Godaste lussebullarna

 

1 december minsann,
och här ringde klockan extra tidigt.
Nu har årets julkalendern börjat, det är så mysigt att tassa upp brygga kaffe, tända en brasa väcka barnen och titta på julkalendern tillsammans. Ja inte de stora men fortfarande de yngsta. Jag tror årets blir en riktigt spännande följetång, de sista åren har kalendrarna verkligen varit jättebra!

Lussesemlor, saffranssemlor eller lussebullssemlor.
Kärt barn har många namn. 

Det här behöver du:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg eller creme fraiche
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Fyllning: 
Mandelmassa + ovispad grädde

Lingongrädde: 
Vispgrädde, rårörda lingon + florsocker

Gör dina lussebullar här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 30-40 minuter. Baka sedan ut till lussebullar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter, pensla dem med uppvispat ägg och ställ in i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 8-12 minuter beroende på hur stora de är. Låt dem svalna helt innan du fyller dem med fyllningen. ( Jag rör ihop mandelmassan med ovispad grädde till en lagom konsistens. Sedan vispar jag grädden tillsammans med rårörda lingon, sötar med florsocker till en lagom söt blandning.)  Fyll lussebullarna och servera genast.

0
Prenumerera
Notis om

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lydia
6 år sedan

Adventlor har jag också hört om dessa?

jennysmatblogg
Reply to  Lydia
6 år sedan

Ahaa,det har jag inte hört tidigare.

Nästa inlägg

Piff inför advent

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x