Vita kroppkakor till julbordet

Gokväll, 

Här har jag hunnit med både julgodis och kroppkakor, fast jag hade tänkt att spara matlagningen tills imorgon. Men när Melvin önskade sig kroppkakor till middag så passade vi på att koka lite extra idag.


Första gången jag kokade egna vita, jag gör ju alltid grova öländska annars. De skiljer sig en hel del i färg & konsistens.
Till julbordet så äter vi alltid fina vita delikatesskroppkakor, men dessa brukar alltid min mormor göra eller lillasyster. 
Jag provade Icas egna recept.
De blev jättegoda. ( vi dubblade receptet eftersom vi åt dem till middag idag också )

Det här behöver du till 30 små kroppkakor : 
vatten + salt till kastrullerna
1 kilo mjölig potatis
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllningen: 
150 rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
1 krm vitpeppar
1/2- 1 tsk finmalen kryddpeppar

Gör så här: 
Skala och koka potatisen mjuk.
Häll bort allt vattnet och stompa ihop med en potatispress tills du inte har några klumpar kvar.
Ställ sedan kallt ( jag ställde ut min gryta med lock i snön, gick väldigt fort ) Under tiden skär du fläsket, så tunt & fint du bara kan. Tips är att snabbfrysa fläsket då det blir lite mer lätthanterligt. Stek sedan i en panna tills du hårfin färg, tillsätt löken och fräs så den blir glansig. Krydda upp med pepparn, och smaka av. Sätt svalt.
Knäck ägget i en skål och vispa ihop lite lätt med en gaffel innan du rör ner i smeten, Vänd i mjöl och salt.
Rör om lite lätt, men inte för mycket. När smeten är jämn kan du börja forma dina kroppkakor.
Rulla ut dem till bollar tryck med tummen i mitten och fyll med fläsket innan du rullar ihop.
När vattnet sjuder lägger du ner kroppkakorna försiktigt med en slev. Låt dem koka i 10 minuter.

Vi gjorde några i olika storlekar. Men så här små blir de som ska vara till julbordet.
Jag fryser in dem en och en när de svalnat. Sedan kan man bara plocka fram dem innan servering.
Vi steker dem lätt tillsammans med prinskorvarna till vårt julbord.

2

6 responses to “Vita kroppkakor till julbordet

  1. Sara M skriver:

    och för att göra kroppkakorna ÄNNU godare så hettar man upp en stekpanna med olja, smör och ströbröd och steker på tills ströbrödet är gyllene, och då lägger man i de kokta kroppkakorna och steker runt så att ströbrödet fastnar runt om och de blir härligt gyllene och knapriga! Tillsammans med lingonsylt, äpplemos eller vinbärsgelé och inlagd gurka är det gudagott! : )

  2. Lisa skriver:

    Hade föredragit din mormors recept, ist för ett icarecept!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag med, men mormor har inga mått. Hon känner på smeten hur tjock den ska vara. Kroppkakor är väldigt prestigefyllt på Öland ? så alla har sina egna små knep att få till den bästa kroppisen.

  3. Lisa skriver:

    Aha, typiskt 🙂 Jag hade hoppats på ännu ett ”äkta öländskt” recept på den öländska kroppkakan, då det är en utav mina favoriträtter!
    God jul och ha en underbar resa!

  4. Lisa skriver:

    Äääälskar kroppkakor. Men har nog inte ens ätit det sedan min man blev glutenintolerant, vågar liksom inte testa utan vetemjölet då det känns som mycket jobb för å misslyckas.. ?

  5. Johanna skriver:

    Hej
    Älskar kroppkakor men älskar färgen på dina naglar också. Vad är det för färg/ märke.
    God jul.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *