Saffransgifflar med vit choklad

Gokväll,

Ska ni baka saffransbröd i helgen? Ja det är klart ni ska, det är ju äntligen första advent!
Då tycker jag att ni ska baka ut sådana här läckra gifflar. Fyllda med vit choklad, kan kombon bli bättre?Jag tror inte…

Såg att ni hunnit gillade dessa helt galet mycket på instagram ( @jennysmatblogg ) redan 1700 kommentarer.
Majj Gaaaad, va roligt.  

Det här behöver du:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Fyllning: 
vit choklad

( smält smör + florsocker till garnering )

Gör saffransgifflarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter.

Dela sedan degen i 5 delar, och kavla ut degen såsom runda pizzor. Dela varje rundel i 8 bitar, som du ”slice:ar” en pizza.
Högst upp i varje ”slice” lägger du en bit vit choklad, och rullar in den i din giffel.
Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter. Under tiden sätter du ugnen på 225 grader.
Grädda dem sedan i ugnen i 5-8 minuter, ta ut dem och pensla dem med smält smör.
Innan servering pudrar du över florsocker.

Mums

3

26 responses to “Saffransgifflar med vit choklad

  1. Sara skriver:

    Kan man utesluta ägget ur dessa?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja det kan man 🙂

  2. Margareta Röjdås skriver:

    Nu blev din receptapp jättebra !

    1. jennysmatblogg skriver:

      Åå vad glad jag blir! Vi har jobbat så hårt 🙂
      Kram

  3. Elin skriver:

    Går det att frysa dom?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Absolut 🙂

  4. Sofia Andersson skriver:

    Hur mycket är en bit choklad? En ruta eller en rad? Vill inte att det ska bli för lite?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag hade marabou, de har så långa rutor på vitchoklad,
      jag delade en sådan. 🙂

  5. Ingrid skriver:

    Ser jättegott ut! Ena sonen är allergisk, så det är ett fåtal varianter på choklad vi kan använda, tror du det blir gott med mörk blockchoklad?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Man kan ta vad man vill. Kanske en klick mandelmassa, dumle eller sylt?

  6. Christina skriver:

    Ser goda ut! Hur stora gör du dina ”pizzor” innan du slice:ar dem och vilken kvarg använder du? Jag har redan bakat en omgång med lussesnurror med riven vit choklad men de här gifflarna såg så smarriga ut att det kanske blir ännu mer saffransbak.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag har inga exakta mått ?
      Dela degen i 5 delar och kavla ut degen till kanske 25cm i diameter 🙂

  7. Helen Heidenberg skriver:

    Några frågor ifrån en som inte bakar så ofta. Om jag tänker frysa dem, ska jag pensla med smöret när de kommer ut ur ugnen eller först när de ska ätas? Stelnar inte chokladen? Kan man inte smälta den och blanda den med något så att den håller sig mjuk?
    Hälsningar
    Helén

    1. jennysmatblogg skriver:

      Man kan pensla med smöret när man vill.
      Jag tinar mitt fikabröd i ugnen på 70 grader, tycker de ska serveras ljumma.
      Kram

      1. Helen Heidenberg skriver:

        Tack för snabbt svar, här ska det bakas!
        Kram tillbaks!

      2. Lena skriver:

        Hur länge tinar du dom i ugnen? Dom såg jätte goda ut ?

  8. Wilma skriver:

    Kan man utesluta kvarg, eller har kvargen någon betydelse?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Byt mot créme fraiche

      1. Linda skriver:

        Skulle det funka med naturell grekisk yoghurt?

  9. Sara M skriver:

    En supergod fyllning är smör+socker+vaniljpulver, med eller utan mandelmassa för den som gillar det. Ett tips är att skära varje ”pizza” först i 4 bitar, sen varje bit delar man på fyra, så att du totalt har 16 bitar. Gifflarna formas bättre då, även om dessa ser helt underbara ut 🙂

  10. Laila skriver:

    Så himla gott =) Här kommer ett tips som är super mot sötsug: https://laila.mabra.com/tips-mot-sotsug/
    KRAM!!

  11. Christina skriver:

    Vilken kvarg använde du?

  12. Ida skriver:

    Blir dessa goda om man bakar de dagen innan de ska serveras?

  13. Angelica skriver:

    En fråga. Man delar carje bit i 6 delar. Men hur många bitar använder man på varje giffel? Bara en bit deg på en bit choklad sen är den klar? Eller lägger man flera lager deg på en giffel?

  14. Sofie skriver:

    Blir degen som en vanlig lussekattdeg? Jag tänker om det fungerar att göra en stor deg och använda en del till dessa saffransgifflar och andra delen till ”vanliga” lussekatter?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *