Saffransgifflar med vit choklad

Gokväll,

Ska ni baka saffransbröd i helgen? Ja det är klart ni ska, det är ju äntligen första advent!
Då tycker jag att ni ska baka ut sådana här läckra gifflar. Fyllda med vit choklad, kan kombon bli bättre?Jag tror inte…

Såg att ni hunnit gillade dessa helt galet mycket på instagram ( @jennysmatblogg ) redan 1700 kommentarer.
Majj Gaaaad, va roligt.  

Det här behöver du:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Fyllning: 
vit choklad

( smält smör + florsocker till garnering )

Gör saffransgifflarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter.

Dela sedan degen i 5 delar, och kavla ut degen såsom runda pizzor. Dela varje rundel i 8 bitar, som du ”slice:ar” en pizza.
Högst upp i varje ”slice” lägger du en bit vit choklad, och rullar in den i din giffel.
Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter. Under tiden sätter du ugnen på 225 grader.
Grädda dem sedan i ugnen i 5-8 minuter, ta ut dem och pensla dem med smält smör.
Innan servering pudrar du över florsocker.

Mums

2
Prenumerera
Notis om
26 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
3 år sedan

Kan man utesluta ägget ur dessa?

jennysmatblogg
Reply to  Sara
3 år sedan

Ja det kan man 🙂

Margareta Röjdås
3 år sedan

Nu blev din receptapp jättebra !

jennysmatblogg
Reply to  Margareta Röjdås
3 år sedan

Åå vad glad jag blir! Vi har jobbat så hårt 🙂
Kram

Elin
3 år sedan

Går det att frysa dom?

jennysmatblogg
Reply to  Elin
3 år sedan

Absolut 🙂

Sofia Andersson
3 år sedan

Hur mycket är en bit choklad? En ruta eller en rad? Vill inte att det ska bli för lite?

jennysmatblogg
Reply to  Sofia Andersson
3 år sedan

Jag hade marabou, de har så långa rutor på vitchoklad,
jag delade en sådan. 🙂

Ingrid
3 år sedan

Ser jättegott ut! Ena sonen är allergisk, så det är ett fåtal varianter på choklad vi kan använda, tror du det blir gott med mörk blockchoklad?

jennysmatblogg
Reply to  Ingrid
3 år sedan

Man kan ta vad man vill. Kanske en klick mandelmassa, dumle eller sylt?

Christina
3 år sedan

Ser goda ut! Hur stora gör du dina ”pizzor” innan du slice:ar dem och vilken kvarg använder du? Jag har redan bakat en omgång med lussesnurror med riven vit choklad men de här gifflarna såg så smarriga ut att det kanske blir ännu mer saffransbak.

jennysmatblogg
Reply to  Christina
3 år sedan

Jag har inga exakta mått ?
Dela degen i 5 delar och kavla ut degen till kanske 25cm i diameter 🙂

3 år sedan

Några frågor ifrån en som inte bakar så ofta. Om jag tänker frysa dem, ska jag pensla med smöret när de kommer ut ur ugnen eller först när de ska ätas? Stelnar inte chokladen? Kan man inte smälta den och blanda den med något så att den håller sig mjuk?
Hälsningar
Helén

jennysmatblogg
Reply to  Helen Heidenberg
3 år sedan

Man kan pensla med smöret när man vill.
Jag tinar mitt fikabröd i ugnen på 70 grader, tycker de ska serveras ljumma.
Kram

Reply to  jennysmatblogg
3 år sedan

Tack för snabbt svar, här ska det bakas!
Kram tillbaks!

Lena
Reply to  jennysmatblogg
3 år sedan

Hur länge tinar du dom i ugnen? Dom såg jätte goda ut ?

Wilma
3 år sedan

Kan man utesluta kvarg, eller har kvargen någon betydelse?

jennysmatblogg
Reply to  Wilma
3 år sedan

Byt mot créme fraiche

Linda
Reply to  jennysmatblogg
3 år sedan

Skulle det funka med naturell grekisk yoghurt?

3 år sedan

Mums!

Sara M
3 år sedan

En supergod fyllning är smör+socker+vaniljpulver, med eller utan mandelmassa för den som gillar det. Ett tips är att skära varje ”pizza” först i 4 bitar, sen varje bit delar man på fyra, så att du totalt har 16 bitar. Gifflarna formas bättre då, även om dessa ser helt underbara ut 🙂

3 år sedan

Så himla gott =) Här kommer ett tips som är super mot sötsug: https://laila.mabra.com/tips-mot-sotsug/
KRAM!!

Christina
3 år sedan

Vilken kvarg använde du?

Ida
2 år sedan

Blir dessa goda om man bakar de dagen innan de ska serveras?

Angelica
2 år sedan

En fråga. Man delar carje bit i 6 delar. Men hur många bitar använder man på varje giffel? Bara en bit deg på en bit choklad sen är den klar? Eller lägger man flera lager deg på en giffel?

Sofie
2 år sedan

Blir degen som en vanlig lussekattdeg? Jag tänker om det fungerar att göra en stor deg och använda en del till dessa saffransgifflar och andra delen till ”vanliga” lussekatter?

Nästa inlägg

Kladdkaka med lakrits och hallon

26
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x