Norrländsk älggryta

Regn & rusk över ett grått växjö!
Vad passar då bättre än att låta en härlig mustig gryta stå och koka på spisen. Jag hade fått älg av mamma & Lalle och ville prova ett nytt recept, med messsmör i. Så här bjuder jag nu på en god norrländsk älggryta.

Det här hade jag i min älggryta: 
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
1 msk svartvinbärsgele
2- 3 msk messmör
ev. lite maizenaredning
salt, peppar

Toppa med lingon

Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en annan stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta, och runda av med gelé, messmör & grädde och smaka av med timjan salt och peppar

13
Prenumerera
Notis om

12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
6 år sedan

vad innebär ”pressa ner tomatpuré”? :O

jennysmatblogg
Reply to  ljuva julia
6 år sedan

Tryck ut tomatpure, jag har min i tub 🙂

Carin
6 år sedan

Hej!
Tack för en fin blogg.
Undrar kan man byta ut till nötkött,tycker ju inte om älg?

jennysmatblogg
Reply to  Carin
6 år sedan

Visst kan du det
🙂

Elin
Reply to  Carin
6 år sedan

Det är klart man kan.

Krösa Maija
Reply to  Carin
4 år sedan

Absolut inte ! 🤣

Matilda
4 år sedan

Hur många portioner skulle du säga att detta är till?

Gerry
4 år sedan

Tack för ett mycket bra (och gott) rrecept! Tittar ofta på din matblogg, som passar min smak perfekt. En fin bild och vackert dukat bord med fina detaljer…
Min vän och mentor Pete från Cambridge kommer imorgon och ska få det svenskaste jag kan tänka mig till middag, din älggryta! Mandelpotartis till, såklart. Jag tänker servera en skål med rårörda lingon och en med hjortronsylt bredvid grytan. Vad tror du om det?
Allt gott från en fan (alltså beundrare, inte den andra).

Annika
3 år sedan

Går det att frysa grytan.?

Ingrid
3 år sedan

Jättegott och mört! Kanske provar jag med lite enbär nästa gång. Då jag inte använder redning, blev det väldigt tunt, och det blev mycket sås. Ska minska på vattnet och buljongen nästa gång. Men såsen som blev ”över”, fryser jag in och den blir god som en soppa eller med något annat i!

Ingrid
3 år sedan

Tips!
Om man (som vi lågkolhydratare), inte äter messmör annars, kan man frysa in det i matskedsklickar på ett bakplåtspapper. De blir hårda och kan förvaras i en ask eller en plastpåse. Jag fryser även in vitt vin (i en plastburk, blir inte stenhårt utan är lätt att skrapa ur), sällan använda fonder, rivet citronskal, citronsaft mm, för att ha som kryddor. Långt mycket godare än matlagningsvin, citron på flaska, mm.

Lotta
1 år sedan

Hej, för hur många personer är det här receptet?

Nästa inlägg

Bye bye sommarlov 2017

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x