Sockerkakssemla

 Fem dagar kvar till Fettisdagen….
Prova denna godingen tills dess.

IMG_6283

Det här behöver du för att baka sockerkakssemla:
2 ägg
2 dl strösocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning 
200-300 gram mandelmassa
ovispad grädde

Vispad grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst, blanda i de mortlade kardemummakärnorna.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.

Ta ut och låt svalna. Du kan med fördel förbereda sockerkakan kvällen innan.
För att undvika att den smular sig brukar jag frysa in den lite snabbt. Då blir den lättare att hantera.

Dela sedan locket på sockerkakan. Gröp ut en kanal i botten där du ska lägga fyllningen.
Riv ner mandelmassan i en skål, rör ihop med någon matsked ovispad grädde till önskad konsistens.
Fyll upp kakan/ kanalen med detta. Vispa grädde och spritsa runt.
Lägg på locket och pudra över massor med florsocker.

Smaklig fika!

3

4 responses to “Sockerkakssemla

  1. Karin skriver:

    Den där la du ju upp häromveckan.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja, jag har bakat den två ggr 🙂 tips till semmeldagen

  2. Madeleine skriver:

    Vilken läcker! 🙂

  3. Jeanette skriver:

    Du skrev att du frös in sockerkakan snabbt för att den inte ska smula,hur menar du? Frös du in den direkt efter gräddningen? Hur länge?
    Min man fyller år o älskar semlor,funderar på att baka en sådan här. Men jag planerar att baka sockerkakan dagen innan o göra resten dagen efter. ??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »