verkligen panik på att hitta hundhår överallt, vår Bichon fäller ingenting så blev en väldigt stor omställning för mig. Och jag dammsuger flera gånger i veckan för att det blir så mycket hår som jag inte klarar av. Men tycker om honom supermycket så det är värt det 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Madde
6 år sedan

De är alltså väldigt sällskapssjuka. Molly är nog likadan, hon är som min skugga 🙂

Madde
Reply to  jennysmatblogg
6 år sedan

Jaa och det är ju väldigt mysigt också!

Jeanette
6 år sedan

Oftast härliga hundar men som helst ska vara mer än endast sällskapshund tycker jag. Så beroende på hur ni har tänkt aktivera och jobba med hunden tycker jag man ska leta inom den rasgrupp som passar ens syfte.
Har själv två hundar av olika ras och från olika rasgrupper men närmre i storlek än vad era i s f kommer att bli och det underlättar motionering, lek m m om de inte är allt för stor skillnad i storlek.
Lycka till med ert val – oavsett vad det blir kommer ni tycka det blev bästa valet!

jennysmatblogg
Reply to  Jeanette
6 år sedan

Den första tiden ska inte valpar gå för långt.
men sedan har vi har 2 ungdomar som tränar/ springer och ger sig iväg på längre rundor. Två skolbarn som går kortare rundor runt kvarteren 15-20 minuter.
Sedan promenerar jag själv 10 000 steg om dagen.
Räcker inte detta tror du ? För isåfall kanske vi tagit oss vatten över huvudet. :-))
Tack för tips
Kram

Jeanette
Reply to  jennysmatblogg
6 år sedan

Absolut som fysisk motion! Tänker mer på övrig aktivering som hundar mår bra av – få stimulera hjärna och nos med t ex nosework, spår, rallylyndad ell vad man vill. En hund i sällskapshundsgruppen är oftast nöjd med att ”bara vara” och övrig altivering är bonus medan andra raser krävrr mer ön fysisk motion för att bli den där harmoniska och trevliga hunden man vill ha. All aktivering kan man göra själv så menar absolut inte att man behöver börja hänga på hundklubbar flera gånger i veckan:)

Annika Jidevik
Reply to  Jeanette
6 år sedan

Hej! Golden är en.helt otrolig ras; will to please som dom även kallas. Men tänk på att det är en arbetande ras både kropp och hjärna behöver sitt,.ingen barnvakt och inte en hund som sks ligga på soffan hela dagen. Min förra krävde promenader på 1.5-2 mil per dag annars var han inte nöjd. Fällningen tycker jag inte är något problem det.handlar om 2 ggr om året. En helt underbar ras som gärna vill vara med sin familj men har aldrig upplevt att dom förföljer mej däremot järnkoll på vad som händer en iakttagare 🐶

Lina
Reply to  Jeanette
6 år sedan

Håller med Jeanette här angående aktivering. Det man får tänka på med Golden är att det är en ras som är framavlad för att arbeta (apportering) och visst att det finns andra linjer i dag som avlar främst för utställning men jag anser att det fortfarande inte är en ren sällskapshund i första hand. Den behöver någon form av aktivering mer än motion. Är man ute efter en ren sällskapshund tycker jag att det finns andra raser 🙂

Skulle ni ändå bestämma er för en Golden så var mycket noga med uppfödare som gör alla hälsotester. Det är ju en rätt tung ras så därför är det viktigt att testa avelsdjuren (höfter och armbågar)

Lycka till med erat valpköp 🙂

Ida
6 år sedan

Min erfarenhet är att om ni söker en ren sällskapshund är golden egentligen inte rätt ras. Har själv en golden som absolut inte nöjer sig med promenader (oavsett hur många mil det blir) utan kräver att vi ger henne ordentliga uppgifter och arbetar med henne. Det finns såklart många goldens som fungerar som rena sällskapshundar (då bör ni leta uppfödare som avlar för utställning och inget annat) men det är ju inte vad rasen är gjord för, den är framtagen som jakthund (apportör).

Tror med största välmening att ni hittar en mer passande ras i rasgrupp 9, även om de oftast är lite mindre i storleken.

Stort lycka till!

Christina Johansson
6 år sedan

Golden är en härlig ras, men det är ”mycket hund”, både till kropp och knopp. Det finns såklart variationer i rasen men de är ganska livliga och ”valpiga” länge. Det är STOR skillnad i storlek mot det ni är vana vid.
Jag själv har en bichon havanais som ju jag tycker är den perfekta sällskapshunden! Den kan du ha både som soffvärmare och promenadkompis, han är nöjd bara han får vara med. En busig, charmig ras, något av en clown! Du kan träna olika hundsporter med den också om du vill.
Jag tycker att man först och främst ska titta på vad hunden har för ursprung och se om det passar in i det liv man lever. En Golden tror jag mår allra bäst om den också får träna någon brukssport.
Det finns en underbar havanaisuppfödare i Växjö, kennel Callunavias. Ring gärna Karin och prata med henne, ni kan säkert få komma och hälsa på!

Erika
6 år sedan

Johodå, goldens fungerar utmärkt som sällskapshund, men köp ingen jakt eller dp isf. Titta på kennlar som avlar mer för utställning. Men samtidigt, släng in valpkurs, lite lydnadsträning och hjärngympa på den motion du skrev så har ni en förbaskat bra grund. Det viktigaste för en golden är att få vara med sin familj, så mycket som möjligt. Men uppfostran är otroligt viktigt för det är stora hundar, en golden som drar i koppel är svår för en vuxen att hålla i. Vår kille ligger på ca 40 kg…. 😂 men är snäll som ett lamm. Det att dom fäller, ja det gör dom, otroligt mycket, vi snackar dammsugning en gång om dagen… Mer vid fällperiod🙈
Goldenvalpar är farligt söta 😉

Ewa
6 år sedan

Hej. Vi bestämde oss förra vintern att nu är det äntligen dags nu ska vi köpa hund som vi så länge längtat efter. Vi googlade raser och läste allt vi kunde. . Vi bestämde oss för en Golden retriver och i somras flyttade hon till oss. Vi hittade en mycket bra uppfödare som vi har en fantastiskt kontakt med. Nu är vår Golden tjej 8 mån och vi kan inte tänka oss en bättre ras. Vi promenerar med henne flera gånger om dagen och tar även turer till skogen där hon får springa, men hon gillar även att bara ligga och softa hos tonåringarna i huset. Vi har vår Golden som sällskapshund och det passar henne och oss jättebra. Tror att denna ras blir bra för dig och din familj. Kram Ewa.

Alexandra
6 år sedan

Vilken hundras ni än väljer oavsett ras, så räcker det inte bara med motion, utan alla hundar behöver mental träning också. Många tror att det räcker med att vara aktiv för att kunna skaffa hund, men så är inte fallet. Det är en början 😊 Min ena hund är en blandras, men mest shih-tzu och för att han ska må bra så måste han får använda nosen minst 1 timme varje dag! Medan den andre är en border collie och kräver absolut inte lycka mycket, varken fysisk aktivitet eller mental träning. Så varje hund är så olik den andre, så räkna med båda delarna 😊

Hoppas ni hittar en hund som passar just er, Lycka till 😊

Julia
6 år sedan

Hej! Oj vad alla är kritiska här och på instagram! Verkar som många missat att ni redan har hund haha! vi har en jaktgolden och hon är en sån himla trevlig hund. Lite mindre än ”vanlig golden” och rödare i pälsen. Vi jagar inte alls med henne utan hon får alltid en lång promenad på morgonen där hon själv hoppar och springer i skogen och sen två promenader till en på dagen och en på kvällen. Annars jobbar vi lite med henne, hon får göra lite sökjobb ibland och kan lite konster men inget märkvärdigt och det går verkligen ingen nöd på henne. Det bästa hon vet är att mysa så enligt henne skulle man kan ligga och vila en hel dag!
Din blogg är så inspirerande 😃

Lina
Reply to  Julia
6 år sedan

Tror inte folk är kritiska för att vara elaka 🙂 man svarar ju utifrån sina erfarenheter.

Skönt att det fungerar bra med mindre aktivering för din jaktgolden och att hon verkar nöjd. Men detta behöver ju inte gälla alla Goldens.

Enligt mig så köper man inte en ras som är avlad för en viss sak och sedan chansar på att det ska gå bra. Sedan får man ett helsike med en hund som kräver mer än man orkar. Då är det bättre att vara realistisk och rannsaka sig själv vad man verkligen kommer klara av och det tycker jag Jenny verkar förstå för annars hade hon ju aldrig frågat efter erfarenheter och åsikter om rasen 🙂

Julia
Reply to  Lina
6 år sedan

Nej det är det jag menar. Många har kommenterat att en golden behöver mycket aktivering men jag kommenterade för att säga att alla inte behöver de, utifrån mina erfarenheter.

Julia
Reply to  Julia
6 år sedan

Och det jag menade med kritiska var att många kommenterade att de var oansvarigt att köpa hund eftersom de reser så mycket. Men i och med att de redan har hund och att det fungerar bra tyckte jag folk var lite kritiska. 😊

MosterM
6 år sedan

Alla hundar har sina fördelar, det är ju ni som uppfostrar den till hur personligheten blir. Så kul men ytterligare en hund. Skulle kunna slå ett slag flr ”adopt dont shop”, via hundstallet.se och sgtpeppersfriends.com

Alice
6 år sedan

Läser kommentarerna och vill tipsa om old english sheepdog om det är en sällskapshund ni är ute efter men ändå större i storleken. Vi har en treårig oes och han är fantastisk. Alltid glad, vill vara med på allt men kräver inte mer än en timmes promenad och lek. Får han bara vara med resten av dagen sen så är han nöjd. Älskar andra hundar och barn. Kan verkligen rekommendera!

Alice
Reply to  Alice
6 år sedan

Och just det, glömde skriva. Pälsen kan ju vara krävande men vi borstar inget utan klipper honom istället med klippmaskin ca var fjärde månad. Smidigt!

Ida
6 år sedan

Golden retriever är en fantastisk hundras! Vi har haft vår Golden (Viggo) i lite över ett år nu. Han är en helt fantastisk familjemedlem som är väldigt social och älskar att vara med. Vi har även fått barn för cirka 6 mån sedan och han är jättesnäll med henne – vill gärna vara där hon är och om han kommer ät vill han gärna slicka på henne. Som någon skrev ovan så följer han en överallt (om han får) men detta tycker endast jag är charmigt! Tror absolut att det kan vara en hundras för er! Som ytterligare någon annan skriver är det dock bra att tänka på aktiviteter som får honom trött (golden retrievers är avlade för att orka springa hela dagar i samband med apportering osv.) – men enkla spårsäkningsr som att slänga ut en del av hans foder i en skogsglänta kommer man långt med! Sedan är det väldigt kul att träna apportering med honom – och det tycker VERKLIGEN han med. Man kan tydligt se att han är avlad för att bära saker i munnen för det är något av det bästa han vet!

Om ni har möjlighet att välja är ett tips att försöka få hem er valp på våren/sommaren. Det är hemskt mycket spring ut när man ska rumsren-träna hunden och då är det skönt om det inte är minusgrader (vi fick hem vår kille i januari och man är sådär sugen på att gå ut och kissa honom tre på natten i slask och tre minus 😉).

Sammantaget – en fantastisk hundras! Tycker absolut ni ska slå till om ni har tiden!&

jennysmatblogg
Reply to  Ida
6 år sedan

Tack för tips.
Vi fick hem Molly på vintern också, det var rätt kallt på nätterna när hon skulle ut och pinka.
Hur lång tid tog det innan han blev rumsren? Med Molly tog det lååååång tid nämligen.

Ida
Reply to  jennysmatblogg
6 år sedan

Kom på efter jag skrev att ni ju redan har hund och alltså redan har koll på detta! 😊

Det tog ungefär två månader för Viggo att bli rumsren (efter vi fick honom – dvs. till dess att han var fyra månader), så ändå helt okej tycker jag! Sedan kan han fortfarande ”skvätta” lite om det gått en stund sedan han kissat och han blir väldigt glad eller uppspelt (men han kissar alltså inte ut allt). Det som tog lite längre för oss iaf var att få honom att acceptera kloklippningen. Om jag förstått rätt har Golden retrievers ganska känsliga tassar och klor så de är inte direkt förtjusta i kloklippning men mycket godis och beröm har det funkat för oss (men vi måste fortfarande vara två som klipper).

Ida
Reply to  Ida
6 år sedan

Och just det – en ytterligare sak som jag tycker är TOPPEN med vår Golden är att han i princip aldrig skäller! Han skäller inte när vi får besök, när det smällde fyrverkerier på nyår. eller vid hundmöten! Enda gången är nog när det strövar förbi en katt på vår tomt som han tycker inkräktar på hans revir! 😉

Pernilla
6 år sedan

Alltså herregud vilken gullig hund det var på bilden. Skulle hemskt gärna ha hund men vi jobbar båda två hela dagarna så det är synd, kanske när man blir pensionär!!

jennysmatblogg
Reply to  Pernilla
6 år sedan

Jag förstår, men då får ni skaffa er några stycken tills ni bli pensionärer istället.

Jenny
6 år sedan

Golden verkar vara en härlig ras!Men måste bara få tipsa om Dvärgschnuzer!!😍Inne på min andra nu och det är en helt fantastisk ras!!!Liten, tuff energisk hund.Fäller ingenting!Måste dock trimmas regelbundet.
Såå otroligt charmig!!!
Lycka till med hundletandet!!

jennysmatblogg
Reply to  Jenny
6 år sedan

Tack , vi har varit hundvakt rätt mkt till dvärgschnuzer. Riktigt trevliga hundar.

6 år sedan

Tror det blir jättebra,vi har en Labrador nu som är 3 år snart.
Vi kollar oxå på en Golden retreiver så han har sällskap o nån att leka med😊
Får se när vi köper en😊

jennysmatblogg
Reply to  Camilla 10 barnsmamma vid 33 år
6 år sedan

Ja, vi undrar här hur Molly (Papillon) ska ta det när hon får en ny kompis här hemma.
Tror hon kommer vara lite svårflirtad & tjurig att börja med. Haha..

6 år sedan

Vi har en bernersennen , vilket också är en helt ljuvlig hundras, vill vara med hela tiden, gosig och snälla. Sällskapssjuka deluxe och kan aldrig få nog med att bli klappade. Älskar att bada på sommaren och bada i snön på vinter.❤️ En fantastisk hundras.

Kramar Sofia

Elisabeth Johansson
6 år sedan

Jag kan rekommendera en Labradoodle. Fantastiska och ett extra plus, de fäller inte.

jennysmatblogg
Reply to  Elisabeth Johansson
6 år sedan

Har googlat på dessa!
Jättefina :-))

Ing-Marie Brod'en
6 år sedan

Kör finns det något vackrare än kärlek mellan hund/djur
Och vi Människor
Klokt väl att skaffa en till
Lycka till
Kramar Ing-Marie

jennysmatblogg
Reply to  Ing-Marie Brod'en
6 år sedan

Eller hur! Man blir lycklig av att omge sig av hundar.

6 år sedan

Så söt så jag smäller av! Vi har haft en labbe som vi var jättenöjda med. Perfekt familjehund och väldigt lättlärd.
Lycka till

jennysmatblogg
Reply to  Gourmettjejen
6 år sedan

Härligt 🙂

Tack,

6 år sedan

Åhh, vad underbart! Det är det bästa jag gjort, att skaffa hund, trots att jag saknade hundvana. Ta gärna en titt på min site http://www.utemedhunden.com om du vill ha träningstips och inspiration mm. Lycka till!!!
Kram från Jenny och schäfertiken Arma!

jennysmatblogg
Reply to  Jenny
6 år sedan

Ja, jag tänker att vi kommer lära oss 🙂
Vi känner oss redo för en större hund nu när även barnen är lite större.

Minna
6 år sedan

Hej! Vi har en golden som blir 14 i maj. Så mycket glädje, lojalitet, kärlek och sällskap som hon gett och ger oss. Att ha hund är en livsstil och ett ansvarsfullt åtagande. Ras är jättesvårt, beror på vem du frågar. Kontakta uppfödare, är dom seriösa så är dom även intresserade av Er. Och, se till att ha ”reserv”hussar och mattar vid resor, sjukdom t ex. Lycka till!

jennysmatblogg
Reply to  Minna
6 år sedan

Vi har en hund sedan innan, så det är såklart ett ännu större beslut att skaffa två.
Och tack för tips. 🙂

M
6 år sedan

Köp en av utställningslinjer om ni vill ha en ”sällskapshund”har själv en tik på 4 år som alltid har varit lugnet själv,ordentligt med motion,lite sök och träna vardagslydnad så är hon nöjd.när jag köpte henne så var jag helt inställd på agility och rallylydnad,men det tyckte inte fröken min,såg ut dom att jag hade med mig en uttråkad sengångare in på plan varje gång😂så nu kör vi på det hon gillar istället.mys,lek,sök och vardagslydnad.

jennysmatblogg
Reply to  M
6 år sedan

Haha… Ja alla gillar inte att tävla. :-))

Anne
6 år sedan

Vad roligt att ni ska skaffa en till hund! Jag är övertygad om att en golden kommer passa er hur bra som helst. Lycka till!

Hanna Andersson
6 år sedan

Helt ärligt så spelar det ingen roll vilken hund ni väljer ger ni den en bra grund, men uppfostran och träning så kan alla hundar fungerar, det är självklart mer jobb med hundar som är avlade för jakt och sånt men ger man dem tillräckligt med hjärna gympa så fungerar det, har själv en labrador hane på 2 år, han är inte avlade för jakt men alla som har träffat honom säger att han har mer energi än en jaktlabrador, så väljer ni en golden så tycker jag ni gör helt rätt hade en bär jag var mindre och han var helt underbar. Det gäller bara att vara redo mental för en större hundras då dem kan kräva lite mer styrka när dem börjar när a sig tonåren, så att säga när dem tycker att det är dags att börja bli lite kaxig tbx ☺️👍

Jacqueline
6 år sedan

Hej!
Vill tipsa om mina två vänner som driver Russia Pethelp Adoption och Omplacering, på Facebook för alla som vill skaffa hund/katt. Finns både valpar och äldre hundar som man kan adoptera. Dessa djur längtar efter att få ett hem.
Lycka till!

jennysmatblogg
Reply to  Jacqueline
6 år sedan

❤️

Linda B
6 år sedan

Tycker det verkar som ni själva tänkt igenom val av hundras noga så det kommer nog gå utmärkt! Skulle bara säga att vi nu har två hundar och att skaffa den andra var bland det bästa vi gjort. De har så mycket utbyte av varandra och har alltid sällskap så man får inte lika dåligt samvete när man behöver lämna dem själva ibland. Mysigt med valp, hoppas ni får en snäll och inte en terrorist som vi fick 🙂 (Men det går ju över tids nog… )

Jessica Nyström
6 år sedan

Bättre hund än en Golden retriver går inte att få! De är så tillgivna och helt underbara… KÖP, ni kommer inte ångra er en sekund!

Patricia Moberg
6 år sedan

Hej
Tack för all inspiration du ger med din fantastiska blogg, du gör min vardag lite lättare, när vi i familjen inte riktigt vet vad vi ska äta, då frågar vi Jenny.
Härligt med hund❤️ Eftersom du alltid inspirerar mig, kanske jag kan inspirera dig när det gäller val av ras😀, har du hört talas om Schapendoes? En Holländsk ras, som är en supertrevlig familjehund, med på allt man vill göra i familjen, springa, ligga på soffan, träna mm
De är långhåriga men har inga fällningsperioder, utan fäller som oss människor, ett strå i taget.
Du förstår säkert att jag har ett gäng här hemma av denna underbara ras, mina kommer från kennel Zattsco.
Lycka till med ert hundval, oavsett så blir det den perfekta hunden för er.
Med vänlig hälsning, Patricia

jennysmatblogg
Reply to  Patricia Moberg
6 år sedan

Vad glad jag blir! Tack snälla. Ska googla denna vovve också.
Men är rätt säkra på att vi bestämt oss för golden :-))

Kram

Louise
6 år sedan

Vad negativ jag lät känner jag nu, haha, inte meningen! Det blir säkert jätte bra, så länge ni vill ha en hund att träna med. Sen har ju utställningslinjerna lite lugnare temperament oftast, och det beror mycket på vilka linjer den är från.. 🙂

Carro
6 år sedan

Vill inte låta neggo nu, men se verkligen till att Molly passar med den nya hunden.. Hundar kan precis som barn bli ledsna när det kommer en ny liten söt ”bebis” som alla vill leka med och som får all uppmärksamhet. Vet en sån situation där den gamla vovven tappade alla tänderna :'( Ibland är det bättre att vänta… Men det kan ju precis lika gärna gå jättebra och dom blir bästisar 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Carro
6 år sedan

Tack för feedback. Jo det är klart att vi hoppas att de ska funka ihop. Men det kommer få ta tid :))
Små hundar har ofta problem med tandsten och tänder, Molly har fått dra ut jättemånga alla redan.

2 år sedan

Vilken goding!

Nästa inlägg

Alla hjärtans dag

59
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x