Recept Kroppkakor

Godmorgon där ute, 

Regn och rusk utanför köksfönstret, men jag ska snart trotsa busvädret och ge mig ut på powerwalk. Försöker att komma in rätt vanor igen, att alltid gå en timmes promenad på förmiddagen. Detta höstväder gör att man blir sugen på att laga höstgrytor och långkok. Kanske kan jag tipsa er om att koka kroppkakor till helgen ? Förbereder man potatis och fläsket kvällen innan så behöver det inte ta så lång tid.

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )
Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent.

Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.
Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och askobinsyra. Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.

 

0
Prenumerera
Notis om

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eva
6 år sedan

Ser så gott ut med kroppkakor men har aldrig ätit det. Inget vi äter här på västkusten. Skulle vilja prova nån gång:-))
Vart har dom bästa kroppkakorna om man ska testa? För jag vågar inte testa att göra själv.

Nästa inlägg

Tikka Masala

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x