Frågestund

Hej igen, 

Jag kom på att det var evigheter sedan vi hade frågestund. Och det är något ni har efterfrågat så vi kör ett sådant inlägg idag. Så undrar ni något om resor, recept, inredning, hur jag jobbar så ska jag försöka besvara det. Jag får många frågor på Facebook, instagram & bloggen och ibland missar jag att svara för att det helt enkelt kommer för mycket kommentarer. Så är det något du undrar över eller har frågat om så fråga igen.

Undrar du om saker från arkivet, kopiera gärna länken så jag vet vilket recept eller inlägg ni funderade på 🙂
Jag fyller på med svar på frågor allt eftersom här i kommentarsfältet.

img_1030-1
Blå hyacinter kan vara det finaste. Och så doftar den galet gott också. img_1032

0
Prenumerera
Notis om

52 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
7 år sedan

Hej och tack för en fantastisk blogg.
Vi använder dina recept flitigt och du är en del av vår vardag. Vi middagen diskuterar vi att detta är Jennys recept och tackar så mycket för maten. ?

Jag undrar hur du kan hålla dig så vältränad när du lagar denna goda maten och magiska efterrätterna? Berätta ?

Elin
Reply to  Anna
7 år sedan

Ja, alltså hon fryser nog ned mycket samt bjuder familj och vänner på bakverken, d.v.s. äter inte upp allt själv. Sedan kan man ju motionera, det gör jag själv och jag drar i mig en Marabou-kaka vare helg men uppväger det genom att röra på mig.

jennysmatblogg
Reply to  Anna
7 år sedan

Hej Anna
Vad roligt att höra att du gillar bloggen. Vältränad vet jag inte, men sedan i somras bestämde jag mig för att ut och gå 10 000 steg om dagen.
Eftersom jag sitter ner rätt mkt i jobbet framför datorn så behövs lite motion. Så promenader är det jag gör. Och det är inte bara motionen som är nyttigt utan man blir piggare av frisk luft.
Jag jobbar bättre nu 🙂
Kram

Anna
7 år sedan

Hur lång är du?
Vad väger du?
Hur gammal var du när du fick barnen?
Och vilken är din favoriträtt?
Godaste efterrätt?
Vad kan du inte leva utan?

jennysmatblogg
Reply to  Anna
7 år sedan

Jag är 158 och en halv centimeter. Viktig halva 😉
Jag väger precis lagom. Jag gillar inte att prata siffror, tycker bara det påverkar negativt och man jämför sig med alla andra.
Jag var 18 år när Jacob föddes, 20 när Thelma föddes, 24 när Melvin föddes och 28 när Nomi föddes.
Om jag bara får välja en rätt så är det kroppkakor. Bjud mig på riktigt goda hemkokade kroppkakor så är jag din vän för livet 😀
Efterrätt är lite olika efter årstid, men kladdkakor funkar alltid. Eller cheesecakes. Mums
Jag vill inte vara utan mina familj, men om det är någon sak så är det min mobil. Den går jag ingenstans utan.

Emma
7 år sedan

Vad hände med din syster?
Hur väcktes ditt intresse för mat?
Vad är din favoriträtt?
Ett land som du inte besökt men vill besöka?

jennysmatblogg
Reply to  Emma
7 år sedan

Jag gissar att du tänker på min storasyster Linda, hon omkom i en bilolycka för 15 år sedan.
Och hon fattas mig varje dag.
Jag började laga mat rätt tidigt, jag och mina syskon hjälpte ofta mamma med middagen innan hon kom hem från jobbet. Så när jag gick i 7:an lagade jag middag ett par ggr i veckan. Både roligt och sedan slapp den som lagade middagen att fixa med disken 🙂 Tycker man ska hjälpas åt med hushållssysslor i en familj.
Kroppkakor !
Det finns så många länder jag vill besöka, så jag vet knappt vart jag ska börja: Kenya- med safari och se alla vilda djur.
Aruba, Dominikanska , Mexico , Kanada, Ryssland, Island, Australien, Kina eller Japan. Finns massor av andra ställen, dessa var de första som dök upp.

Linnea
7 år sedan

Hej!
Vad arbetar din man med? Vad har du för utbildning?
Tack för många härliga recept!

jennysmatblogg
Reply to  Linnea
7 år sedan

Min man arbetar med att sälja hus.
Han säljer nyckelfärdiga smålandsvillor. Fina hus 🙂 Vi har själva ”byggt” och bott i 2 stycken 🙂
Jag har ingen högskoleexamen, men jag läste en hel del strökurser på universitet och visste inte riktigt vad jag ville bli när jag blir stor.
Nu har jag landat rätt bra, och klarar mig bra på den kunskap jag har 🙂

Sara
7 år sedan

När du bakar använder du vanlig eller varmluftsugn? Och vad är temperaturen och tiden anpassade för?

jennysmatblogg
Reply to  Sara
7 år sedan

Jag använder oftast vanlig ugn 🙂 Så tiden är anpassad för det.

Christine
7 år sedan

Hej, tack för en underbar blogg undrar om du fortfarande söker en assistent, vet du hade det som nyårslöfte för något år sen att anställa hjälp 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Christine
7 år sedan

Jag borde ha en assitent… men av någon anledning så har jag lite svårt att släppa så mycket ansvar till någon. Jag vet ju hur allt ska vara, det tar tid att lära upp någon eller bara hitta någon som förstår hur mycket jobb det finns bakom sajten.
Men min son jobbar extra hos mig när det verkligen behövs, han är väldigt duktig.

Anne-Li
7 år sedan

Rätt ny läsare, medelålders kvinna, stort intresse för bakning o mer medelmåttligt för matlagning. nyfiken, undrar hur du gör för att harmonisera kaloriintaget med förbränningen? Jag själv kör enligt principen men kan äta allt, men inte var dag o inte för stora portioner dock gör jag inte avkall på en kaka till kaffet varje dag ( hembakat= ”normalstor”, ingen jätte Köpe-kaka?).

jennysmatblogg
Reply to  Anne-Li
7 år sedan

Hej Anne-Li
Välkommen hit 🙂 Jag promenerar varje dag. Sen äter jag det jag vill och är sugen på, tror inte på förbud
Jag kan pendla några kilo hit och några dit men jag tycker inte man ska stirra sig blind på vågen.
Mat ska vara gott och roligt, sitter kläderna åt så motionera mer.
Kram

7 år sedan

Vart ha du köpt både krukan å vasen nån stans? Super fina! /Stina

jennysmatblogg
Reply to  Stina johanssson
7 år sedan

Vasen är från HM Home. Vilken kruka tänkte du på den i glas?
Det är en ljuslykta från Gekås tror jag. Köpte för flera år sen

Amanda
7 år sedan

Jag är lite nyfiken på hur det funkar med bloggsamarbeten. Hör företagen av sig direkt till dig eller har du någon mediabyrå/agent som allt går via? Tänker att det är mycket att ha koll på och förhandla för att få en bra lön/ersättning som egen företagare. Tack för en superbra blogg! 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Amanda
7 år sedan

Hej.
Roligt att du gillar bloggen.
Det fungerar lite olika. Numera arbetar jag exklusivt med tourn.se
Och där har jag jätteduktiga agenter som förhandlar kring mina samarbeten.
Så alla mina förfrågningar jag får, vidarbefodrar jag till dem.
Sedan presenterar tourn min sajt för sina kunder, så det är så jag får mina samarbeten / sponsrade inlägg eller reklambanners.

Linda
7 år sedan

Hej Jenny!
Älskar att läsa om dina resor och givetvis matrecept. Tycker om att du blandar in lite av varje.

Vilken blir eran nästa resa? 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Linda
7 år sedan

Åh vad roligt att höra.
Nästa år kommer vi vara på resande fot en hel del 😀 Vi börjar med att åka till Usa igen efter jul.
Vi ska bila runt i Kalifornien. Så drömmigt att jag knappt tror att det är sant.
Kram

Linda
Reply to  jennysmatblogg
7 år sedan

Vad roligt!! Det ser jag fram emot att få följa 🙂
Usa finns så mycket att göra och se. Vi var där i somras och gjorde San Fransisco och LA!
Funderar på LA och Hawaii nästa gång.
Tycker ni gör helt rätt som reser mycket och roligt att du delar med dig.

Tack för en super blogg
😀

Vivi
7 år sedan

Jag vill gärna höra dina bästa Växjö tips. Bor med här. Allt från att göra, se, restaurang, shopping osv

jennysmatblogg
Reply to  Vivi
7 år sedan

Shoppar gör jag mest på Grand 🙂
Jag och maken är lite dåliga på att komma iväg och äta. Men vi brukar gilla PM, cava, cafe deluxe och på lunchen ”we love food”
Pinchos har jag inte varit på än, men det låter som ett trevligt koncept.
Får jonathan välja så bokar han gärna hockeybiljetter till oss, medan jag föredrar bio.

Hanna
7 år sedan

Dina kladdkakor är bland det godaste jag har sett??
Vilken är din favorit kladdkaka??

Skulle du kunna lägga ut något recept för nyttig mat från andra länder? Tex. thaimat på ett nyttigt vis

jennysmatblogg
Reply to  Hanna
7 år sedan

Kladdkakor är Gott till Kaffet 🙂
jag har en del Thai-recept i arkivet. Så onyttiga är väl inte de recepten 😀

Viktoria
7 år sedan

Vad är ditt favorit julgodis?

jennysmatblogg
Reply to  Viktoria
7 år sedan

Oj det är svårt att välja 1 sort bara.
Men trillingnöt, wienernougat och vanlig knäck. Det vill jag ha på godisbordet. Och Rocky Road- så gott.

Anne
7 år sedan

Finns det någon i matväg som du verkligen inte tycker om? Tack för en jättebra blogg!

jennysmatblogg
Reply to  Anne
7 år sedan

Tack va kul att du gillar bloggen
Något i matväg som jag inte äter är inälvsmat… Usch och fy.
Lever & sådant det kan jag bara inte med.

Berith
7 år sedan

Dina matrecept är fantastiskt goda!
Jag är lite nyfiken på hur du tänker när det gäller socker?
Det känns som att ni äter jättemycket socker och det gör man ju som man vill. Själv är jag ganska rädd för socker och undviker det så mycket som möjligt eftersom det förstör så mycket i kroppen.
Din blogg är så bra och jag gillar att läsa om era resor.
Lägger ni alla pengar på resor eller blir du sponsrad?

jennysmatblogg
Reply to  Berith
7 år sedan

Hej Berith
vad roligt att höra 🙂
Jag är inte ett dugg rädd för socker. Men vi äter faktiskt rätt lite socker iallafall. Och barnen gillar inte godis speciellt mycket, så de väljer chips istället för lördagsgodis.
Jag bakar kanske en dag i veckan, ibland två. Då provsmakar vi såklart. Men de andra dagarna äter vi inte socker alls.
Det kan se ut som vi äter socker varje dag, men det beror på att jag bakar 4-5 olika bakverk de dagarna jag jobbar med efterrätter. Sedan portionerar jag ut dem på bloggen under en vecka eller två.
Vad roligt att du gillar resorna. Jag väljer att resa framför att köpa andra saker ja, och nej mina resor är inte sponsrade ett dugg.
Samtliga resmål har jag bokat och betalar för mina egna pengar.
Alla samarbeten jag har är märkta ” I samarbete med” högst upp i inlägget.

Allt gott,
// Jenny

Ha det gott.

Berith
Reply to  jennysmatblogg
7 år sedan

Samma här! Vi lägger pengar på resor!
Jag tycker att det ver så mycket. Fortsätt och skriv dina resebetättelser. Vi åket till koh lanta och koh lipe i februari.
Vill gärna ha tips om koh lanta.
Kram

jennysmatblogg
Reply to  Berith
7 år sedan

Tack Berith, det kommer jag göra.
Jag har massor med tips om Koh Lanta på bloggen. Kolla in kategori semester 🙂
Vi har varit där 4 ggr 😀
kram

Linda
7 år sedan

Hejsan! För en tid sen åkte ni till Schellarna hur bokade ni den resan? Vad gav ni? Jag blev så sugen på att åka dit när jag såg dina fina bilder. Hur länge var ni där? Vilken bäst period är bäst att åka? jag skall spara pengar och åka dit 2 veckor till det stället eller Zanzibar. Har du något recept på ”fake” surdegsbröd? Ett bröd som smakar som surdeg fast inte är det. Jättefin blogg och goda recept senast blev det Phaithai och snickersrutor. Kram Linda

jennysmatblogg
Reply to  Linda
7 år sedan

Hej Linda.
Seychellerna var helt fantastiskt. Vi var där i 7 dagar.
Vi bokade flyg för sig ( flygresor.se ) och sedan bokade vi hotell med hotels.com
När som är bäst att åka är jag inte helt säker på, googla så får du nog ett bättre svar där.
Men det är ju varmt året om. Åker du till Zanzibar så vill jag gärna höra hur ni haft det.
Jag har inget recept på fake surdeg än, men det kanske kommer.
Roligt att du hunnit prova lite recept från bloggen.
Kram

Linda
7 år sedan

Hej!
Tycker jättemycket om blandningen på din blogg, både recept, resor och lite inredning och skönhet. Att recepten inte innehåller 111 ingredienser är också bra, så man behöver inte köpa halva Ica varje gång man vill prova ett recept! Ett extra plus är att det alltid blir bra när man väljer ett av dina recept också!
Du skrev att din man jobbar som säljare, men min fråga är hur han kan ta ledigt så många ggr per år för att resa? Att du som har ett mer fritt jobb kan det förstår jag, men de flesta andra har ju bara sammanlagt fem veckors ledigt per år….
Mvh Linda

jennysmatblogg
Reply to  Linda
7 år sedan

Hej hej Linda.
Det glädjer mig att du gillar bloggen ♥ Jag gillar enkla recept, och så roligt att ni också uppskattar det.
Min man driver också eget företag, där han säljer smålandsvillor. Så vi planerar vår tid själva. Vi jobbar mkt bägge två, vi gillar våra jobb för mycket för att inte göra det. Så först vanlig arbetstid, sedan sitter vi ett par timmar och jobbar när barnen sover. Likaså helger, men det är en frihet att själv kunna planera sin tid.
Både jag & Jonathan har möjlighet att arbeta när vi är iväg, svarar alltid i telefon och så blir det ett par-tre timmar som vi sitter varje kväll framför datorerna 🙂
Så ”semester” kan vi ha när vi vill, men det blir oftast på barnens lov då vi inte vill vara lediga från skolan för mycket.

Kram

Isabelle
7 år sedan

Hej!! 🙂 Vad har du för sprits när du gör duchesse-mos och vart har du köpt den? Kram’

jennysmatblogg
Reply to  Isabelle
7 år sedan

Jag köpte bara en ”billig” på Ikea, för 29 :-
man byter ut dem så ofta iallafall 😀

Sandra
7 år sedan

Hej vackra Jenny
Det låter helt fantastiskt att kunna resa så ofta med familjen.
Jag är inte avundsjuk men önskar att vi också kunde resa mer. Sedan måste jag säga att det är coolt att du som är en sådan ung mamma ger dina barn så mycket tid i resor läxläsning och egentid på tumanhand. Att bara var 18 år när man blir mamma kan inte alltid varit så lätt. Och under dina år som bloggare har jag följt dig eller rättare sagt er. Du är en fantastisk förebild för oss andra.
Nu menar jag att du är så närvarande i er familj. Det är tyvärr inte så vanligt. Du verkar väldigt mogen för din ålder. Men det får du säkert höra ofta . ??Jag är själv 39 och väntar mitt andra barn ❤️Hoppas jag kommer vara som du! Puss å kram en trogen läsare

jennysmatblogg
Reply to  Sandra
7 år sedan

Gulle gulle du vilket fina ord du tar dig tid att skriva. Dessa gjorde min dag.
Lycka till med magen och graviditeten ?
Stor Kram

Alice
7 år sedan

Hej Jenny! Jag läser din blogg varje dag och använder dina recept flera gånger i veckan. Jag tänkte höra om inte du kunde göra ett inlägg på bloggen och visa upp dina mest användbara köksredskap? Exempelvis dem du absolut inte kan vara utan, vilka grytor/kastruller som är bäst för att tex kola kola eller knäck och vad du använder för formar etc när du bakar eller ska fördela en hemkokt kola.

Det blir ju ofta så att man bara skriver ”tjockbottnad kastrull” eller ”form som är 15×15” men ibland kan det vara kul och se hur just dina redskap och köksprylar ser ut 🙂

Hoppas du vill dela med dig av detta, vore himla trevligt!!

jennysmatblogg
Reply to  Alice
7 år sedan

Hej Alice,
Detta ska jag absolut göra-
Dock tillhör jag en av dem som inte har så mycket köksredskap 🙂

Reply to  jennysmatblogg
7 år sedan

Kul idé! Det vill jag med läsa om. 😉 (även om det då inte är så mycket.) Jag under dessutom vem/vad som inspirerar dej mest, samt vilken är din favoritkokbok?
Tack för en underbar blogg!

Gunilla jonsson
7 år sedan

Hej!
Tack för en trevlig blogg med många goda recept! Du var ung då du fick ditt första barn, hur reagerade omgivningen på det? Hann du gå färdigt gymnasiet, eller fick du hoppa av? Vad har du haft för andra jobb, förutom bloggen? Hur länge har bloggen varit din heltidssysselsättning?
Mvh
Gunilla

jennysmatblogg
Reply to  Gunilla jonsson
7 år sedan

Hej Gunilla,

Ja jag var ung, jag tog studenten när jag var i 5:e månaden. Visst fanns det kraxande olyckskorpar på den tiden också.
Men jag och Jacobs ( och Thelmas ) pappa hade en ok inkomst och ett litet gulligt radhus när han föddes. Så vi hade redan kommit ganska långt, säkert längre en del andra förstagångsföräldrar. Ja tänk var tiden går.
Jag har arbetat med bloggen i 7 och ett halvt år. Men de första åren tjänade jag inga pengar på den.
Det glädjer mig att du uppskattar bloggen.

Nenne
7 år sedan

Nygammal läsare, har halkat in här till och från i många år! Jag gillar att det är så opretentiöst. ”ta vad du har”, ”använd det du gillar mest”, ”byt ut om du vill” osv. Plus att det inte hela tiden fotas attiraljer för tusentals kronor. Man kan baka med billiga redskap och man behöver inte ha formar i handgjorda material från andra sidan jordklotet (ironi och överdrivet). Klart man kan OM man vill. Men här är inte det standarden. Och det gillar jag! Blandningen är härlig och bilderna såklart, jättefina. Vi använder veckomatsedlarna för inspiration och söker ofta här när vi letar nya vardagsrecept. Allt går ju så snabbt och enkelt! Har en hel del favoriter bland bakningen också. Så, ingen fråga utan bara beröm!
// Från en annan Jennie i samma stad!

jennysmatblogg
Reply to  Nenne
7 år sedan

?

Ninnie
7 år sedan

Har använt flera recept i undervisningen i hem – och konsumentkunskap, fungerar jättebra!

Hanna
7 år sedan

Hej!
Vart är ditt vardagrumsbord ifrån?? Det man skymtar i bild i detta inlägg!

Vivi
7 år sedan

Tack för ditt svar. Måste svara dig. Jag testade pinchos i helgen. Hela sällskapet var överens om att inte gå dit igen. Inget speciellt. Ingen speciell service. Fick en massa popcorn kärnor. Kall mat. Ingen speciellt hos mat alls. Läsken var så vattnig.

Nästa inlägg

Juliga köttbullar

52
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x