Köttbullar i brunsås

Jag hörde att det var ett riktigt busväder hemma i sverige. Snö och blåsigt.
Vad passar då bättre än lite riktig husmanskost?

IMG_7165 (1)

Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs eller nötfärs )
2 msk oxfond
salt och peppar
ev . mozzarella

Till såsen :
Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk  kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Gör dina köttbullar så här;
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till cirka 15- 20 bitar.   Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. När du är nöjd med kryddningen så lägger du tillbaka alla köttbullar i kastrullen / stekpannan och låter allt sjuda upp på svag värme tillsammans med köttbullarna.

Servera med potatismos eller kokt potatis.

IMG_7154

2
Prenumerera
Notis om

8 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lotte
7 år sedan

Mmmm så gott!! Köttbullar och brunsås kan aldrig bli fel 😉
http://www.lotte4.blogspot.se

Anne
7 år sedan

Så gott! Älskar husmanskost. 🙂

Lisa
7 år sedan

Är det bara jag eller är det någon mer som tycker att kinesisk soya är för salt?

Elin
7 år sedan

Något jag skulle uppskatta är att du skriver ut mått även på de kryddor som du använder. Alla använder ju olika mängd och olika kryddor, men det skadar inte att skriva ur hur mycket just DU använder. När det exempelvis gäller sallt finns många som inte har koll på mängder och inte vet om man ska ha i en tsk eller msk. Då hjälper det att det står ett ungefärligt mått i receptet. Som det är nu följer jag ditt recept men måste ändå slå upp i en kokbok vilken mängd salt och peppar som krävs till en viss mängd kött exempelvis. Personligen har jag en tendens att underkrydda, därför vore det bra med angivna mått.

Lisen
7 år sedan

Hej
Du skriver rör ihop ingredienserna till köttbullarna….menar du då att man rör ihop färsen med salt och peppar och 2 msk oxfond? gör det någon särskild nytta att dessa rörs ihop tidigt är inte det bara kryddningen som man kan göra innan man steker?….känns som det saknas någon ingrediens…men jag kanske har fel?
Med vänlig hälsning
/Lisen

jennysmatblogg
Reply to  Lisen
7 år sedan

Man kan göra köttbullar på många olika vis.
Jag tycker dock de blir godast utan ströbröd 🙂

NINA LINDHJEM
6 år sedan

Hei Jenny. Flott blogg du har. I mange av dine oppskrifter bruker du ”kinesisk soya”, hvilket merke er dette ? Mvh Nina

jennysmatblogg
Reply to  NINA LINDHJEM
6 år sedan

Tack ❤️ Det finns olika sorter. Just nu har jag en av märket Pearl River Bridge 🙂

Nästa inlägg

Sol och bad

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x