Islandstips

Godmorgon, 

Torsdag den 8:e februari idag, och jag ska åka till Kalmar och luncha med systrarna. Mona har fyllt år, så då ville vi träffas på en födelsedagslunch. Sedan ska vi åka och hälsa på mormor & morfar, kanske ta en liten fika med dem.
Något som jag inte hunnit att berätta om för er än är att vi på sportlovet packar väskorna till Island. Sjukt spännande, tycker jag. Fast jag är inte så påläst, och vill därför ha alla era bästaste BÄSTA tips på vad vi inte får missa.

Det som står på min bucketlist där än så länge är :
* Bada i varma källorna
* Se Norrsken

Bild lånad av resia.se

Så har ni varit på Island, berätta nu vad vi inte får missa.
Och har ni något ni inte rekommendera, skriv då också gärna vad vi kan skippa.
Vi kommer ju bara vara där knappt en vecka, så vi vill inte missa dyrbar tid 🙂

0
Prenumerera
Notis om

35 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maren Heida Petursdottir
6 år sedan

Vad roligt ! Jag kommer från Island 🙂
Alla simhallarna är ett must,speciellt om kvällerna när det är mörkt och kalt, då är det mysigt. Sedan måste man alltid ha glass efteråt 😉
Café Mokka í central Reykjavik har de absolut bästa våfflorna och Bæjarins Bestu de bästa korven – får inte missa!
Sedan är det den klassiska Gyldna cirkeln (googla på det) men där finns rätt så många turister, men vackert ändå.
Islänskt godis är toppen! Mycket med choklad, lakrits ochpeppargodis,det får ni smaka – rekommenderar lösgodis i Hagkaup (öppet dygnet rundt) – men det är dyrt!
Det finns massor med goda restauranter i centrala Reykjavik och väldigt många goda konditorier.
Det blev ett väldigt långt kommentar! Och jag kommer säkert på några fler tips 😉
Hoppas ni kommer att njuta av vackra naturen med bra väder (det kan skifta rätt så ofta på ett o samma dygn…)

jennysmatblogg
Reply to  Maren Heida Petursdottir
6 år sedan

Å tack för alla braiga tips! Badhus? Menar du vanliga badhus inomhus… Eller varma källor?
Vilken / vilka rekommenderas isåfall?

Maren Heiða Pétursdóttir
Reply to  jennysmatblogg
6 år sedan

Nej, simhallarna är utomhus. De är rätt så många i Reykjavik men skulle helst rekommendera Vesturbæjarlaugin, gamla Kópavogslaugin och Laugardalslaugin (en turist-klassiker). Då kan ni sitta i 38-42°C varma pooler med/utan bubbel, det är det absolut bästa jag vet och det första jag gör när jag åker till Island 😉
Det finns också naturliga-varma-källor (om du googlar på ”náttúrulaugar”) kring och utanför Reykjavik, men jag vågar inte säga hur de är nu över vintern.
Sæta Svínid er rätt så populär restaurang i centrala Reykjavik, kan rekommendera den (inget fancy fancy, mer som bistro), Snaps (bistro/brunch), The Coocoo’s Nest (brunch/surdegspitsor), Fiskmarkadurinn, Saffran, Italia (de bästa pizzorna, äkta italska), Hard Rock, Hamborgarafabrikkan (väldigt goda hamburgare), Kex Hostel för isländsk mat 🙂

Linda
Reply to  jennysmatblogg
6 år sedan

Hänger på här, vi ska dit i sommar. Är alla pooler klorerade?

Maren Heida Petursdottir
Reply to  Linda
6 år sedan

Ja de är alla klorerade förutom i Vestmannaeyjar, där har de salt 😉

Linda
Reply to  Maren Heida Petursdottir
6 år sedan

Åh, vad tråkigt. Jag som är superallergisk hade hoppas på några utan:(

Stina
6 år sedan

Det finns en bäck som är 38 grader varm utanför Reykjavik – tar några timmar att gå till men otroligt vackert landskap och magiskt att kunna bada i en varm bäck.
Håller med ovanstående – badhusen är en upplevelse.
Gyllene cirkeln är mäktiga naturupplevelser. Blå lagunen tyckte vi och framförallt våra barn var meningslöst, turistiskt. Att åka ut till vulkanön har jag hört från många är en häftig upplevelse som vi tyvärr inte hann med.
Hoppas ni får en underbar resa – Island är ett magiskt land som jag gärna vill återkomma till. Känns ibland som att man är på en annan planet 😊

Stina
Reply to  Stina
6 år sedan

Glömde att tipsa om valsafari. Mäktig upplevelse även om vi bara såg dem på långt håll. Varma kläder och åksjuketablettter är ett tips.

Linda Johansson
6 år sedan

Åh, Island!! Härligt!!
Vi åkte Gyllene Cirkeln med jeepar (häftig uppelevelse)..
Sen åkte vi på valsafari! Tyvärr såg vi inga valar, men många delfiner o lunnefåglar!😄
Även Blå Lagunen fick ett besök o det var magiskt!

Ha en underbar resa!!

Linda Johansson
Reply to  Linda Johansson
6 år sedan

Glömde en sak:
Vi provade även forsränning o det var riktigt spännande!!

Moa
6 år sedan

Hejsan😻 Tänkte fråga om du kunde tipsa på middagar o efterrätter man kan laga på allahjärtansdag. Ha en bra dag❤️

Gülay
Reply to  Moa
6 år sedan

Hej Moa
Har du försökt söka på hennes blogg där uppe under sök skriv alla hjärtans dag?

Catarina
6 år sedan

Blå lagunen ett måste!! Så fint och otroligt skönt!
Åk ut på valsafari. Otroligt cool upplevelse! Lätt att hitta i hamnen. Otroligt god hummersoppa där i hamnen, kommer inte ihåg vad stället hette men man ser det rätt tydligt. Blå/turkosa väggar.
Även en rundtur till vattenfallen (kommer inte ihåg vad alla hette), till och med ett man kunde gå in bakom vattenfallet.
Åk till geijsrarna. Vi var där i 5 dgr. Island åkte verkligen upp på topp 5 av upplevelsefulla ställen jag varit på. Otroligt trevliga människor också.
Ha en trevlig resa!!

Gülay
6 år sedan

Hej Jenny
Min dotter var där nyligen. De gjorde ju turistiga saker men var jätte nöjda. Rida på Islandhästarna var en upplevelse sa hon. Blå lagunen men minns att hon sa håret blir äckligt:) Hennes långa hår är hennes allt:) Guidad runt tur Gyllene Cirkeln. Minns att hon bodde nära Hallgrims kyrkan och besökte den.
Jag älskar ju choklad så hon köpte dyr choklad men ush jag tyckte inte att de var gott,pappret var finare:) Sverige har godare choklad typ Maraboo.
Jag ville ha en tomte av de 13 berömda fula Islandstomtarna,ta den fulaste sa jag men hon tog den som såg någorlunda trevlig ut hehe.

Sarah
6 år sedan

Jag har varit på Island tre gånger och tänkte skriva lite egna åsikter och upplevelser 🙂

The Golden Circle är ju som många säger kanske den första turstattraktionen man tänker på. Känner själv att den är ganska överhype:ad. Särskilt tingvellir om man inte är ett dugg intresserad av rättshistoria eftersom ”rundturen” består i att man lär sig hur islänningarnas första rättsväsende, som var på tingvellir, fungerade och hur brott och straff hanterades. Jag själv är straffrättsjurist och tyckte det var helt ok, men vet inte hur andra tycker. Gullfoss och Geysir är väl sevärda, men ja. Kanske jag som hade lite högre förväntningar då man hört så mycket om naturfenomenen innan.

Blue Lagoon har jag varit till tre gånger och det är riktigt häftigt! Nackdelen är att det kan vara väldigt väldigt mycket folk där och det är riktigt dyrt. Jag tycker dock ni verkligen ska försöka ta er ut på ett besök där om ni kan! Gärna en vardag om ni har möjlighet eftersom fler besöker lagunen under helgerna. Ett annat billigare tips är annars Old Lagoon, men det är långt ifrån samma upplevelse.

Island i sig är lite roligt för många av de matkedjorna som annars finns i Norden finns inte där. Istället har de många amerikanska kedjor som vi i vår tur inte har. Bl.a. Kentucky Fried Chicken, Dunkin’ Donuts, Dominos osv. Det finns ett ställe som heter B5 mitt i Reyjkavik som har riktigt goda hamburgare. Alla mina isländska vänner tar mig alltid det varje gång jag är där. Det är en klubb på kvällen så kan vara värt att i så fall inte besöka den så sent. Det finns också ett lite undangömt ställe som islänningarna har visat mig som heter Hlöllabátar (https://www.hlollabatar.is/). Alltså deras smörgåsar drömmer jag fortfarande om. Riktigt bra tips om ni vill hämta med er käk någon gång!

Utöver det är ju Reykjavik i sig mysigt att bara strosa runt i och utforska. Kyrkan är jättevacker!

Linda
6 år sedan

Vi åker dit 10 dagar i sommar. Bor både i Reykjavik och uppe vid Snaefellsnes. Där finns verkligen så mkt att se. Vi ska på Valsafari, Blå lagunen, Gyllene cirkeln, Klättra vid Hveragerdi och bada i varma källor och mkt mera. Ska bli superkul att se er resa! Hyr bil är mitt tips. Vart bor ni? Vi har bokat via Airbnb.

6 år sedan

Var på Island i höstas och det var verkligen magiskt! Ni får absolut inte missa Restaurang Tapas Barinn!!! Och deras avsmakningsmeny!

Sofia
6 år sedan

Åk på valsafari! Fantastiskt häftigt! Och ät på Grillmarkadurinn. Vi åt en åtta rätters smakmeny där och jag har nog aldrig ätit så gott 🙂

Jessica
6 år sedan

Jag har vart en gång på Island och kommer garanterat att åka tillbaka då det finns så mycket att se och göra! Men lite hann vi med och här kommer några tips;

Om ni ska rida islandshäst rekommenderar jag att kolla in Eldhestar! De kommer och hämtar en på hotellet och kör en tillbaka (ingår i priset), och väl på plats så blir man tilldelad en häst utefter de förkunskaper man har. Min syster har mer eller mindre aldrig suttit på en häst, men hon tyckte att det var jätte roligt och både töltade och travade innan dagen var över. De har flera olika slags turer man kan välja på, tror att de har en tur där man rider och sen stannar för att bada i en varm källa till och med. Tjejerna som har hand om hästarna och även om själva turridningarna kommer från lite olika länder, och när vi var där fick vi en svensk tjej som höll i vår tur 🙂

Ett vattenfall ni MÅSTE besöka är Seljalandsfoss. Det är jätte stort och man kan även gå in bakom det, en riktigt häftig känsla! Vi hade bokat en tur där vi stannade här, men även på några andra platser. Vi fick ju se mycket, men tyvärr så var det inte alls särskilt lång tid på varje ställe så man hann inte riktigt ta in och se allt ordentligt innan man skulle vidare till nästa ställe.. Om ni har möjlighet så rekommenderar jag att hyra egen bil och åka runt istället 🙂

På restaurangen Harry´s Grill & Seadfood åt jag den godaste laxen jag någonsin ätit. Även lammet var otroligt gott, så det är väl värt ett besök!

Blue Lagoon är visserligen en riktigt turistfälla, men något vi ändå valde att åka till. Vi var där på kvällen och då var det inte lika mycket folk. Trots att det är en turistfälla är jag ändå glad att vi åkte dit och det var häftigt att få ha badat i en varm källa. Men nästa gång blir det nog någon mindre källa ute i naturen 🙂

Att bara promenera runt i Reykjavik är mysigt det med 🙂 Hoppas ni får en fantastisk resa! Och glöm inte att packa ner varma kläder och bra skor, det är kallt och blött att vistas på den lilla ön, men det finns som sagt inget dåligt väder, bara dåliga kläder 😉

Josefin
6 år sedan

Island är det mäktigaste jag någonsin upplevt!
Ett tips är att inte göra den klassiska missen och ta guidade turer. Hyr istället en Jeep och kör omkring! Är man ett Game of Thrones fan är Kirkjufell häftigt där det också finns ett fantastiskt vattenfall. Kirkjufell är oftast det berg man ser på de klassiska bilderna. Norrsken är något man verkligen måste spana efter utomhus och hålla koll på hemsidor, men upplever man norrsken vid Kirjufell är det magiskt!
Ett måste är att äta på Grillmarkadurinn! Herregud vilken mat! Sen är även restaurang LAVA som ligger vid Blå lagunen extremt bra också. Ät gärna havskräftor och Lamm, det är magiskt. Testa gärna val på Grillmarkadurinn också, en fantastisk smakupplevelse.

Helene
6 år sedan

Ät på restaurangerna Grill market och Fish market!

Malin
6 år sedan

om du har möjlighet åk över till västmannaöarna. Vi seglade till Grönland för ca 10 år sen och det är det jag minns tydligast. Ja och valfångstfartygen walur 1,2 och 3 som låg i hamnen.
Även bara naturen, landskapet är så vackert och ma förstår direkt varför man haft sån tro till mystiska varelser.
besökte blå lagunen, häftigt att ha varit där men inget starkt minne så här i efterhand.
åt mest om ombord då jag var fattig student :), men fika gjorde vi i land. Supertrevliga små fik. Har varit i Reykjavik en gång till sen dess och det är en vacker stad att bara gå runt i och strosa. Men den är trots allt ganska liten så man behöver inte oroa sig för att inte hinna se. 🙂

Pernilla g
6 år sedan

Hallagrimakirke. Magiskt

Emelie
6 år sedan

Hej Jenny!
Är en 21-årig tjej från Kalmar som reste till Island med min familj + vänner i somras så tänkte dela med mig av lite tips!

Tips!
-Ett måste är att FLYGA TILL NORRA ISLAND, AKUREYRI!! Alla turister finns runt Reykjavik med en radie på ca 10/15 mil. Finns sådan galen vacker natur i norr och den får ni verkligen inte missa! (Stor skillnad på naturen mellan söder och norr!) När man landar på den lilla lilla flygplatsen som endast har propellerplan så finns det möjlighet till att hyra bil! (Hyr där/lämna där).

När ni väl är på Norra Island finns det varma källor som är mer naturliga än Blue Lagoon som annars alla besöker i reykjavik. Ett annat tips är också Valsafari i Husavik, vilket är en av de nordligaste punkterna i Europa. Vattnet är kristallklart! Såg isberg och annat häftigt, och vi fick se flera valar o en av valarna kom upp precis bredvid båten, SUPER HÄFTIGT att uppleva. Husavik är en sådan vacker liten by med bra restauranger.

Vi besökte norra delen av Island under tre dagar innan vi fortsatte söder ut mot Reykjavik, rekommenderar längre tid i norr för finns verkligen mycket vacker natur att se. Nationalparker, och massa mer!

Vi bilade sedan längs kusten på a1:an (Islands huvudväg, som är väl skyltad runt hela Ön) från norra Island emot reykjavik under två dagar, finns några få hotell emellan norr o Reykjavik. Annars bara natur. Lång bilresa men himla värt, då varje mil har en ny naturupplevelse. Dock kanske jag rekommenderar flyg emellan Reykjavik och Akureyri under vintersäsongen då vägarna är smala och väldigt branta på vissa partier på sträckan emellan städerna. Annars är vägarna generellt mycket bra! Flygresan tar endast 30 minuter så super smidigt!

Finns som sagt inte alls mycket turister i norr vilket gör allt så ”orört” och friskt. Så missa inte norra Island!

-En annan självklarhet att inte missa med Island är alla vattenfall och ni får inte missa Seljalandsfoss.

-Ett måste att göra är att rida islandshäst, även om alla inte i vårt sällskap inte ens hade suttit på en häst så var det en av de bästa upplevelserna på resan. Vi tog en två timmars uteritt och hade jag gjort det igen skulle jag ta en heldags tur på hästryggen! Även om ni reser på lågsäsong till Island bör det finnas ridturer?

-Undvik Reykjavik! Är inte alls imponerad av den staden tyvärr, en väldigt grå stad utan arkitektur.. Vi besökte staden ett dygn och det räckte tyckte jag.

Önskar er en fantastisk resa!!

/Emelie

Sandra Hamberg
6 år sedan

Kommenterade även på instagram, men kommenterar här med får då kan jag skriva mer. 🙂
Hej förresten, Sandra här, halv isländska och är den största Islands patrioten du kan hitta haha!

Jag brukar alltid rekommendera ett par saker jag inte tycker man ska missa när man åker till Island för första gången. Om ni ska dit en vecka skulle jag:
Åka på the golden circle: Gullfoss och Geysir (vattenfall och sprutande källor), Þingvellir (tingvalla på svenska), sen om ni har tid, the secret lagoon (varm källa). Detta kan man göra på en dag om man går upp i tid 🙂 det finns även bussresor som brukar vara roliga att ta med just desa stopp. Den andra dagen skulle ni tex kunn åka till Seljalandsfoss och Skógarfoss (två vattenfall, skógarfoss är det mest fotograferade vattenfallet i Europa om jag inte mins fel) fortsätter ni sen så kommer ni till Vík som har en strand med svarta småstenar istället för sand och det pryder vulkanberg i vattnet! Riktigt häftigt. Detta kan hinnas med under dag två. Reykjavik centrum är ett måste tycker jag. Den vackra hallgrimskirkjan (kyrka), harpan nere vid havet (konserthus), alla färgglada hus längs laugavegur, det är så speciellt nere i centrum. Prova även bæjarins bestu som säljer isländsk korv! Ta en med allt på, alltså ketchup, senap, remouladsås, rostad och rå lök. Så gott! Riktigt fin kombination. Det finns även två shopping centrum, ett i reykjavik och ett i kópavogur. Kringland respektive smáralindin. Kan va lite kul att kika i nån av dom. Kringlan är lite större. Simhallarna som någon föreslog skulle jag också rekomenderar, lite kul för det är så annorlunda från hur det är här, tänk bara på att islänningar är otroligt noga när det kommer till att tvätta sig innan man badar, det finns instruktioner på hur man ska göra det haha. Sen blå lagunen är ett måååste enligt mig, åtminstone en gång i livet! Det är något man aldrig sett förr och det är så fantastiskt! Åker ni dit på kvällen så kanske ni ser norrsken samtidigt, fatta vad mäktigt!
Det va lite tips jag hade och vad jag hunnit med när jah bara varit där en vecka, tex gjorde jag och min kille det när vi åkte för två somrar sen. Det va en fantastisk resa, fantastiska minnen vi fick ihop, att få visa mitr land för min pojkvän va fantastiskt, och att han också tyckte om Island gjorde mig väldigt glad 😄
Allt detta kanske inte hinns med då det är mörkt typ 90% om dagen där just nu haha men det finns alltd nått att göra på Island, juste! Bio!! Det är kul på Island. Gå isåfall i Smaáralindin (shoppincetret) där har dom lyxsalar, fett nice! Ska leta upp lite länkar så du kan kika, återkommer i en annan kommentar! 🙂

Sandra Hamberg
6 år sedan

Sandra här igen, från det långa inlägget, här kommer lite länkar.

https://www.re.is/?gclid=CjwKCAiAqvXTBRBuEiwAE54dcMG_H2NXX9mSx_y0yXwwoKRJfJMRly1aYwGomKSf_-kDcUzTfiV6LxoC3VMQAvD_BwE (flygbuss och dagsturer, om ni inte ska hyra bil, finns massor att välja mellan och i turerna ingår en hel del sagor om Island vilket kan va kul att lyssna på, tror det till och med fanns på svenska om jag inte minns fel)

http://www.bluelagoon.com/ (hemsidan till blå lagunen, boka nu om ni vill få biljetter)

https://midi.is/kvikmyndasyningar (bio hemsidan, kolla efter Smára bio, det är nr två uppifrån, dock har ju inte alla lyxsal, men de övriga salarna tycker jag också är fantastiska)

https://www.smaralind.is/english (Shoppingcentrum i kópavogur)
http://en.kringlan.is/ (shoppingcentrum i Reykjavik)

Så hoppas det hjälper lite 🙂 du har ju fått massor med bra kommentarer! så ni har massor att välja mellan! finns inga tråkiga stunder på Island!! 😀 Ha en fantastisk tid och ta vara på tiden! det är verkligen en upplevelse att åka till Island! Hoppas det kommer upp maaaaassor med bilder 😀

Kram!

jennysmatblogg
Reply to  Sandra Hamberg
6 år sedan

Tack snälla! <3

Jennie
6 år sedan

Jag har aldrig varit på Island så inga tips! Jag måste bara få säga att jag blir så glad av den responsen du får, så många som lägger tid på att ge tips och skriver långa inlägg och skickar länkar. Internet när det är som bäst!
Heja alla, det här var feelgood för hela fredagen<3

jennysmatblogg
Reply to  Jennie
6 år sedan

Jag vet jag har världens gölligaste läsare ❤️❤️❤️

jennysmatblogg
6 år sedan

TACK TACK TACK <3 Ni är grymmast på att ge tips.
Uppskattar så mycket att ni tar er tiden.

Kram

6 år sedan

jag har en reseblogg och var i island 2015 , min favoritburgare finns på brooklyn burger och kallas lindsay lohan . jag skulle även rekommendera att se gullfoss

Maria Gudmundsson
6 år sedan

Hej! Du har fått en massa tips redan, men lämnar ändå mina bästa islandstips. Vi anlitade en liten guidningsfirma som heter friend, friend.is är adressen. Mycket personlig och trevlig guide som åkte med i en av våra hyrbilar och tog oss runt ’The Golden circle’ han tog oss då också till en tomatodling Fridheimar, väldigt speciell för Island, och där är också restaurang med tomaterna, superkul och annorlunda. Baejarins beste pölser är ett måste liksom hummersoppa på ’Sea baron’, oförglömligt. http://www.saegreifinn.is
Ha en fin resa!
Maria

Maria Gudmundsson
Reply to  Maria Gudmundsson
6 år sedan

*tomattema ska det vara =)

Carro
6 år sedan

Om ni ska bada i blå lagunen se till att boka innan på nätet. Jag var där i februari förra året och fanns bara en tid kvar .
Black sand beach va väldigt coolt.
Hyrbil rekommenderar jag 🙂

Nästa inlägg

Knäckig äppelpaj

35
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x