Veckopeng / Månadspeng


Bild lånad av aftonbladet.

Godmorgon,

Detta med veckopeng är det ständiga samtalsämnet inte bara här hemma utan på tv:n och i tidningen. Jag tror att det är nyttigt att ha en peng som barnen kan få spara eller handla något för, det ger lite mer ekonomiskt tänk förhoppningsvis.

Men hur mycket ska barnen få och vad förväntas de hjälpa till med hemma ?
Vi har både veckopeng och månadspeng här beroende på hur gamla barnen är.

Hur gör ni hemma? Hur mycket får er barn, och hur gamla är dem? 

0
Prenumerera
Notis om

29 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sofia
6 år sedan

Snygg header! ?
Min 9åring får 35 :- i veckopeng. Oftast sparas dessa.
Så hon har närmare 400 i sin spargris.

jennysmatblogg
Reply to  Sofia
6 år sedan

Tack <3

Anna
6 år sedan

Min 15åring får sitt studiebidrag.
Det ska räcka till nöjen, smink och frisör.
Kläder står vi för.

Therese Wineteg
6 år sedan

Våra tjejer, 12 och 14 år får studiebidraget. Det skall räcka till kläder (utom dyrare inköp så som jackor, skor gympaskor, mössor, vantar osv), nöjen, smink. De får 200kr utöver detta till busskort. Vi betalar även en aktivitet var, tex dans 1000kr/termin el gymkort 200kr/mån. Vi betalar även deras mobiler.
Det vi kräver av dem är att det ska gå bra i skolan, att de sköter sig här hemma, att vi inte behöver tjata allt för mycket om att städa sina rum, göra läxor, lägga ifrån sig mobilerna på kvällarna efter kl:21.30.
De ska även bära in sina rena och vikta tvätthögar från tvättstugan, hjälpa till att tömma diskmaskinen efter skolan så man inte kommer hem till ett kök som är som ett bombnedslag.

Lina
6 år sedan

Min 10-åring får 35 kr/vecka. Vi använder oss av en app som heter veckopeng som är grym. Där kan man få sparränta m.m. Rekommenderas! 🙂

sanna
6 år sedan

Min sjuåring får 25 kronor.
Men kan samla några kronor extra om hon hjälper till hemma. De pengarna kan hon spara om det är någon leksak hon vill ha. För vi köper lördagsgodis och om hon vill ha någon helgtidning.

sanna
6 år sedan

Vår 14 åring får 800 :- i månaden.
De ska räcka till smink, bio, simhall, fika & bussbiljetter. Dvs nöjen och vi står för mobil och kläder.

Annelie
6 år sedan

Min åttaåring har 30 kr i veckan, för det förväntar jag mig att han håller ordning i sitt eget rum och hjälper till hemma om jag ber honom. Det funkar mycket bra. Läste häromveckan om ett tips för just veckopeng att låta barnen få ränta på det också, om de sparar. Att kanske ge dem så mycket som 10% i veckan på det de sparat, bara för att visa att det är så det funkar med sparande – då växer pengarna. Tror jag ska introducera det!

Anna
6 år sedan

Vår 13-åring får 150 kr i månadspeng och då ska han dammsuga och städa en toalett varannan vecka plus hjälpa till att hämta lillebror en gång i veckan på fritids. Vår 9-åring får 80 kr i månadspeng och då ska han hjälpa till att sortera strumpor en gång i veckan. Pengarna ska räcka till sådant som de själva vill ha t ex leksaker, spel etc. Jag tycker det är bra att barnen får känna att de förväntas hjälpa till hemma.

Therese
6 år sedan

Vi har precis introducerat veckopeng. Har 2 killar på 7 och 9 år. De får 40 kr/var i veckan sen kan man få mer om man hjälper till hemma som en bonus utöver att man ska hålla rent i sitt rum och gå och lägga sig i tid etc.
Detta får de antingen spara eller köpa lördagsgodis/liten dricka. Den minsta killen ha gått in helhjärtat och vill gärna hjälpa till och få mer pengar. Då han sparar till en leksak….

Fredrik
6 år sedan

Det finns en jättebra app som heter Veckopengen, där du förutom att lägga in barnens veckopeng, så kan man hjälpa till med saker hemma, som t.ex. bädda sin säng, gå ut med sopor, duka till maten m.m. och där du kan göra ett belöningssystem för detta som har koll på summa för respektive barn.

Therese
6 år sedan

Hos oss är det månadspeng som gäller. Man får typ utefter vilken klass man går i, dock har tjejerna som går i 1:an 20:- per vecka.
Vi har två barn i 4:än också, de får 40:- per vecka. Dock är det varannan vecka för 3 av barnen så då blir det 2 veckor de får månadspeng för.

Vi diskuterar dock att barnen ska kunna tjäna ihop lite pengar utöver men har inte tagit diskussionen ännu. Jag o sambon tänker olika ang barnens pengar.
Jag tänker att vi står för lördagsgodis, chips o läsken.
Att gå med sopor, plocka i diskmaskin eller dammsuga skulle kunna ge någon krona till.
Sambon tycker att barnens peng ska täcka allt. Vill de ha något så får de välja tex mellan godis och tidning. Han menar att vi står för allt de behöver resten får de stå för själva.
Dammsuga, plocka ur diskmaskin o gå med sopor tycker han tillhör att man gör i en familj, det är inget man ska ha betalt för..

Ge gärna tips hur vi kan diskutera ?

Martina
Reply to  Therese
6 år sedan

Jag håller med din man. Hemmasysslor är inget man ska få betalt för. Däremot indragen peng om man inte gör det som förväntas av en.
Däremot om de tex tvättar bilen eller rensar ett land utöver hushållssysslorna kan de få betalt. Men det är ju min åsikt, alla gör som de tycker är bäst i sin familj.

Sanne
6 år sedan

Ska försöka introducera veckopeng till mina döttrar 10 och 6 år på nått smart sätt, tycker dock det är svårt med hur mycket. Men enligt mig så tycker jag inte man ska få veckopeng för att man gör olika sysslor hemma: städa sitt rum och ha ordning, tömma diskmaskin, dammsuga osv. Jag får ju inget för att jag städar hemma och då tycker jag det ger fel bild att dom ska bli uppmuntrade att städa och hålla ordning genom att få pengar för det. Hellre att man gör nått kul tillsammans eller att vi köper nått till dom som tack för att dom hjälper till och är duktiga. Detta är vad jag tycker och alla gör ju precis som dom vill. Veckopeng ska dom få för att dom ska kunna hantera pengar och att dom ska bli ekonomiska och inse vikten av sparande.

Zara
Reply to  Sanne
6 år sedan

Håller helt med i ditt tänk!

Zara
6 år sedan

Min 6åring för 20kr i veckan och då får hon antingen spara de eller handla för de. Vi har inge speciella krav för att man ska få veckopeng förutom att man ska städa sitt rum lite noggrannare minst en gång i veckan om det är ett bombnedslag. Vi köper lördagsgodis Så hon kan spara till det hon vill ha. Det fungerar både bra och dåligt. När hon väl sparar är hon jätte duktig men ofta vill hon handla bara för handlets skull men då säger vi oftast nej så det
Inte blir en dålig vana att så fort man går in i en butik ska handla.

Jag tror inte på att man ska betala för att tex städa, ta reda på sina kläder, plocka undan efter maten då vi försöker göra det till en naturlig sak. Kan bli mer diskussion när hon blir äldre.

L
6 år sedan

Vår 7 åring får 100 kr i månaden. Pengarna får inte användas till godis och han brukar spara länge innan han använder dem.

Hanna
6 år sedan

Min 6,5-åring får 20 kr i veckan och 4,5-åringen får 10 kr i veckan. Har inga krav på vad de ska göra utan vi ser det mer som ett sätt att lära sig hantera pengar och förståelsen för att det mesta kostar pengar. De kan själva spara om de vill ha någon specifik leksak osv.

Gūlay
6 år sedan

Hej Jenny
Jag hade velat höra dig FÖRST hur mycket pengar dina barn får. Jag var ensamstående mamma till 2 töser,jag gav aldrig veckopeng utan jag köpte allt de behövde. Fast jag bytte inte deras mobil varje år som deras kompisar gjorde.

Mina har inte tagit skada av att inte få veckopeng. Den ena är klar med sin högskole utb. Har sommar jobbat sen gymnasie tiden och sparat väldigt bra med kapital. Nästa år flyttar hon till sitt eget boende.

Åkte inte utomlands så ofta pga ekonomin. Men min dotter när hon började tjäna egna pengarhar rest i många länder med sina kompisar. Så hon har verkligen tagit igen det:))

Ewa
6 år sedan

Min dotter går i 6:an och får 60 kr/veckan. Men pengen kommer först när rummet är städat (skall städas 1 ggr veckan) Nu gör hon inte alltid det och då tappar hon pengen för den veckan. Pengen är till för vad hon vill ha, vi står egentligen för allt till henne. Sedan skall hon hjälpa till hemma med allt möjligt utan att vi skall behöva betala för det.

Maria
6 år sedan

16-åringen får 400:- men så betalar vi det mesta. 11-åringen får inget alls sätter in lite pengar när det behövs på hans bankkonto så han han kan handla lite när han är med pengar.
Glömmer bort om jag inte har stående överföring så därför har det inte blivit av

Jessica
6 år sedan

Hej.
Vi har fyra barn och därmed så ligger vi nog lite under snittet enligt appen som folk har nämnt här ovan.
Barnen får: 9 åringen får 20kr, 12 & 13 åringen får 30kr 14 åringen får 40kr per vecka.
Vi har ingen diskmaskin så de diskar efter sig, tar hand om sin rena tvätthög.
Vi köper allt de behöver, alla har en varsin dator med en maxtid på 1,5 Tim per dag EFTER läxor.
Det funkar för oss, barnen har aldrig ifrågasatt storleken på veckopeng eller jämfört med andra i klassen.
Däremot, vid vilken ålder tycker ni att man ska få sk bankomatkort? Våra tre stora har just fått det.

6 år sedan

Mina barn, 7 o 9, får månadspeng – 10kr per år, dvs 70 o 90 kr. Sedan kan man få 10 kr per vecka om man hjälper till – ganska låga krav, ta bort tallrik eller hjälpa till att bära in från bilen mm.
Jag köper godis/snacks etc så det är bara till egen konsumtion. Praktiskt med automatisk löneförhöjning när de fyller år (men snart får jag nog oppgradera till 15 kr per år)…

Sanna
6 år sedan

Har två barn på 6 & 9 år. Ingen får pengar pga att jag är hopplös på att komma ihåg att ta ut kontanter. Har börjat med veckopeng några gånger men det har runnit ut i sanden.
Vill inte ha något belöningssystem då jag anser att alla hjälper till i en familj utan att det krävs pengamutor. 🙂 Båda barnen hjälper till med dukning och diskmaskin samt har alltid ordning i rummen. Däremot önskar jag ta tag i veckopengarna igen så de lär sig värdet av pengar samt att spara. Kul att läsa hur andra gör.

malin
Reply to  Sanna
6 år sedan

Mina föräldrar var också usla på det. Så vi barn hade varsin lapp där veckopengen plussades på varje vecka och sen frågade vi hur mycket man hade och när man köpte något så ströks den summan. Funkade jättebra, jag lärde mig att pengar är siffror, plus och minus som ska gå ihop, precis som det ju lite ironiskt faktiskt blivit idag!
Det är väl ingen människa som håller på med kontanter idag 🙂

Sarah
6 år sedan

Vår 6-åring får 20 kronor/veckan. Under veckan finns möjlighet att samla ihop extra kronor genom att bädda sängen, gå ut med soporna.
Vi använder oss av appen veckopengen. För oss funkar det toppen 🙂

Anneli
6 år sedan

Hej min son på 11 år får 200 kr i mpnadspeng och när han blir 12 får han sitt bankomatkorr min son på 13 får sitt barnbidrag och det har vi hör i familjen haft till alla barnen när dom fullt 13 då ska det täcka allt kläder och nöjen han har oxå haft sitt bankomatkort sen han var 11 något som fungerar jätte bra.. den lille gossen är en slösa och han på 13 en spara där skiljer dom sig och utav 8 barn jag uppfostrat har ingen utav dom haft ett mobil abonnemang utom just 13 åringen som aldrig tappat nycklar eller mobiler eller överskridit konton ??? ska bli väldigt intressant och se om 11 åringen någonsin blir mogen för det då han redan tappat 3 mobiler ( som tur är billiga och ärvda ) ?? … den som spar han har få vi se … barn är så olika fast man försöker uppfostra dom på samma sätt ?

Annette
6 år sedan

Vi har kört 10kr x ålder i månadspeng. Som yngre har de fått det i uppdelat i veckopeng. Dessa har de haft till typ lördagsgodis och småsaker. Nu har vi en artonåring och en trettonåring. De får 1400 kr i månaden från 13 år. Dessa pengar ska räcka till ALLT. Vi betalar inga kläder eller mobiler. Däremot betalar vi idrottsintresse (kläder, utrustning och medlemsskap) då det är ett krav från vår sida att de är aktiva. Den äldsta killen var 10 när han önskade sig en iPhone och vi tydligt talade om att den dyraste telefonen köps inte av oss. Han hittade då ett jobb som han tjänade bra på och efter drygt ett år hade han råd. När den telefonen sedan gick sönder har han inte lagt de pengarna på telefon igen. Han har lärt sig att prioritera och fortsatt jobba men sparar hårt för att kunna köpa sig en bostad som student nästa år oavsett studieort. Vi har möjlighet att klä våra barn i Morrisskjortor och allt vad det heter men vi resonerar som så att det blir ett stort steg att bli student och upptäcka allt man inte har råd med. Risken finns då, resonerar vi, att de väljer att inte studerar. Inget fel på dem som gör det valet men man ska inte hoppa över studier för att man vant sig vid en livsstil bekostad av mamma och pappa.
18-åringen har gnisslat tänder många gånger i tonåren och förklarat att INGEN annan har det så tufft!!! Vi har dock hävdat att många absolut inte har den förmånen att utöver mat och husrum få 1400 kr/mån. Idag är han mycket tacksam för det vi har lärt honom. Han ser annorlunda på både tid och pengar än många av hans vänner.

Åsa
6 år sedan

Hos oss får barnen 12 och 9 år 10kr x åldern i månadspeng. Det är till godis etc. Kläder och större saker står vi för. Hemma ska man hjälpa till med det som förväntas. Städa sina rum, bädda, plocka ur diskmaskin, gå med sopor osv.

Nästa inlägg

Taco- & Potatisgratäng

29
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x