Frukoststund och prata pengar

IMG_5912 (1) IMG_5935
Godmorgon godmorgon,

Dagens frukost vy ser ut så här i detta nu.  En härligt påskgul bukett på bordet, och en yvig blå bukett som Nomi plockat in. Man blir så mycket gladare av färska blommor här och där. Nu innan lunch så har jag ett par möten på stan inbokade, sen tänkte passa på att växla valuta. På tal om pengar… jag och en vän pratade häromdagen om hur mycket som är/kan vara ”lagom” att spara till barnen varje månad. Det är såklart olika hur alla har möjlighet att spara, men vi blev lite nyfikna på hur mycket andra sparar till sina barn…. sällan man pratar om detta.

 

Och ni kan ju skriva helt anonymt här bland kommentarerna.Vill du och har tid så hade det varit kul att läsa hur ni andra gör.
Två snabba frågor

Hur mycket sparar ni till barnen per månad? 
Hur många barn har ni ?

 

0
Prenumerera
Notis om

72 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Carro
6 år sedan

Gomorron
200 kronor per barn sparar vi i månaden
Vi har två 🙂

Hannah
6 år sedan

Vi sparar 250 kr i månaden/ var. Och sätter in lite extra runt födelsedagen.
Har tre barn.

Amie
6 år sedan

Intressant ämne!
Vi sparar hela barnbidraget.
Vi har två barn

Maria
6 år sedan

Vi sparar 2000 kr o har 1 barn.
Tack för en bra blogg?

Emma
6 år sedan

Vi sparar inget just nu.
Men ska börja efter föräldrarledigheten. 100-150 :- i månaden kanske.
1 barn

Jenny
6 år sedan

500kr/barn o månad och vi har två!

Malin
6 år sedan

Hej!
Vi har två barn och sparar 600 kronor var till dom varje månad.
Ha en fin dag!

Lina
6 år sedan

Hela barnbidraget. Har ett barn 🙂

Nettan
6 år sedan

Vi sparar barnbidraget + 1000kr varje månad. 1 barn.
Kram

Anna
6 år sedan

Vi har vuxna barn nu 2 st, vi kunde spara hela bidraget kom väl till pass när körkort och studenten skulle betalas:-)en känslig fråga vi pratade aldrig om hur mycket vi sparade då mina vänninor tyckte annat, vi sparade in på andra saker istället:-)

Nettan
6 år sedan

Har ett barn och sätter in 500kr/mån och har gjort det sen hon föddes.

Magda
6 år sedan

Vi sparar hela barnbidraget, men i fonder. Vi har ett barn.

Emma
6 år sedan

Vi sparar barnbidraget och har 1 barn. Hälften i fond och hälften på ”vanligt” sparkonto. Sen sätter farmor gärna in lite kring födelsedagar etc.

Sandra
6 år sedan

Vi har 1 barn och har för närvarande möjlighet att spara hela barnbidraget. Sedan försöker vi spara undan lite extra runt jul och födelsedag. 🙂

Birgitta
6 år sedan

Jag har 2 fonder som jag sätter in 500:- vardera på i månaden har 2 barnbarn. 🙂

Eva
6 år sedan

Jag är mormor och har sparat 500 kronor i månaden sen mina två barnbarn föddes. Tänker att det blir en bra grundplåt senare.

Eva
6 år sedan

Per barn ska jag tillägga

Maria
6 år sedan

100 kr per månad. 1 barn.

Anna
6 år sedan

Jag är ensamstående och har tre barn. Jag sparar 300 kr till varje barn per månad. Pengarna är rent sparande och blir en pott de får när de ska flytta hemifrån. Tror inte att mina barns pappa har något sparande till dem tyvärr.

Elin
6 år sedan

500kr i fonder var och har 2 barn.

Sandra
6 år sedan

500kr var. Har två barn, tredje påväg.

Sofia
6 år sedan

200:- per barn o månad. Vi står för körkort (moped o bil) samt allt som har med student, bal mm att göra. Sen sätter vi in en extra slant ibland. Har 4 barn.

Lollo
6 år sedan

När vi hade 1 barn o var på banken ville vi spara hela bidraget, men fick då rådet att tänka på att vi skulle mäkta med samma om vi fick fler barn. Slutade med att vi sparar 600kr per barn nu när vi har 2st. 500kr var i mitt namn och 100kr var i deras egna namn. Tänker nog öka upp sparandet inom kort. De är 3 och 5,5 nu.

Eva
6 år sedan

Vårt barn är vuxen nu men vi sparade hela barnbidraget på sparkonto och fonder. Sen så fort han började sommarjobba så var han väldigt duktigt på att spara även själv. Fått säga till ibland att han skulle unna sig att köpa nåt han vill ha.

Carollina
6 år sedan

Vi sparar hela barnbidraget varje månad till våra två barn. Dessa pengar placerar vi i fonder.

6 år sedan

200 kr per barn i fonder, har två barn 7 och 10 år

Sara
6 år sedan

Vi sparar hela barnbidraget till våran son. 150kr av dessa i hans namn men resten i fonder i mitt namn med hög risk.
Vi har ett barn.

al68
6 år sedan

Vi sparar 500 kr/månad till lillkillen, de stora killarna försörjer sig själva : )

Susanne
6 år sedan

Istället för att spara när barnen var små så gick vi ner i arbetstid och var hemma mer. När de blev större sparade vi 250 per barn.
Barnen prata fortfarande om dom hade kortare onsdagar på förskolan, och nu är de 20 och 24 år.

Josefine
Reply to  Susanne
6 år sedan

Så klokt tänkt Susanne! Jag tror också att det är något som är mycket mer värt för barnen än mycket pengar på kontot.

Linda
6 år sedan

Vi sparar 100 kr per år som barnet är i månaden. Alltså får 8 åringen 800kr, 6 åringen 600kr och bebisen 100kr. Så ökas det på efterhand. Sparar i fonder till dem. Har tre barn.

Linda
6 år sedan

Vi har tre barn och sparar 1000 kr i månaden var till dom. Vi har sparandet i fonder i en kapitalförsäkring i mitt namn där de står som förmånstagare till varsin försäkring.

Susanne
6 år sedan

500 kr/barn i månaden, har tre barn. Sparar i fonder.

NINA
6 år sedan

Jag sparar 300 kr i fonder till min 17-åring, sen får han hela studiebidraget att rå om själv. Hjälper till vid dyrare inköp som tex skor eller jackor. Han har rätt dyr smak gällande kläder men han får spara ihop till vad han vill köpa själv alt köpa en dyr tröja för hela studiebidraget o va pank resten av månaden. Han är nöjd med det upplägget och jag med :).

?
6 år sedan

Sparar 1000kr i ”vanligt” banksparande plus 300kr i HSB-sparande. Sedan blir det lite extra sparande då och då. Har ett barn.

Ulrika
6 år sedan

Har 2 barn och sparar hela barnbidraget. En större del i fonder och en mindre på sparkonto som ev kan användas till något inköp.

MImmi
6 år sedan

Vi sparar 200kr/per barn i månaden, vi har 2 barn. Är tänkt att öka när all föräldrarledighet är slut. Har 1 på 2,5år och en på 8 månader, så båda hann inte börja jobba och spara till egen kassa mellan båda barnen

Ulrika
6 år sedan

Vi har två barn och sparar 800 kr i fonder i mitt namn. Vi vill inte att de går tillgång till pengarna när drar fyller 18 eller att de får olika mycket (fonder kan ju variera mot på några år). Vi arbetar deltid båda två och prioriterar det före stöter sparande, barnen är 10 och 11 år.

Natalie
6 år sedan

Jag sparar 300kr/mån i fond o lite extra vid jul o födelsedag. Så har hon en fond som hennes gudföräldrar sparar i 300kr vid födelsedag o jul. Samt att hennes mormor sparar 1000kr/mån o så har hon fått 50 000kr i arv efter sin morfar som sitter i en fond.

Maria
6 år sedan

Sparar 3000 kronor i månaden på vanligt bankkonto. Ett barn.

Carina
6 år sedan

Jag har 3 barn. Har spara åt alla 3, men på mitt namn. För när barnen blir tex 18år och dom får allt man spara, så vet man ju inte om dom använder pengarna rätt. Dom kanske festar upp alla pengarna ( å det var ju inte det jag tänkte när jag sparade till dom). Nu har alla mina flyttat hemifrån. När dom flyttade, så fans det pengar till möbler m.m och pengar till körkort när dom tog det + till en bil. Mina barn tyckte det var jätte bra och jag och min man tyckte att pengarna kom till rätt användning

M
6 år sedan

Frågan är ju ställd som att alla sparar pengar.. finns säkert många som inte sparar? Eller gör majoriteten det? Jag hade föräldrar som sparade till mig och hade betydligt lättare att exempelvis komma in på bostadsmarknaden än mina vänner. Då sparade de barnbidraget. Här verkar det som att många har ett väldigt gediget sparande till sina barn!
Jag har precis fått min första och vi sparar 209 k mån nu och sedan tänker vi hela barnbidraget när vi båda jobbar.

Jane
6 år sedan

Vi sparar 1000:- av barnbidraget till våra två barn, 8 år resp 3 år. Än så länge fungerar det, men de kräver inga dyra dyra kläder nu heller. Kanske minskas i framtiden då de blir mer kräsna och krävande!

Madde
6 år sedan

Vi har två barn, på 5 och 3år. Vi sparar för tillfället 100kr var åt dem. Ingen jätte summa men vi prioriterar att de får vara hemma under sina tidiga barnaår, vilket man som bekant inte blir stenrik på…(inte på pengar iaf) Men tror vi får igen det med tryggare barn. Så tänker vi.

Hanna
6 år sedan

Hela barnbidraget, 2 barn. Dock står sparandet med klausul att de inte får röra pengarna innan de fyller 25, om inte vi säger annat

Anna
6 år sedan

Vi sparar hela barnbidraget till våra två barn. Sparar i gemensam fonder. Födelaedagspengar och pengar vid jul sparas på ett gemensamt konto då vi tänker att den äldre dottern får mer presenter och den lilla lite mer pengar eftersom sakerna redan finns hos oss. Sparar i vårt namn så att tjejerna automatiskt inte får pengarna när de fyller 18 år utan vi vill kunna påverka när de får pengarna och på vilket sätt.

Vi pratar ofta ekonomi och sakers värde hemma för att få barnen med i hur vi tänker kring ekonomi och sakers värde. Vi pratar också om att det är viktigt att förstå att alla familjer har olika förutsättningar.

S
6 år sedan

Kan man spara barnbidraget borde man inte ha rätt att få det. Det är som att alla med en bostad skulle få bostadsbidrag. Syftet med barnbidraget är väl ändå inte att medelklass- och övre medelklassföräldrar ska spara pengarna? Vad är egentligen syftet med barnbidraget i sådana fall, att de som har det bra ska få det ännu bättre? Ni som då tänker ”men om vi inte fått barnbidrag hade vi inte kunnat spara” kanske ska fundera över om det är rimligt att underbetalda undersköterskor som inte kan spara utan är beroende av barnbidraget för att kunna köpa mat till sina barn, verkligen ska betala för att du ska kunna spara till dina barn. Har man möjlighet att spara till sina barn är det självklart jätte bra och jag hoppas själv kunna göra det till mina framtida barn, men då tänker jag spara av min lön och skänka bort barnbidraget till andra som behöver det mer.

Veronica
Reply to  S
6 år sedan

Håller med dig helt. Barnbidraget borde vara behovsprovat.

Mian
Reply to  S
6 år sedan

Jag håller med dig! Vilka summor folk spara till sina barn… jag sitter med en klump i magen och undrar hur fasen mina barn ska klara sig… Både jag o min man arbetar heltid, bor billigt, semestrar billigt för att få det att gå runt…

Hanna
Reply to  S
6 år sedan

Håller helt med, barnbidraget borde vara behovsprövat så de som verkligen behöver kunde få till mat och kläder istället för att medelklassungdomar får till bil och bostadsrätt.

Jullan
Reply to  Hanna
6 år sedan

Det är inte behovsprövat eftersom det kostar mer för staten att göra det än att betala ut barnbidraget rätt av till alla.

Maria
Reply to  S
6 år sedan

Precis det jag också tänkt när jag sitter och läser igenom.. Fantastiskt att kunna spara hela barnbidraget till sina barn eller hela 3000 kr per månad! Men då borde det där BIDRAGET ha kunnat gå till någon som verkligen hade behövr det istället. För uppenbarligen klarar man sig ypperligen bra utan det..

Sofia
Reply to  S
6 år sedan

Vi som tjänar bra och har råd att spara barnbidraget betalar också väldigt mycket i skatt, så det är ju inte så att undersköterskan betalar mina barns barnbidrag. Både jag och min man har långa utbildningar i bagaget då vi levde på lite pengar. Jag har inte alls dåligt samvete för att vi nu kan spara utan det är resultatet av en serie medvetna val.

3 barns mamman
6 år sedan

Sparar 300 var till barnen i månaden. Har tre barn. Istället för att spara så mkt har vi valt att använda barnbidraget och vara hemma med dom längre.. första barnet började på dagis när han var tre. Sedan jobbade jag halvtid och nu är jag hemma med nr tre, och tänkte va hemma till han är två. Sedan jobba halvtid.. vi har lägre standard, odlar mer, sparar mindre.. men.. ger barnen tid, upplevelser.

Cassandra
6 år sedan

Har nu 3 vuxna ungdomar. 18 ,22,24
Jobbade halvtid när de var små, för att kunna vara hemma när de kom från skolan.
Har aldrig haft råd att spara till dom.
Idag är de vuxna och tjänar egna pengar ich undrar hur vi klarade oss förr.
För mig/ oss är tid mer värdefullt även om en stadigare kassa hade underlättat.

Anna
6 år sedan

Vi sparar 4000 per barn och månad, har tre stycken barn. Har gjort det sen dem var små men det är inte säkert att vi kommer göra i all framtid, tanken är att pengarna skall användas till studier eller ett framtid bostadsköp.

Veronica
Reply to  Anna
6 år sedan

Då ni kan spara så mycket per barn så hoppas jag verkligen att ni avsagt er barnbidraget, om man nu kan det… Varför är ett bidrag som barnbidraget inte behovsprovat?

Anna
Reply to  Veronica
6 år sedan

Tro du inte det kommit en nolla för myckey?

Anna
Reply to  Veronica
6 år sedan

När jag kommenterade på frågan igår, så övervägde jag om jag skulle strunta i det, men eftersom man är anonym valde jag att göra det, trots att det troligtvis skulle skapa någon reaktion. Inte ovanligt, så fort man går lite utanför normen.
Barnbidraget i Sverige är inget du kan avsäga dig, till saken hör att jag betalar en bit över 50% skatt på mina inkomster, så jag känner att jag bidrar till välfärden, inte utnyttjar den.

jennysmatblogg
Reply to  Anna
6 år sedan

Jag tackar för ditt svar. Och du är i högsta grad anonym här.
Jag vill bara säga att jag är grymt imponerad att ni sparar så mycket.
Kul för er och grattis!! Verkligen.
Självklart är barnbidraget för alla, det är barnens ”bidrag” och sedan har vissa råd att spara hela. Medan andra bara har råd att spara hundra, det beror på hur ens livssituation ser ut just nu.

Jag tänker att huvudsaken är att man sparar något, vare det sig är 50 kronor, 500 kronor eller mer än så.
Men det är också upp till var och en, jag vet 🙂 Men jag hoppas man försöker spara det man kan, och långsiktigt till barnen.

Magdalena
Reply to  Anna
6 år sedan

Dessa hatare som tar sig in och tar sig friheter överallt. Gärna anonymt. Vad härligt för er, och för era barn, att ni kan spara så mycket. Superbra ju!

Sofie
6 år sedan

Vi har ett barn på 10 månader.
Hittils sparar vi barnbidraget till henne, hälften på ett fondkonto och hälften på ett sparkonto och mormor sparar 100:- i månaden och extra till jul födelsedagar osv.

Nästa inlägg

Fisksoppa med mjukost

72
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x