Chokladfondant med kola

Godkväll i stugorna,

Vilket fantastiskt måndagsväder vi fick idag. Helt magiskt.
Jag har varit på stan en sväng, för att växla valuta till resan. Det blev promenadväder, minus var dock att jag envisades att ha vinterjackan på mig ( alldeles för varmt) och sedan ett par skor som gav mig skoskav. Hem igen, byta jacka och skor, sedan hämtat & lämnat barn – man blir ju lite av en taxichaufför så fort skolan slutar. Direkt efter det bar det av mot mataffären för att handla mat, och hem och göra klart samarbeten. Nu sitter vi i tv:soffan, jag med datorn i knät och Jonathan kolla ishockey.
En rätt vanlig dag i lilla småstaden

Fina bilden har fotografen: Ulrika Pousette fotat @ullpo2015-11-03_2659

Det här behöver du till 4 portioner : 
2 ägg
2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem)
3 msk strösocker
100 gram smör
100 gram mörkchoklad 70% kakao
3 msk vetemjöl
4 msk med Karamelliserad mjölk
( eller 4 dumlekolor)
4 nypor flingsalt

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges)
Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen  i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och  äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.

Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti.
Mäktig & så gott!

0
Prenumerera
Notis om
6 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jessica Sjöberg
3 år sedan

Om man har en varmluftsugn – vet du då hur många grader och minuter man ska ha om man vill lyckas med fondant? 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Jessica Sjöberg
3 år sedan

Sänk graderna något, så är det samma sak : )

Pa
3 år sedan

Ja du har en stor familj att rodda i ! Har ni syskonrjafs också?eller är de snälla?härhemma blir mycket fighter!
Då barnen bråkar om leksaker mm
Ha det fint

jennysmatblogg
Reply to  Pa
3 år sedan

Ja, visst har jag 🙂 Jag är lyckligt lottad med en stor härlig familj.

Självklart händer det att det blir syskontjafs, fast inte så mycket iallafall.
Mina börjar ju bli stora nu. Den äldsta fyller 18, sen Thelma som blir 16, Melvin fyller 12 och Nomi som är 8….
Kram

Madeleine
3 år sedan

Kan dessa serveras kalla/rumstempererat? Tänkte nämligen bjuda på dessa under en fest, som varar länge samt att jag vill kunna förbereda någon dag innan.

Astrid Wennberg
3 år sedan

Hej.
behöver man koka den karamelliserade mjölken innan eller går det bra att använda den som den är?

Nästa inlägg

Sötpotatis Strips

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x